Podstawą potraw w krajach skandynawskich – Norwegii, Szwecji, Danii i Finlandii są bez wątpienia ryby i owoce morza, ze względu na bliskość mórz. Mieszkańcy Skandynawii bardzo często przygotują też dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę. Poniżej znajdziesz 4 proste przepisy, dzięki którym możesz przenieść się na Północ Europy i samodzielnie przygotować typowe dla tych rejonów dania.
duńskie kanapki Smørrebrød
W dosłownym tłumaczeniu Smørrebrød to “posmarowany chleb” a przy ich przygotowaniu podstawą będzie świeży, ciemny chleb. Podawać je można z dowolnymi składnikami, dodając te, które smakują nam najbardziej. Najbardziej popularne są te z łososiem, śledziem lub innym rodzajem ryby, z krewetkami lub gotowanym jajkiem. Ważnym elementem są też warzywa – pomidory, awokado, rzodkiewka i inne.
szwedzkie klopsiki kjøttbullar
Prawdopodobnie najbardziej znane szwedzkie danie za sprawą Ikei, gdzie mięsne klopsiki są jednym z dań w menu sklepu. Rozsławione klopsiki możesz wykonać samemu i cieszyć się ich pysznym, domowym smakiem.
Składniki:
200 g mięsa mielonego wieprzowego
400 g mięsa mielonego wołowego
100ml śmietanki 30%
1 jajko
1 cebula
ziele angielskie
sól i pieprz
30 g mąki
30 g masła lub smalcu
500 ml bulionu wołowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą następnie podsmażamy na patelni. Do miski przekładamy dwa rodzaje mięsa, dodajemy jajko, cebule, sól i przyprawy. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozpuszczamy masło lub smalec i podsmażamy klopsiki do momentu delikatnego zarumienienia z dwóch stron. Nie smażymy ich jednak długo, po kilku minutach przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
W osobnym garnku rozpuszczamy masło lub smalec i dodajemy mąkę. Całość solimy i dodajemy bulion wołowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Po tym czasie dodajemy śmietankę i całość przelewamy do naczynia z klopsikami, które następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25 min.
Klopsiki świetnie smakować będą z puree ziemniaczanym lub ryżem i świeżą sałatką z warzyw.
fińska zapiekanka Kaalilaatikko
Pod tą niecodzienną nazwą kryje się pyszna zapiekanka na bazie ryżu, młodej kapusty i mięsa wołowego, która jest tradycyjnym fińskim daniem.
Składniki:
250 g mielonego mięsa wołowego
400 g młodej kapusty
1 i ½ szklanki rosołu
1 cebula
100 g ryżu długoziarnistego
2 łyżki miodu
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie, dodajemy mięso wołowe, sól i smażymy przez 4-5 minut. Młodą kapustę kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnie, a całość dusimy pod przykryciem około 7-8 minut. Po tym czasie dodajemy surowy ryż, wlewamy wywar z rosołu, miód i przyprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i zawartość patelni przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu zarumienienia się zapiekanki. W Finlandii zapiekankę podaje się ze świeżą żurawiną lub żurawinową konfiturą.
zobacz również:
Kuchnia belgijska – tradycyjne potrawy i przepisy
Kuchnia arabska – przepisy i tradycyjne przyprawy
Kuchnia meksykańska – tygiel smaków i kolorów
Kuchnia chorwacka – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy