Które banany są najzdrowsze – czy jeść dojrzałe banany? Przepisy na dania z bananami

27 maja 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Wiele z Was z pewnością podczas zakupów omija szerokim łukiem przejrzałe banany. Wielkie czarne plamy mogą odstraszyć każdego, jednak czy wiecie, że to właśnie w takiej postaci banany są o wiele zdrowsze od tych żółtych? Zobacz jakie właściwości posiadają czarne banany i co można pysznego z nich zrobić? Banany składają się w ok. 75% z wody. Resztę stanowią  węglowodany typu skrobia, sacharoza, glukoza oraz  fruktoza.

czarne banany

Co oznaczają plamki na bananie?

Kiedy banan ma brązowe lub czarne plamki to większość uważa, że nie nadaje się do spożycia co jest błędem. Charakterystyczne plamki pojawiają się w momencie dojrzewania banana. Owoce te zrywa się w momencie kiedy nabierają zielonego koloru i są bogate w chlorofil. Późniejsze procesy to całkowicie naturalny tryb dojrzewania. Następnie transportuje się je do konkretnych państw.

Po kilku dniach banan staje się miękki, skórka nabiera żółtej barwy i jest łatwa do oddzielenia. Podczas transportu banany trzyma się w chłodnych warunkach, aby opóźnić proces dojrzewania. Jak z pewnością zauważyliście nawet już po 2 dniach w domu owoc zaczyna zmieniać kolor.

czarny banan

Czarne banany dla sportowców

Sportowcy żyją aktywnym trybem życia chodząc na siłownie, biegając, czy trenując w domu. Ich ciało jest wystawione na wysiłek fizyczny nawet kilka razy w tygodniu. Zazwyczaj ich dzienny posiłek składa się z płatków owsianych, jajek czy żółtego sera.

Jak się okazuje podobne właściwości odżywcze posiada również i czarny banan. Za sprawą sporej dawki potasu, banany zmniejszą ilość skurczów mięśni i pomogą zregenerować ciało po wysiłku. Tak więc sportowcy powinni mieć zawsze w swojej torbie dojrzewającego banana.

czarne banany

Na zgagę i komórki rakowe

Czarne lub brązowe plamki  na bananach są bogate w związek TNF. Jest on odpowiedzialny za niszczenie guzów rakowych, tym samym spożywając regularnie czarne banany możemy uchronić się przed rozwojem nowotworów.

Ponad to banany świetnie zwalczają zgagę i niestrawność. Za sprawą zawartych w owocu składników zobojętniają kwas w żołądku. Dodatkowo są łatwo przyswajalne i chronią nasz żołądek przed wszelkimi problemami gastrycznymi. Szczególnie polecane są banany osobom zmagającym się z zaparciami.

czarne banany

Na ciśnienie krwi i anemię

Kolejną zaletą jedzenia bananów jest uzupełnianie potasu w organizmie. Dzięki temu ciśnienie krwi w organizmie zostaje uregulowane. Możesz  więc spać spokojnie i nie martwić się o choroby układu krwionośnego.

Z kolei żelazo to główny składnik czerwonych krwinek, które transportują tlen w naszym ciele. Jedząc banany regulujesz poziom żelazazmniejszasz ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Jest to pierwszy krok do walki z anemią.

czarne banany

 Na depresję

Ten cudowny owoc zawiera również aminokwasy o nazwie tryprofan. Nie bez powodu zaleca się jedzenie bananów osobom cierpiącym na depresję. To własnie aminokwasy wspierają produkcje serotoniny i dzięki temu neuroprzekaźniki mogą prawidłowo funkcjonować. Banany wyciszają organizm i znacznie ułatwiają zaśnięcie.

czarne banany

Czarne banany nie dla cukrzyków

Dojrzewające banany są o wiele słodsze od tych zielonych i żółtych. Odpowiedzialne są za to enzymy zamieniające się w glukozę oraz fruktozę. W skrócie mówiąc pojawiają się cukry proste w bananie.

Im banan dojrzalszy tym większy wskaźnik indeksu glikemicznego. Dlatego więc osoby zmagające się z cukrzycą powinny ograniczać spożywanie dojrzałych bananów. W innym przypadku

czarne banany

Jak wykorzystać czarne banany?

Poza standardowym spożywaniem bananów można z nich zrobić naprawdę pyszne przysmaki. Zaczynając od koktajli, przez ciasta kończąc na naleśnikach. Zobaczcie same i czekamy również na Wasze przepisy !

Ciasto bananowe

Co kupić?

  • 4 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki miodu (lub inny zamiennik cukru)
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanki mąki
  • 50 g masła roztopionego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie orzechy lub pokruszoną czekoladę lub inny ulubiony składnik

Przygotowanie:

Banany należy rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na sam koniec dodajemy ostudzone masło. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy je w 175 stopniach przez 55 minut. Po tym czasie wsadź patyczek i zobacz czy jest suchy.

czarne banany

Koktajl bananowo  – truskawkowy

Co kupić?

  •  szklanka jogurtu naturalnego
  • jeden pokrojony banan
  • jedna szklanka truskawek
  • łyżeczka płatków owsianych
  • cynamon

Przygotowanie:

Wystarczy, że wszystkie składniki zmiksujesz w blenderze i gotowe !

czarne banany

Ciasteczka bananowe

Co kupić?

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki rodzynek
  • szczypta cynamonu
  •  orzechy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Następnie uformuj je w dowolne kształty ciasteczek i piecz w 180 stopniach przed 20 minut.

czarne banany

Bananowa nutella

Co kupić?

  •  3 dojrzałe banany
  • 1-2 łyżki miodu (lub inny zamiennik cukru)
  • 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Nutellę przełóż do słoiczka i ciesz się naturalnym smakiem.

czarne banany

zobacz również:

Banany – różne pomysłowe przepisy na desery bananowe

Jak wykorzystać przejrzałe banany?

Banany – przepisy na różne oryginalne dania z bananów

Wykaz top 100 produktów HOT SUPERFOOD – część I