Kluski leniwe

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kluskileniwe

Czas : 30 minut

Składniki :75 dag tłustego białego sera ( Np. twarogu Piątnica )
4 jajka
2,5-3 szklanki mąki
cukier waniliowy
szczypta soli
½ kostki masła
1 łyżka bułki tartej
cukier do posypania

Ser biały zmielić . Wymieszać ser z mąką ( ilość mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności sera ), jajkami, szczyptą soli, cukrem waniliowym . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek . lekko go rozpłaszczyć . Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić . Na patelni zarumienić bułkę tartą i dodać do niej masło . Wrzucić ma masło z bułką odcedzone leniwe. Lekko podsmażyć . Podawać z cukrem do posypania .
Dzieci takie kluski uwielbiają .

 

nadesłała: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz