URODA I ZDROWIE

Kuchnia skandynawska – 3 proste przepisy

26 maja 2020, dodał: mszachowska

Podstawą potraw w krajach skandynawskich – Norwegii, Szwecji, Danii i Finlandii są bez wątpienia ryby i owoce morza, ze względu na bliskość mórz. Mieszkańcy Skandynawii bardzo często przygotują też dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę. Poniżej znajdziesz 4 proste przepisy, dzięki którym możesz przenieść się na Północ Europy i samodzielnie przygotować typowe dla tych rejonów dania. 

duńskie kanapki Smørrebrød 

 W dosłownym tłumaczeniu Smørrebrød to “posmarowany chleb” a przy ich przygotowaniu podstawą będzie świeży, ciemny chleb. Podawać je można z dowolnymi składnikami, dodając te, które smakują nam najbardziej. Najbardziej popularne są te z łososiem, śledziem lub innym rodzajem ryby, z krewetkami lub gotowanym jajkiem. Ważnym elementem są też warzywa – pomidory, awokado, rzodkiewka i inne.  

szwedzkie klopsiki kjøttbullar 

Prawdopodobnie najbardziej znane szwedzkie danie za sprawą Ikei, gdzie mięsne klopsiki są jednym z dań w menu sklepu. Rozsławione klopsiki możesz wykonać samemu i cieszyć się ich pysznym, domowym smakiem.  

Składniki:

200 g mięsa mielonego wieprzowego
400 g mięsa mielonego wołowego
100ml śmietanki 30%
1 jajko
1 cebula
ziele angielskie
sól i pieprz
30 g mąki
30 g masła lub smalcu
500 ml bulionu wołowego 

Przygotowanie: 


Zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą następnie podsmażamy na patelni. Do miski przekładamy dwa rodzaje mięsa, dodajemy jajko, cebule, sól i przyprawy. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozpuszczamy masło lub smalec i podsmażamy klopsiki do momentu delikatnego zarumienienia z dwóch stron. Nie smażymy ich jednak długo, po kilku minutach przekładamy je do żaroodpornego naczynia. 
W osobnym garnku rozpuszczamy masło lub smalec i dodajemy mąkę. Całość solimy i dodajemy bulion wołowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Po tym czasie dodajemy śmietankę i całość przelewamy do naczynia z klopsikami, które następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25 min. 
Klopsiki świetnie smakować będą z puree ziemniaczanym lub ryżem i świeżą sałatką z warzyw. 

 

fińska zapiekanka Kaalilaatikko 


Pod tą niecodzienną nazwą kryje się pyszna zapiekanka na bazie ryżu, młodej kapusty i mięsa wołowego, która jest tradycyjnym fińskim daniem. 

 

 Składniki: 


250 g mielonego mięsa wołowego 
400 g młodej kapusty 
1 i ½ szklanki rosołu 
1 cebula
100 g ryżu długoziarnistego 
2 łyżki miodu 
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka suszonego majeranku 
sól i pieprz 

Przygotowanie: 


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie, dodajemy mięso wołowe, sól i smażymy przez 4-5 minut. Młodą kapustę kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnie, a całość dusimy pod przykryciem około 7-8 minut. Po tym czasie dodajemy surowy ryż, wlewamy wywar z rosołu, miód i przyprawiamy pieprzem.  Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i zawartość patelni przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu zarumienienia się zapiekanki. W Finlandii zapiekankę podaje się ze świeżą żurawiną lub żurawinową konfiturą.  

 



  zobacz również:

Kuchnia belgijska – tradycyjne potrawy i przepisy

Kuchnia arabska – przepisy i tradycyjne przyprawy

Kuchnia meksykańska – tygiel smaków i kolorów

Kuchnia chorwacka – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Konsultacje online z lekarzem
Ja osobiście korzystałam z konsultacji lekarskich online. Dobry sposób, że by uzyskać receptę...
ból menstruacyjny
Najlepsza metoda na bolesne miesiączki to tabletki antykoncepcyjne. Skracają czas okresu, regulują cykl,...
odchudzanie
Niestety, ale zbyt dużo wody robi zamieszanie w przewodzie pokarmowym, rozcieńcza soki żołądkowe...
Azjatycki tusz do rzęs - porażka !…
Dla mnie rzeczy z Chin itp. są mocno podejrzane, oni tam chyba używają składników,...