Które banany są najzdrowsze – czy jeść dojrzałe banany? Przepisy na dania z bananami
Wiele z Was z pewnością podczas zakupów omija szerokim łukiem przejrzałe banany. Wielkie czarne plamy mogą odstraszyć każdego, jednak czy wiecie, że to właśnie w takiej postaci banany są o wiele zdrowsze od tych żółtych? Zobacz jakie właściwości posiadają czarne banany i co można pysznego z nich zrobić? Banany składają się w ok. 75% z wody. Resztę stanowią węglowodany typu skrobia, sacharoza, glukoza oraz fruktoza.
Co oznaczają plamki na bananie?
Kiedy banan ma brązowe lub czarne plamki to większość uważa, że nie nadaje się do spożycia co jest błędem. Charakterystyczne plamki pojawiają się w momencie dojrzewania banana. Owoce te zrywa się w momencie kiedy nabierają zielonego koloru i są bogate w chlorofil. Późniejsze procesy to całkowicie naturalny tryb dojrzewania. Następnie transportuje się je do konkretnych państw.
Po kilku dniach banan staje się miękki, skórka nabiera żółtej barwy i jest łatwa do oddzielenia. Podczas transportu banany trzyma się w chłodnych warunkach, aby opóźnić proces dojrzewania. Jak z pewnością zauważyliście nawet już po 2 dniach w domu owoc zaczyna zmieniać kolor.
Czarne banany dla sportowców
Sportowcy żyją aktywnym trybem życia chodząc na siłownie, biegając, czy trenując w domu. Ich ciało jest wystawione na wysiłek fizyczny nawet kilka razy w tygodniu. Zazwyczaj ich dzienny posiłek składa się z płatków owsianych, jajek czy żółtego sera.
Jak się okazuje podobne właściwości odżywcze posiada również i czarny banan. Za sprawą sporej dawki potasu, banany zmniejszą ilość skurczów mięśni i pomogą zregenerować ciało po wysiłku. Tak więc sportowcy powinni mieć zawsze w swojej torbie dojrzewającego banana.
Na zgagę i komórki rakowe
Czarne lub brązowe plamki na bananach są bogate w związek TNF. Jest on odpowiedzialny za niszczenie guzów rakowych, tym samym spożywając regularnie czarne banany możemy uchronić się przed rozwojem nowotworów.
Ponad to banany świetnie zwalczają zgagę i niestrawność. Za sprawą zawartych w owocu składników zobojętniają kwas w żołądku. Dodatkowo są łatwo przyswajalne i chronią nasz żołądek przed wszelkimi problemami gastrycznymi. Szczególnie polecane są banany osobom zmagającym się z zaparciami.
Na ciśnienie krwi i anemię
Kolejną zaletą jedzenia bananów jest uzupełnianie potasu w organizmie. Dzięki temu ciśnienie krwi w organizmie zostaje uregulowane. Możesz więc spać spokojnie i nie martwić się o choroby układu krwionośnego.
Z kolei żelazo to główny składnik czerwonych krwinek, które transportują tlen w naszym ciele. Jedząc banany regulujesz poziom żelaza i zmniejszasz ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Jest to pierwszy krok do walki z anemią.
Na depresję
Ten cudowny owoc zawiera również aminokwasy o nazwie tryprofan. Nie bez powodu zaleca się jedzenie bananów osobom cierpiącym na depresję. To własnie aminokwasy wspierają produkcje serotoniny i dzięki temu neuroprzekaźniki mogą prawidłowo funkcjonować. Banany wyciszają organizm i znacznie ułatwiają zaśnięcie.
Czarne banany nie dla cukrzyków
Dojrzewające banany są o wiele słodsze od tych zielonych i żółtych. Odpowiedzialne są za to enzymy zamieniające się w glukozę oraz fruktozę. W skrócie mówiąc pojawiają się cukry proste w bananie.
Im banan dojrzalszy tym większy wskaźnik indeksu glikemicznego. Dlatego więc osoby zmagające się z cukrzycą powinny ograniczać spożywanie dojrzałych bananów. W innym przypadku
Jak wykorzystać czarne banany?
Poza standardowym spożywaniem bananów można z nich zrobić naprawdę pyszne przysmaki. Zaczynając od koktajli, przez ciasta kończąc na naleśnikach. Zobaczcie same i czekamy również na Wasze przepisy !
Ciasto bananowe
Co kupić?
- 4 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki miodu (lub inny zamiennik cukru)
- 1 jajko
- 1.5 szklanki mąki
- 50 g masła roztopionego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie orzechy lub pokruszoną czekoladę lub inny ulubiony składnik
Przygotowanie:
Banany należy rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na sam koniec dodajemy ostudzone masło. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy je w 175 stopniach przez 55 minut. Po tym czasie wsadź patyczek i zobacz czy jest suchy.
Koktajl bananowo – truskawkowy
Co kupić?
- szklanka jogurtu naturalnego
- jeden pokrojony banan
- jedna szklanka truskawek
- łyżeczka płatków owsianych
- cynamon
Przygotowanie:
Wystarczy, że wszystkie składniki zmiksujesz w blenderze i gotowe !
Ciasteczka bananowe
Co kupić?
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki rodzynek
- szczypta cynamonu
- orzechy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Następnie uformuj je w dowolne kształty ciasteczek i piecz w 180 stopniach przed 20 minut.
Bananowa nutella
Co kupić?
- 3 dojrzałe banany
- 1-2 łyżki miodu (lub inny zamiennik cukru)
- 2-3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Nutellę przełóż do słoiczka i ciesz się naturalnym smakiem.
zobacz również:
Banany – różne pomysłowe przepisy na desery bananowe
Jak wykorzystać przejrzałe banany?
Banany – przepisy na różne oryginalne dania z bananów
Wykaz top 100 produktów HOT SUPERFOOD – część I