Kukurydza – pomysłowe dania i przepisy na ciepło
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Gotowane ziarna kukurydzy (świeże, mrożone lub z puszki) to pyszny dodatek do zup, dań mięsnych, sałatek i farszów (np. do pieczonych pierogów empanadas, naleśników czy tortilli).
Słodkie, chrupiące ziarna kukurydzy doskonale komponują się z rozmaitymi ziołami i przyprawami (np. mieloną papryką, majerankiem, koperkiem), mięsem oraz papryką i pomidorami. Pyszne dania z kukurydzy i z kukurydzą warto jadać jak najczęściej – dla wyjątkowego smaku i przyjemności chrupania!
Burgery z kukurydzą według Buni
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki wody
– 1/3 kostki smalcu
– maggi
– sól
– pieprz mielony
– 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
– mąka
Przygotowanie:
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę (1/2 szklanki) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie Uformować 4 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy. Podawać z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi. Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym (np. z puree ziemniaczane z serem pleśniowym) i posypane resztą kukurydzy konserwowej.
Gulasz z kukurydzą
Autor: alaaa
Składniki:
– 1 papryka czerwona
– 15 dkg pieczarek
– 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
– 4 łyżeczki przyprawy do gulaszu
– 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
– szczypta chili
– 0,5 szklanki śmietany
– mąka do zagęszczenia
– 1 cebula
– sól do smaku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Schabowego pokroić w kostkę dodać przyprawę do gulaszu,paprykę i odłożyć na 0,5 godz do lodówki.W tym czasie pokroić pieczarki i podsmażyć razem z pokrojoną cebulką. Mięso podpiec na margarynie, podlać dodać ziele, liść laurowy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pieczarki, pokrojoną paprykę, odsączoną kukurydzę, chili pieprz cayenne oraz doprawić do smaku. Mąkę wymieszać z śmietaną i zagęścić.
Ryż z mięsem i kukurydzą
Autor: kamil
Składniki:
– ryż (10 dag lub 1 saszetka)
– cebula (1 szt.)
– kukurydza mrożona lub konserwowa (2 łyżki)
– olej (1 łyżka)
– groszek mrożony (1 łyżka)
– woda (3/4 szklanki)
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko. Do rondla wlewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Cebulę szklimy i dodajemy mięso mieszamy podsmażamy 5 minut dolewamy wody. Następnie dodajemy sól, pieprz do smaku, kukurydzę i groszek prużymy 12 minut. Mieszamy z ryżem.
Ryż imbirowy z kukurydzą
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 1 puszka kukurydzy
– 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
– 2-3 centymetry korzenia świeżego imbiru
– 1 litr wody
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir. Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu. Wyjąć. Na tłuszcz wsypać ryż. Przesmażyć mieszając (ok. 3 minut). Zalać wodą. Dodać kostki bulionowe. Gotować na średnim ogniu. Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać. Nadal gotować, aż ryż wchłonie wodę. Przykryć. Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut. Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki. Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich.
Placki ziemniaczane z kukurydzą
Autor: Magda111
Składniki:
– 1 puszka kukurydzy
– 1 dużą cebulę
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– sól
– pieprz
– olej
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, następnie ścieramy na tarce. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i kukurydzę. Mieszamy z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki z obu stron. Gotowe placki podajemy ze śmietaną.
Placki można podać z cukrem lub z powidłami (wtedy do ciasta nie dodajemy kukurydzy, cebuli, czosnku i pieprzu).
Ryż pomidorowy z kukurydzą i serem
Autor: Pyza
Składniki:
– 10 dkg wędzonego boczku albo kiełbasy
– 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej
– 1 duża cebula
– 2-3 łyżki sosu czosnkowego chili
– 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
– 1 szklanka startego sera Mozarella
– 4 łyżki oleju roślinnego
– sól do smaku
Przygotowanie:
Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, posiekać. Wędzonkę pokroić w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wędzonkę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszklić. Dodać ryż i smażyć mieszając 2-3 minuty. Następnie skropić całość sosem chili i dodać koncentrat, wymieszać, podlać ok. 3/4 szkl. wody, dusić 5 min.. Na koniec dodać kukurydzę (troszkę zostawić do przybrania), doprawić ew. solą, wymieszać. Wykładać porcje na talerz, posypać resztą kukurydzy i startym serem, który od ciepła ryżu ładnie się roztopi. Można nałożyć ładne porcje ugniatając gotowy ryż w filiżance posmarowanej od wewnątrz masłem a następnie przykładając filiżankę wierzchem do powierzchni talerza. Gdy lekko ją podniesiemy ryż powinien się sam wysunąć.
Babeczki z kukurydzą, groszkiem i suszonymi pomidorami
Autor: Dobrodziejka
Składniki: (12 babeczek)
– 1 puszka lub kolba kukurydzy
– 2 łyżki groszku zielonego z puszki lub mrożonego
– 30 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pieprz
– 2 jaja
– 6 dag masła
– 150 ml mleka
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– 5 łyżek startego parmezanu
– masło do foremek
Przygotowanie:
Kolbę kukurydzy gotować przez około 5 minut w osolonym wrzątku, po wystudzeniu ziarenka wydłubać nożem. Mąkę wsypać do miski wraz z proszkiem, solą i pieprzem. Jajka ubić mikserem, dodać stopione masło (przestudzone) oraz mleko. Dodać ziarna kukurydzy, groszek, pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanych foremek tłuszczem, piec 20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piecyku. Babeczki powinny wyrosnąć, ale zachować elastyczność.
Zupa meksykańska z kukurydzą
Składniki:
– 450 g karkówki
– 350 g piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki kuminu
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 2 kostki bulionu drobiowego
– 2 szklanki kukurydzy meksykańskiej maiz de pozole
– 5 papryczek ancho
– 3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)
Przygotowanie:
Karkówkę, przyprawy: kumin, oregano, sól i pieprz, cebulę oraz kostki bulionowe włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, by zakryć wszystkie składniki. Doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu około godziny. Włożyć piersi kurczaka i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka i karkówkę wyjąć, pokroić na małe kawałki, usuwając tłuszcz. Rosół ostudzić, zebrać tłuszcz (powinno być około 10 szklanek rosołu – w razie potrzeby dolać wody). Pokrojone mięso włożyć do rosołu, zagotować, dodać pastę z papryczek, zmniejszyć ogień, dodać kukurydzę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Zupę można podawać jako danie główne z plackami tortilli.
Kasza jaglana z warzywami
Autor: czekoladka
Składniki:
– fasola czerwona (puszka)
– ulubiona kasza (może być jaglana lub pęczak)
– cebula
– 3-4 pieczarki
– strąk zielonej papryki
– sos chili
– czosnek
– rozmaryn
– sól
– oliwa
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy i gotujemy. Dodajemy kaszę, przykrywamy garnek i czekamy ok. 15-20 minut. Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy i wsypujemy na miskę. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Gdy kasza się ugotuje, dodajemy ją do mieszanki z fasolą. Doprawiamy zgodnie ze smakiem, mieszamy, zjadamy.
Puszysta pizza
Autor: edziawrobel12
Składniki:
– 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/4 kostki 100 gramowych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
– cukier – 1 łyżka
– dodatki: szynka, pieczarki, kukurydza, cebulka
Przygotowanie:
W wodzie letniej rozpuścić drożdże, dodać cukier, jak się spienią wlać do mąki, dodać oliwę, sól, zagnieść. Włożyć do plastikowej miski, nałożyć na wierzch mokrą lnianą ścierkę i wstawić na 3 godziny do lodówki. Ciasto wyrośnie bardzo wysokie. Nałożyć na natłuszczoną blachę, na wierzch posmarować keczupem, posypać oregano lub innymi ziołami, położyć plasterki szynki, zetrzeć pieczarki i ser. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20 minut.
Pikantny omlet meksykański
Autor: Dobrodziejka
Składniki:
– 2 dymki
– 10 pomidorów koktajlowych
– pętko pikantnej kiełbasy lub chorizo
– 100 gram fasoli z puszki
– 100 gram warzyw konserwowanych np. kukurydza i groszek
– 8 jaj
– 100 ml śmietany
– sól, pieprz, papryka
– olej
Przygotowanie:
Dymki posiekać, paprykę pokroić na drobne kawałki, pomidorki przepołowić. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Fasole i konserwowane warzywa osączyć na sitku. Jaja wbić do miseczki, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, roztrzepać widelcem. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, paprykę, kiełbasę, wlać masę jajeczną. Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, kiedy jaja zaczną się ścinać rozłożyć na nich fasolę, groszek, kukurydze i pomidorki, wstawić z powrotem do piekarnika, aż omlet nabierze złotego koloru. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.
Zupa meksykańska Tao Tao
Autor: eva45
Składniki:
– mięso mielone
– korniszony
– papryka czerwona
– fasola czerwona
– kukurydza
– grzyby MUN Tao Tao
– pieczarki
– koncentrat pomidorowy
– listek laurowy
– ziele angielskie
– kostka rosołowa
– sos sojowy Tao Tao
– marchew
– pietruszka
– mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na patelni z cebulą. Do gotującej wody dodać listek, ziele angielskie, kostkę rosołową. Dodać mielone mięso i pozostałe warzywa – wszystko pokrojone w słupki. Na samym końcu dodać kukurydzę i fasolę z puszki, sos sojowy, pieprz kajemski, koncentrat pomidorowy, zaprawić łyżką mąki ziemniaczanej. Zupa powinna być gęsta i dosyć pikantna.
Bogata zapiekanka ziemniaczana
Autor: kate1980
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– opakowanie sera lazur niebieskiego
– 3 ząbki czosnku
– 3 pomidory
– 1/2 puszki kukurydzy
– 40 dag mięsa mielonego
– 5-6 pieczarek
– 2 cebule
– 1 cukinia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie(ok. 20 minut). Cukinię pokroić w plastry dowolnie doprawić do smaku i podsmażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ziemniaki wraz z cukinią. Następnie wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kolejną warstwą są pokrojone w plasterki pieczarki posypać je kukurydzą. Mięso mielone podsmażyć na oleju dodając czosnek oraz sól i pieprz. Wyłożyć jako kolejna warstwę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić je w plasterki wykładając na mięsie. Następnie posypać je serem żółtym oraz pleśniowym i rozkruszyć kosteczkę bazylii. Piec ok. 40 minut.
Zupa kukurydziana
Składniki:
– 1 puszka (400 g) kukurydzy
– 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
– ½ szklanki (125 ml) śmietanki UHT 30%
– ½ litra bulionu warzywnego
– 1 łyżka masła
– ½ pora pokrojonego w plasterki
– sól, biały pieprz, ostra mielona papryka
Przygotowanie:
Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odłożyć na bok. Masło rozgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min., do momentu aż cebula zacznie mięknąć. Dodać kukurydzę oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 10-15 min. lub do czasu, gdy kukurydza będzie miękka. Zdjąć z ognia i miksować przy pomocy blendera, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie postawić garnek na ogniu; dodać śmietankę, pora oraz marchewki. Gotować na małym ogniu do czasu, gdy pory zmiękną. Doprawić solą, białym pieprzem i papryką.
Makaron z kukurydzą i boczkiem
Składniki:
– 4 plastry boczku
– 2 kolby kukurydzy lub 1 puszka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, zgniecione
– 2 łyżki soku z cytryny
– ¼ szklanki creme fraiche
– sól morska i czarny pieprz
– 1 szklanka liści bazylii
Przygotowanie:
Boczek upiec na blasze przez 12 minut lub do momentu, aż plastry będą chrupiące. Posiekać i odstawić. Ugotować makaron al dente. Rozgrzać olej w rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i gotować przez 1 minutę dodać sok z cytryny, kukurydzę, creme fraiche, sól i pieprz, wodę, boczek i wymieszać. Posypać bazylią.
Farfalle z kukurydzą
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki szalotki (od około 2 średnich)
– 6 ząbków czosnku, drobno posiekane
– 1 szklanka białego wina wytrawnego
– 4 duże gałązki tymianku
– 2 szklanki kukurydzy
– 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
– 1 i 3/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
– 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku (od około 1 1/2 pęczka)
Przygotowanie:
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente. Rozgrzać olej w dużej patelni, dodać szalotki i czosnek, doprawić solą i pieprzem i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, około 3 minut. Dodać wino i gałązki tymianku, doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, około 4 do 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić ją na bok. Dodać kukurydzę, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron, ser, szczypiorek. Gotować mieszając od czasu do czasu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, dodając w razie potrzeby wodę. Doprawić solą i pieprzem.
Zapiekanka makaronowa
Składniki:
– 1/3 szklanki lekkiego serka śmietankowego
– 2 puszki kukurydzy
– 4 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 300 g wędzonej piersi kurczaka
– 1/3 szklanki startego sera
Przygotowanie:
Ugotować makaron, odcedzić. Wrzucić do garnka, dodać ser, kukurydzę, zieloną cebulę i kurczaka. Gotować, mieszając, aż ser się stopi. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem. Przykryć folią i piec przez 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.
Jajecznica z kukurydzą
Składniki:
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 1/3 puszki kukurydzy
– 1/2 łyżki masła
– 4 duże jajka, roztrzepane
– ser kozi
Przygotowanie:
Skropić plasterki pomidorów z odrobiną oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Umieść na blasze i podpiec w piekarniku przez 8 do 10 minut. Rozgrzać masło na patelni dodać kukurydzę, doprawić solą i pieprzem i gotować przez 1 minutę. Dodać jajka i wymieszać, smażyć do ścięcia, dodać ser. Wymieszać. Podawać z plasterkami pomidorów.
Zupa z kurczakiem i kukurydzą
Składniki:
– 4 zielone cebule, pokrojone
– 1 łyżka świeżych liści tymianku
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– rosół z kurczaka
– 1/2 szklanki śmietany
– 420 g kukurydzy
Przygotowanie:
Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i tymianek. Gotować przez 2 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaj mąkę. Gotuj, mieszając, przez 1 minutę. Dodać śmietanę, kukurydzę i posiekanego kurczaka. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Opracowała: Marta D.
zobacz również:
- Smaczne inspiracje
- Dania z fasoli – pomysłowe przepisy
- Dania z grochu – różne przepisy
- Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek