Kukurydza – pomysłowe dania i przepisy na ciepło

27 stycznia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_ku0

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Gotowane ziarna kukurydzy (świeże, mrożone lub z puszki) to pyszny dodatek do zup, dań mięsnych, sałatek i farszów (np. do pieczonych pierogów empanadas, naleśników czy tortilli).

Słodkie, chrupiące ziarna kukurydzy doskonale komponują się z rozmaitymi ziołami i przyprawami (np. mieloną papryką, majerankiem, koperkiem), mięsem oraz papryką i pomidorami. Pyszne dania z kukurydzy i z kukurydzą warto jadać jak najczęściej – dla wyjątkowego smaku i przyjemności chrupania!

Burgery z kukurydzą według Buni

Autor: Babciagramolka

Składniki:
_ku1– 25 dag mielonego tatarowego
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki wody
– 1/3 kostki smalcu
– maggi
– sól
– pieprz mielony
– 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
– mąka

Przygotowanie:
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę (1/2 szklanki) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie Uformować 4 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy. Podawać z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi. Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym (np. z puree ziemniaczane z serem pleśniowym) i posypane resztą kukurydzy konserwowej.

Gulasz z kukurydzą

Autor: alaaa

Składniki:
_ku2– 1 kg schabu bk,
– 1 papryka czerwona
– 15 dkg pieczarek
– 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
– 4 łyżeczki przyprawy do gulaszu
– 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
– szczypta chili
– 0,5 szklanki śmietany
– mąka do zagęszczenia
– 1 cebula
– sól do smaku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
Schabowego pokroić w kostkę dodać przyprawę do gulaszu,paprykę i odłożyć na 0,5 godz do lodówki.W tym czasie pokroić pieczarki i podsmażyć razem z pokrojoną cebulką. Mięso podpiec na margarynie, podlać dodać ziele, liść laurowy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pieczarki, pokrojoną paprykę, odsączoną kukurydzę, chili pieprz cayenne oraz doprawić do smaku. Mąkę wymieszać z śmietaną i zagęścić.

Ryż z mięsem i kukurydzą

Autor: kamil

Składniki:
_ku3– mięso mielone (30 dag)
– ryż (10 dag lub 1 saszetka)
– cebula (1 szt.)
– kukurydza mrożona lub konserwowa (2 łyżki)
– olej (1 łyżka)
– groszek mrożony (1 łyżka)
– woda (3/4 szklanki)
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko. Do rondla wlewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Cebulę szklimy i dodajemy mięso mieszamy podsmażamy 5 minut dolewamy wody. Następnie dodajemy sól, pieprz do smaku, kukurydzę i groszek prużymy 12 minut. Mieszamy z ryżem.

Ryż imbirowy z kukurydzą

Autor: Babciagramolka

Składniki:
_ku4– 30 dag ryżu
– 1 puszka kukurydzy
– 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
– 2-3 centymetry korzenia świeżego imbiru
– 1 litr wody

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir. Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu. Wyjąć. Na tłuszcz wsypać ryż. Przesmażyć mieszając (ok. 3 minut). Zalać wodą. Dodać kostki bulionowe. Gotować na średnim ogniu. Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać. Nadal gotować, aż ryż wchłonie wodę. Przykryć. Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut. Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki. Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich.

Placki ziemniaczane z kukurydzą

Autor: Magda111

Składniki:
_ku5– 8 ziemniaków
– 1 puszka kukurydzy
– 1 dużą cebulę
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– sól
– pieprz
– olej

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, następnie ścieramy na tarce. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i kukurydzę. Mieszamy z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki z obu stron. Gotowe placki podajemy ze śmietaną.
Placki można podać z cukrem lub z powidłami (wtedy do ciasta nie dodajemy kukurydzy, cebuli, czosnku i pieprzu).

