Kurczak w sosie koperkowym
Kurczak w sosie koperkowym
Delikatne danie z gotowanego kurczaka w sosie.
Czas ; 1 godzina
Składniki :
4 całe udka z kurczaka ( lub piersi jak kto woli )
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera ( wielkości małej marchewki )
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 litr wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta soli
Szczypta cukru
½ szklanki pokrojonego koperku
Mięso i oczyszczone warzywa zalać wodą . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową .Gotować na małym gazie 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa , a wywar przecedzić. Mięso obrać z kości , skór i chrząstek. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić koper i dusić mieszając 2 minuty. Wsypać mąkę .Rozmieszać. Wlać śmietankę i tyle bulionu by powstał gęsty- kremowy sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą cukrem. Włożyć mięso i podgrzać.
Podawać z ryżem na sypko i marchewka z groszkiem.
nadesłała: Babciagramolka