Dania z fasoli – pomysłowe przepisy

4 stycznia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Fasola konserwowa jest rośliną strączkową zdobywającą nasz rynek kulinarny. Praktycznie w każdej restauracji fasola konserwowa dodawana jest do różnego rodzaju sałatek czy dań głównych.  Czy wynika to z łatwości w używaniu fasoli konserwowej (wystarczy otworzyć puszkę) czy to chwilowa moda, czy też wartościowy dodatek do codziennej diety?

Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie.

Wybrane ciekawe przepisy:

 

Aromatyczna kasza z czarną fasolą i warzywami

Autor: 5tka

Składniki:
– fasola czerwona (puszka)
_fa1– kukurydza (puszka)
– ulubiona kasza (może być jaglana lub pęczak)
– cebula
– 3-4 pieczarki
– strąk zielonej papryki
– sos chili
– czosnek
– rozmaryn
– sól
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy i gotujemy. Dodajemy kaszę, przykrywamy garnek i czekamy ok. 15-20 minut. Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy i wsypujemy na miskę. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Gdy kasza sie ugotuje, dodajemy ją do mieszanki z fasolą. Doprawiamy zgodnie ze smakiem, mieszamy, zjadamy

Fasola ze szpinakiem

_fa2Autor: Ksymena

Składniki:
– biała fasola konserwowa (200 g)
– szpinak (może być mrożony) (200 g)
– żółty ser (100 g)
– sól, pieprz
– olej

Przygotowanie:
Ser zetrzeć bardzo drobno, by otrzymać delikatne i łatwe do rozpuszczenia włókienka. Fasolę odsączyć, szpinak rozmrozić. Na patelni rogrzać olej, podsmażyć szpinak, po chwili dodać fasolę, wymieszać, doprawić sola i pieprzem i smażyć około 2 minuty. Posypać startym serem, wymieszać.

Kokosowy ryż z czerwoną fasolą

Autor: Ciupakabra

Składniki:
_fa3– 1 łyżka masła
– 1/2 szalotki, zmielonej
– 1 szklanka niegotowanego ryżu jaśminowego
– 3/4 szklanki mleka kokosowego
– 1 szklanka wody
– 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 1 puszka czerwonej fasoli, wypłukanej i osuszonej

Przygotowanie:
Roztopić masło na patelni, na średnim ogniu. Wymieszać szalotki i smażyć około 3 minuty. Dodać ryż i mieszać aż pokryje masłem. Wlać mleko kokosowe i wodę, doprawić gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do średnio-niskiego, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty a ryż zmięknie,około 18 minut. Wymieszać z czerwoną fasolą i gotować kilka minut, aż będzie gorące.

Ryż z czerwoną fasolą

Autor: Rachela

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 duże ząbki czosnku, zmielone
– 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
_fa4– 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
– 1 zielona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżka ostrego sosu
– 2 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 szklanka białego ryżu
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka świeżych, zmielonych liści kolendry

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę i doprowadzić do miękkości. Wymieszać z fasolą, cebulą w proszku, solą, pieprzem i ostrym sosem. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić na wolnym ogniu. Doprowadzić bulion do wrzenia i dodać ryż i masło. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut bez zdejmowania pokrywki. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Zmieszać ryż i fasolę i podać z kolendrą.

Kapuśniak z fasolą wg Buni

Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 20 dag żeberek – kawałek paska (równie dobrze może być inny kawałek mięsa lub kiełbasy )
– 25 dag kiszonej kapusty
_fa5– porcja białej kapusty od włoszczyzny
– 1/4 małej kapusty pekińskiej
– 3 duże ziemniaki
– 1 marchewka
– 1/2 pietruszki
– kawałek selera
– 2 duże cebule
– 1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym (400 g)
– koncentrat pomidorowy
– cukier
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżeczki kminku – ziarenka
– 2 małe listki laurowe
– 3 ziela angielskie
– przyprawa do zup (dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki wieprzowej)
– pieprz grubo mielony
– koncentrat pomidorowy
– 7 szklanek wody
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Kapustę białą i pekińską drobno pokroić w paseczki, tak samo cebule. W szerokim garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę białą zmieszaną z pekińską i cebulą. Smażyć mieszając aż zmiękną i zrumienią się lekko (ok.5 minut). Kapustę kiszoną sprawdzić czy nie jest za kwaśna – jeśli tak to lekko ją przepłukać. Marchew pokroić w kostkę, a pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z duszonymi kapustami z cebulą dołożyć żeberka (podzielone na kawałki), warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kostki rosołowe (lub inną przyprawę do zup), ziemniaki i 7 szklanek wody. Gotować 20 minut. Dołożyć kiszoną kapustę i gotować jeszcze godzinę. Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, pieprzem, maggi, cukrem – dodać odcedzoną fasolę i pogotować jeszcze 10 minut. Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić, a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.

Gulasz wieprzowy z fasolą

Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 60 dag wieprzowiny od szynki (chudej)
– 2 garści suszonych grzybów
_fa6– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki smalcu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka mielonego pieprzu
– 2 łyżeczki mielonej papryki
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 4 cebule
– 2 małe puszki fasoli ziarnistej w sosie własnym
– maggi
– 4 szklanki wody

Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki, szczypty soli. Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut. Mięso obsmażyć na rumiano na smalcu. Przełożyć do rondla, a na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i przelać do mięsa. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby. Zalać jeszcze 3 szklankami wody. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Odcedzić fasolę i dodać do gulaszu. Dusić 10 minut. Doprawić gulasz do smaku.

Zupa krem z dyni z fasolą i smażoną bazylią

Składniki (na 5 porcji):
– 0,5 kg dyni
– 250 g drobnej fasoli z puszki
_fa7– 1 mały por
– 1 litr bulionu warzywnego
– 15 g bazylii
– 50 g gęstego jogurtu
– oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
– 25 g masła
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut. Następnie zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonych na oliwie listków świeżej bazylii.

Włoska pomidorówka z czerwoną fasolą

Autor: czekoladka

Składniki:
– puszka czerwonej fasoli
_fa8– 2 ćwiartki z kurczaka
– 2 puszki pomidorów bez skóry
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– tymianek
– sól, pieprz
– 20 dag makaronu (u mnie świderki)
– 2 marchewki

Przygotowanie:
Mięso zalać wodą, zagotować. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę marchewki. Pomidory zmiksować wraz z zalewą przy pomocy blendera. Cebulę i czosnek, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Wraz z pomidorami dodać do zupy. Fasolę odsączyć, opłukać i dodać do wywaru. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wyjąć mięso. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, dodać do zupy. Nalewać porcje na talerze, wierzch posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub odrobiną startego sera.

Aromatyczna zupa z fasolą i makaronem

Autor: myszka9988

Składniki:
– 60 dag golonki wieprzowej bez skóry
– 1,5 l rosołu wołowego (może być z kostki)
– 3 ząbki czosnku
– 2 czerwone cebule
– 200 g białej fasoli konserwowej
– 1 czerwona papryka
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– mielony czarny pieprz do smaku
– papryka ostra do smaku
– 1/2 łyżeczki bazylii
– sól do smaku
– 4 łyżki tartego żółtego sera
– 500 ml sosu pomidorowego
-garść świeżego szpinaku
– 1 bagietka

Przygotowanie:
W głębokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w wiórki cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną golonkę. Dodać sos pomidory i fasolę, wlać rosół. Zupę zagotować, dodać szpinak i doprawić do smaku przyprawami. Gotową zupę posypać tartym serem.I podawać z chrupiącą bagietką. Można udekorować świeżą bazylią.

Pieczone warzywa z fasolą

Autor: liidzia

Składniki:
– 1 mała dynia (ok. 600 g)
– 500 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych na kawałki długości 4 cm
– 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki długości 4 cm
– 200 g pasternaku, pokrojonego na kawałki długości 4 cm
– 2 duże cukinie (ok. 400 g), pokrojone na kawałki długości 4 cm
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 4 duże gałązki świeżego rozmarynu plus kilka gałązek do przybrania
– 820 g fasoli pinto z puszki, odsączonej i przepłukanej
– 240 ml wytrawnego cydru
– 240 ml gorącego wywaru warzywnego
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przekroić dynię na połówki. Usunąć pestki i włókna, a następnie okroić z twardej skórki i pokroić miąższ na kawałki długości 4 cm. Włożyć miąższ do miski. Dodać ziemniaki, marchewkę, pasternak i cukinie. Skropić oliwą i starannie wymieszać. Dodać czosnek oraz sól i pieprz. Na dnie dużej brytfanny położyć gałązki rozmarynu. Wyłożyć na nie warzywa, starając się je ułożyć w jednej warstwie. Piec około 30 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż przyrumienią się lekko. Wyjąć brytfannę z piekarnika. Dodać fasolę pinto, cydr i wywar. Wymieszać, przykryć szczelnie folią aluminiową i piec jeszcze 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem usunąć upieczone gałązki rozmarynu i udekorować świeżymi.

Zupa gulaszowa z białą fasolą

Składniki:
– wieprzowina z łopatki lub szynki (300 g)
– Fix Gulasz węgierski Knorr (1 szt.)
– olej roślinny (3 łyżki)
– cebula (1 szt.)
– biała fasola w puszce (1 opak.)
– ziemniaki (4 szt.)
– woda (700 ml)

Przygotowanie:
Mięso pokrojone w kostkę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrojoną cebulką. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Do mięsa dolej 700 ml zimnej wody. Całość gotuj do momentu, aż mięso i ziemniaki staną się miękkie – około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj odcedzoną fasolę. Ugotowany wywar zapraw zupą Knorr. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Gotową zupę, jeśli zachodzi taka potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dopraw zupę łyżeczką ostrej papryki w proszku. Dodatkowo dobrze jest ją zaprawić łyżką przecieru pomidorowego.

Kurczak po meksykańsku z fasolą

Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 4 pałki z kurczaka lub większa ilość , zależy ile kto potrzebuje na porcję
– 1 puszka białej fasoli w sosie własnym z puszki
– ½ szklanki wody
– ½ szklanki pikantnego ketchupu
– 4 małe papryczki chili
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– przyprawa do drobiu (lub zmieszane wg własnego smaku, papryka, Vegeta, pieprz mielony, curry)

Przygotowanie:
Pałeczki natrzeć przyprawą. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Papryczki wypestkować i drobno pokroić. Wrzucić na tłuszcz obok kurczaka i chwile smażyć. Przełożyć do rondelka z grubym dnem. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Przelać do rondelka z kurczakiem. Dodać ketchup. Dusić na małym gazie pod uchyloną pokrywką 15 minut. Dołożyć odsączona z zalewy fasolkę. Dusić 10 minut na małym gazie. Podawać w miseczkach posypane natką pietruszki z podgrzanymi tortillami (lub chlebkiem pita czy nawet naszym pieczywem), albo jak ktoś woli to z ziemniaczkami.

Fasola z wieprzowiną pieczoną w sosie

Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 2 plastry pieczonego schabu
– 1 szklanka sosu pomidorowego
– ½ szklanki wody
– 1 puszka fasolki białej w sosie własnym
– ½ puszki fasolki czerwonej w sosie własnym
– 2 duże cebule
– 1 łyżka oleju
– przecier pomidorowy do smaku ( ok.2 łyżeczek )
– sól
– pieprz mielony
– przyprawa do dań z fasoli
– 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Przełożyć do garnuszka. Dodać sos pomidorowy, pokrojone w paseczki upieczony schab oraz obie odsączone z zalewy fasole, wlać wodę. Chwilę dusić. Doprawić do smaku przecierem, solą i pieprzem, przyprawą do dań z fasoli. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Wegańska zupa gulaszowa

Autor: ekolokalnie

Składniki:
– tempeh wędzony
– cukinia
– cebula
– cebula czerwona
– ząbek czosnku
– pomidory w puszce
– fasola czerwona w puszce
– papryka czerwona
– papryczka chilli
– łyżka koncentratu pomidorowego
– olej rzepakowy
– 1 cm imbiru
– sok z 1/3 cytryny
– sól, pieprz
– kolendra mielona, pieprz cayenne, papryka wędzona ostra, curry, papryka ostra, kozieradka, słodka papryka

Przygotowanie:
Cebulę i papryki pokroić i smażyć na odrobinie oleju. Gdy papryka zacznie robić się miękka, dodać pokrojony w kostkę tempeh, czosnek, imbir oraz cukinię i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać na patelnię pomidory wraz z sokiem, odsączoną fasolę i wodę (ilość zależy od gęstości jaką chcemy osiągnąć). Wszystko doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami (jako, że jest to gulasz to nie żałować pikantności). Wszystko wymieszać i gotować aż cukinia zmięknie, na koniec wlać sok z cytryny.

Zupa Minestrone

Autor: czekoladka

Składniki:
– oliwa
– kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
– 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
– 2 pokrojone w krążki marchewki
– 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
– drobno posiekany ząbek czosnku
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 nieduży por
– 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
– pół młodej cukinii
– puszka fasolki czerwonej lub białej
– niepełna szklanka makaronu
– natka pietruszki
– bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka
– starty parmezan

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

Barszcz z fasolką

Składniki:
– 45 dag buraków
– 3 ziemniaki
– pietruszka
– marchewka
– 3 łyżki oleju
– 2 l bulionu drobiowego
– 20 dag brukselki
– 2 listki laurowe
– po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– puszka białej fasoli
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki śmietany
– majeranek
– sól
– pieprz

Przygotowanie: Buraki umyj, ugotuj w skórce lub upiecz. Przestudź, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj do bulionu razem z brukselką, listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim. Gotuj przy uchylonej pokrywce, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaj buraki, koncentrat, odsączoną fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól. Gotuj 10 min, zabiel śmietaną, dopraw.

Pulpety z fasolą

Składniki:
– 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
– 1 jajo
– namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– sól, pieprz, słodka papryka
– 0,5 szklanki mąki pszennej do obtaczania pulpetów
– 300 – 350 gramów pieczarek
– 1 średnia cebula
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– słodka i ostra papryka
– 1 płaska łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy. Grzybki wraz z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso łączymy z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące, wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut), jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy wywar gorącą wodą, następnie wrzucamy odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone pieczarki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.

Tortilla z fasolą

Składniki:
​- 2 gotowe placki tortilla
– 150 g mięsa mielonego
– 1 ząbek czosnku
– ok. 6 łyżek fasoli czerwonej
– 1/2 papryki czerwonej
– 1/2 papryczki chilli bez pestek
– 4 krążki cebuli czerwonej
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sos guacamole
– przyprawy: oregano, kminek, słodka papryka suszona
– sałata i kawałki pomidorów do dekoracji

Przygotowanie:
Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekany czosnek i posiekane chilli oraz wszystkie przyprawy, podsmaż ok. 1 min. Cebulę obierz i pokrój w plastry, wrzuć na patelnię. Chwilę podsmaż, dodaj mięso mielone i smaż ok. 10 min, stale mieszając. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do mięs i wymieszaj. Dodaj także pastę pomidorową i fasolę odsączoną z zalewy. Duś wszystko na wolnym ogniu ok. 20 min. Placki chwilę podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie nałóż farsz na jego środek i zawijaj. Podawaj z sosem guacamole lub kwaśną śmietaną.

Pierogi z fasolą i grzybami

Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka wody lub mleka
– 1 łyżka oleju
– 1 jajko
– 1 puszka fasoli
– 10 dag suszonych grzybów
– 1 cebula
– 2 łyżki smalcu
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, jajko, olej, mieszając, dolewaj wodę lub mleko (płyn powinien być ciepły). Zagnieć luźne, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 min. W tym czasie zrób farsz. Namoczone poprzedniego dnia grzyby ugotuj w tej samej wodzie, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na smalcu, dodaj grzyby, duś razem kilka minut, przypraw solą i pieprzem. Fasolkę odcedź, wymieszaj z grzybami i cebulą. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj filiżanką okrągle placuszki, na każdy kładź porcję farszu, dobrze zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z masłem lub śmietaną.

Zupa fasolowa z serem

Składniki (4-5 porcji):
– 50 dag ugotowanej drobnej fasoli (może być z puszki)
– 750 ml rosołu/bulionu
– ok. 200 ml wrzątku
– 70-90 g cheddara
– 5 plastrów wędzonego boczku
– 1 spora cebula

– dwie puszki pomidorów krojonych lub koncentrat pomidorowy

– 1/3 szklanki drobnego makaronu (w kształcie ryżu)
– przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Zdejmij z patelni skwareczki z boczku i na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę, smaż przez około 5 minut, do lekkiego zrumienienia. Zagotuj rosół i wrzuć do niego ugotowaną wcześniej fasolę (albo wyjętą z puszki i opłukaną) oraz cebulę. Gotuj przez 10 minut, następnie zmiksuj, dolej wrzącą wodę i dodaj pozostałe składniki: podsmażony boczek (część zostaw do dekoracji), sos pomidorowy, tymianek i makaron. Gotuj przez około 5 minut, do miękkości makaronu. Często mieszaj, bo makaron stawia sobie za cel przykleić się do dna garnka. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser. Gdy makaron będzie gotowy, dodaj cheddar (trochę zostaw do dekoracji) i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawaj w miseczkach, sypiąc na wierzch pozostały ser i trochę boczku. Można dodać jeszcze zieleninę dla zdrowotności

Zupa krem z białej fasoli

Składniki:
– 3 łyżki oliwy
_fa22– 1 cebula, obrana i pokrojona
– 2 duże pasternaki, obrane i pokrojone
– listek laurowy
– około 200 g ugotowanej, białej fasoli lub zawartość puszki 420g
– 5 listków świeżej szałwii
– 1 litr wywaru warzywnego
– sól
– pieprz
Chipsy z pasternaku:
– 1 pasternak
– oliwa z oliwek
– sól
– dodatkowo do podania olej sezamowy i uprażony sezam

Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy i szklimy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy szałwię, liść laurowy i pasternak i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wywar warzywny i fasolę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut lub do czasu aż pasternak zmięknie. Wyjmujemy listek laurowy i przestudzoną zupę miksujemy w blenderze na gładki krem. Przelewamy do garnka i jeśli zupa jest za gęsta, to dolewamy trochę wywaru warzywnego lub wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Pasternak obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy noża do obierania warzyw. Plasterki układamy na płytkiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą i lekko solimy. Pieczemy do momentu kiedy końcówki przyrumienią się. Trzeba uważać, żeby nie spalić. Plasterki zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale po wystudzeniu na kratce robią się suche i chrupiące. Gorącą zupę podajemy z chipsami z pasternaku, odrobiną oleju sezamowego i prażonym sezamem. Chipsy możemy zastąpić grzankami.

Fasola z tymiankiem

Składniki:
– 3 puszki fasoli w zalewie
_fa23– 6 łyżek oliwy
– 1/2 łyżeczki cząbru
– 1/2 łyżeczki tymianku
– główka czosnku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– garść drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Fasolę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na kilkanaście godzin. Odlej wodę, zalej nową i gotuj do średniej miękkości – około 60 minut na średnim ogniu. Odcedź. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cały czas mieszając smaż pół minuty, dodaj fasolę, cząber, tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Podawaj z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako dodatek do gulaszu.

zobacz również:

 

  1. Kulinarne inspiracje

  2. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek

  3. Dania z ziemniaków – różne przepisy

  4. Dania z grochu – różne przepisy