Ryż pomidorowy z kukurydzą i serem

Autor: Pyza

Składniki:
_ku6– 3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego
– 10 dkg wędzonego boczku albo kiełbasy
– 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej
– 1 duża cebula
– 2-3 łyżki sosu czosnkowego chili
– 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
– 1 szklanka startego sera Mozarella
– 4 łyżki oleju roślinnego
– sól do smaku

Przygotowanie:
Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, posiekać. Wędzonkę pokroić w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wędzonkę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszklić. Dodać ryż i smażyć mieszając 2-3 minuty. Następnie skropić całość sosem chili i dodać koncentrat, wymieszać, podlać ok. 3/4 szkl. wody, dusić 5 min.. Na koniec dodać kukurydzę (troszkę zostawić do przybrania), doprawić ew. solą, wymieszać. Wykładać porcje na talerz, posypać resztą kukurydzy i startym serem, który od ciepła ryżu ładnie się roztopi. Można nałożyć ładne porcje ugniatając gotowy ryż w filiżance posmarowanej od wewnątrz masłem a następnie przykładając filiżankę wierzchem do powierzchni talerza. Gdy lekko ją podniesiemy ryż powinien się sam wysunąć.

Babeczki z kukurydzą, groszkiem i suszonymi pomidorami

Autor: Dobrodziejka

Składniki: (12 babeczek)
– 1 puszka lub kolba kukurydzy
– 2 łyżki groszku zielonego z puszki lub mrożonego
_ku7– sól
– 30 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pieprz
– 2 jaja
– 6 dag masła
– 150 ml mleka
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– 5 łyżek startego parmezanu
– masło do foremek

Przygotowanie:
Kolbę kukurydzy gotować przez około 5 minut w osolonym wrzątku, po wystudzeniu ziarenka wydłubać nożem. Mąkę wsypać do miski wraz z proszkiem, solą i pieprzem. Jajka ubić mikserem, dodać stopione masło (przestudzone) oraz mleko. Dodać ziarna kukurydzy, groszek, pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanych foremek tłuszczem, piec 20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piecyku. Babeczki powinny wyrosnąć, ale zachować elastyczność.

Zupa meksykańska z kukurydzą

Składniki:
– 450 g karkówki
– 350 g piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki kuminu
_ku8– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 2 kostki bulionu drobiowego
– 2 szklanki kukurydzy meksykańskiej maiz de pozole
– 5 papryczek ancho
– 3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)

Przygotowanie:
Karkówkę, przyprawy: kumin, oregano, sól i pieprz, cebulę oraz kostki bulionowe włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, by zakryć wszystkie składniki. Doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu około godziny. Włożyć piersi kurczaka i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka i karkówkę wyjąć, pokroić na małe kawałki, usuwając tłuszcz. Rosół ostudzić, zebrać tłuszcz (powinno być około 10 szklanek rosołu – w razie potrzeby dolać wody). Pokrojone mięso włożyć do rosołu, zagotować, dodać pastę z papryczek, zmniejszyć ogień, dodać kukurydzę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Zupę można podawać jako danie główne z plackami tortilli.

Kasza jaglana z warzywami

Autor: czekoladka

Składniki:
– fasola czerwona (puszka)
_ku9– kukurydza (puszka)
– ulubiona kasza (może być jaglana lub pęczak)
– cebula
– 3-4 pieczarki
– strąk zielonej papryki
– sos chili
– czosnek
– rozmaryn
– sól
– oliwa

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy i gotujemy. Dodajemy kaszę, przykrywamy garnek i czekamy ok. 15-20 minut. Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy i wsypujemy na miskę. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Gdy kasza się ugotuje, dodajemy ją do mieszanki z fasolą. Doprawiamy zgodnie ze smakiem, mieszamy, zjadamy.

Puszysta pizza

Autor: edziawrobel12

Składniki:
– 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
_ku11– 1/2 litra letniej wody
– 1/4 kostki 100 gramowych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
– cukier – 1 łyżka
– dodatki: szynka, pieczarki, kukurydza, cebulka

Przygotowanie:
W wodzie letniej rozpuścić drożdże, dodać cukier, jak się spienią wlać do mąki, dodać oliwę, sól, zagnieść. Włożyć do plastikowej miski, nałożyć na wierzch mokrą lnianą ścierkę i wstawić na 3 godziny do lodówki. Ciasto wyrośnie bardzo wysokie. Nałożyć na natłuszczoną blachę, na wierzch posmarować keczupem, posypać oregano lub innymi ziołami, położyć plasterki szynki, zetrzeć pieczarki i ser. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20 minut.

Pikantny omlet meksykański

Autor: Dobrodziejka

Składniki:
– 2 dymki
_ku12– papryka jalapeno lub zwykła zielona
– 10 pomidorów koktajlowych
– pętko pikantnej kiełbasy lub chorizo
– 100 gram fasoli z puszki
– 100 gram warzyw konserwowanych np. kukurydza i groszek
– 8 jaj
– 100 ml śmietany
– sól, pieprz, papryka
– olej

Przygotowanie:
Dymki posiekać, paprykę pokroić na drobne kawałki, pomidorki przepołowić. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Fasole i konserwowane warzywa osączyć na sitku. Jaja wbić do miseczki, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, roztrzepać widelcem. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, paprykę, kiełbasę, wlać masę jajeczną. Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, kiedy jaja zaczną się ścinać rozłożyć na nich fasolę, groszek, kukurydze i pomidorki, wstawić z powrotem do piekarnika, aż omlet nabierze złotego koloru. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Zupa meksykańska Tao Tao

Autor: eva45

Składniki:
– mięso mielone
_ku13– 1 cebula
– korniszony
– papryka czerwona
– fasola czerwona
– kukurydza
– grzyby MUN Tao Tao
– pieczarki
– koncentrat pomidorowy
– listek laurowy
– ziele angielskie
– kostka rosołowa
– sos sojowy Tao Tao
– marchew
– pietruszka
– mąka ziemniaczana

Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na patelni z cebulą. Do gotującej wody dodać listek, ziele angielskie, kostkę rosołową. Dodać mielone mięso i pozostałe warzywa – wszystko pokrojone w słupki. Na samym końcu dodać kukurydzę i fasolę z puszki, sos sojowy, pieprz kajemski, koncentrat pomidorowy, zaprawić łyżką mąki ziemniaczanej. Zupa powinna być gęsta i dosyć pikantna.

Bogata zapiekanka ziemniaczana

Autor: kate1980

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
_ku14– kawałek sera żółtego
– opakowanie sera lazur niebieskiego
– 3 ząbki czosnku
– 3 pomidory
– 1/2 puszki kukurydzy
– 40 dag mięsa mielonego
– 5-6 pieczarek
– 2 cebule
– 1 cukinia

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie(ok. 20 minut). Cukinię pokroić w plastry dowolnie doprawić do smaku i podsmażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ziemniaki wraz z cukinią. Następnie wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kolejną warstwą są pokrojone w plasterki pieczarki posypać je kukurydzą. Mięso mielone podsmażyć na oleju dodając czosnek oraz sól i pieprz. Wyłożyć jako kolejna warstwę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić je w plasterki wykładając na mięsie. Następnie posypać je serem żółtym oraz pleśniowym i rozkruszyć kosteczkę bazylii. Piec ok. 40 minut.

Zupa kukurydziana

Składniki:
– 1 puszka (400 g) kukurydzy
_ku15– 1 średnia cebula posiekana
– 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
– ½ szklanki (125 ml) śmietanki UHT 30%
– ½ litra bulionu warzywnego
– 1 łyżka masła
– ½ pora pokrojonego w plasterki
– sól, biały pieprz, ostra mielona papryka

Przygotowanie:
Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odłożyć na bok. Masło rozgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min., do momentu aż cebula zacznie mięknąć. Dodać kukurydzę oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 10-15 min. lub do czasu, gdy kukurydza będzie miękka. Zdjąć z ognia i miksować przy pomocy blendera, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie postawić garnek na ogniu; dodać śmietankę, pora oraz marchewki. Gotować na małym ogniu do czasu, gdy pory zmiękną. Doprawić solą, białym pieprzem i papryką.

Makaron z kukurydzą i boczkiem

Składniki:
– 4 plastry boczku
_ku16– 400 g makaronu Spaghettini
– 2 kolby kukurydzy lub 1 puszka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, zgniecione
– 2 łyżki soku z cytryny
– ¼ szklanki creme fraiche
– sól morska i czarny pieprz
– 1 szklanka liści bazylii

Przygotowanie:
Boczek upiec na blasze przez 12 minut lub do momentu, aż plastry będą chrupiące. Posiekać i odstawić. Ugotować makaron al dente. Rozgrzać olej w rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i gotować przez 1 minutę dodać sok z cytryny, kukurydzę, creme fraiche, sól i pieprz, wodę, boczek i wymieszać. Posypać bazylią.

Farfalle z kukurydzą

Składniki:
_ku17– makaron farfalle
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki szalotki (od około 2 średnich)
– 6 ząbków czosnku, drobno posiekane
– 1 szklanka białego wina wytrawnego
– 4 duże gałązki tymianku
– 2 szklanki kukurydzy
– 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
– 1 i 3/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
– 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku (od około 1 1/2 pęczka)

Przygotowanie:
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente. Rozgrzać olej w dużej patelni, dodać szalotki i czosnek, doprawić solą i pieprzem i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, około 3 minut. Dodać wino i gałązki tymianku, doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, około 4 do 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić ją na bok. Dodać kukurydzę, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron, ser, szczypiorek. Gotować mieszając od czasu do czasu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, dodając w razie potrzeby wodę. Doprawić solą i pieprzem.

Zapiekanka makaronowa

Składniki:
_ku18– 400 g makaronu penne
– 1/3 szklanki lekkiego serka śmietankowego
– 2 puszki kukurydzy
– 4 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 300 g wędzonej piersi kurczaka
– 1/3 szklanki startego sera

Przygotowanie:
Ugotować makaron, odcedzić. Wrzucić do garnka, dodać ser, kukurydzę, zieloną cebulę i kurczaka. Gotować, mieszając, aż ser się stopi. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem. Przykryć folią i piec przez 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.

Jajecznica z kukurydzą

Składniki:
_ku19– 4 grube plastry pomidora
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 1/3 puszki kukurydzy
– 1/2 łyżki masła
– 4 duże jajka, roztrzepane
– ser kozi

Przygotowanie:
Skropić plasterki pomidorów z odrobiną oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Umieść na blasze i podpiec w piekarniku przez 8 do 10 minut. Rozgrzać masło na patelni dodać kukurydzę, doprawić solą i pieprzem i gotować przez 1 minutę. Dodać jajka i wymieszać, smażyć do ścięcia, dodać ser. Wymieszać. Podawać z plasterkami pomidorów.

Zupa z kurczakiem i kukurydzą

Składniki:
_ku20– 60 g masła
– 4 zielone cebule, pokrojone
– 1 łyżka świeżych liści tymianku
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– rosół z kurczaka
– 1/2 szklanki śmietany
– 420 g kukurydzy

Przygotowanie:
Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i tymianek. Gotować przez 2 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaj mąkę. Gotuj, mieszając, przez 1 minutę. Dodać śmietanę, kukurydzę i posiekanego kurczaka. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Opracowała: Marta D.

zobacz również:

 

  1. Smaczne inspiracje
  2. Dania z fasoli – pomysłowe przepisy
  3. Dania z grochu – różne przepisy
  4. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek