Co to jest superfood? Superfood inaczej jest określana, jako super żywność, w której znajduje się wiele witamin i związków mineralnych. Dzięki temu, spożywając takie produkty, można zachować na dłużej młodość oraz zdrowy wygląd, ale też przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Do tego chronią przed uszkodzeniami komórek, a także zabezpieczają przed chorobami.
Dlatego zamiast wybierać niezdrowe słodycze, warto sięgnąć po superfood. Sprawdź, które produkty będą dla Ciebie i wybierz te najlepsze. Oto wykaz top 100 produktów HOT SUPERFOOD.
1. Awokado
Zawiera zdrowe tłuszcze, które utrzymują dobry nastrój, ale też pozwalają na lepsze wchłanianie innych składników odżywczych. Warto sięgać po nie ze względu na zawartość kwasu oleinowego czy potasu. Zawiera także dobroczynne kwasy tłuszczowe. Ponadto znaleźć w nim można także witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Awokado to również źródło białka, błonnika, żelaza, fosforu, potasu oraz antyoksydantów.
2. Kiełki brokułu
Mają dziesięć razy więcej związków chemicznych, które odpowiadają za działanie przeciwrakowe niż sam brokuł. To właśnie sulforafan, którego znajdziemy całe mnóstwo w kiełkach brokuła, odpowiedzialny jest za niezwykłe antyrakowe. Roślina oprócz tego zapobiega chorobom układu krwionośnego, udarom mózgu, obniża ciśnienie krwi.
3. Truskawki
Zawierają wiele witamina, ale głównie pierwsze skrzypce gra witamina C. Poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła o chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i poprawiają apetyt. Dzięki nim dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Warto zwrócić uwagę na to, że mrożone tracą tylko 2 mg witaminy C, wciąż więc pozostaje jej aż 60 mg. Proces mrożenia korzystnie wpływa na prowitaminę A, której ilość podczas zamrażania się zwiększa. Jak wiadomo witamina ta jest naturalnym pobudzaczem metabolizmu, ponieważ wchodzi w interakcje z kwasami układu pokarmowego i wzmaga efekt spalania kalorii. Według jednej diagnozy zwiększone dawki witaminy C są wskazane u osób, które borykają się z chorobą kostno-stawową potocznie zwaną osteoporozą.
4. Migdały
Dzięki nim można zgubić zbędne kilogramy, a można je podjadać w pracy, szkole, co pozwoli zlikwidować uczucie głodu na dłużej. Poza tym zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, a także na chorobę Alzheimera. Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych, witaminy E i innych antyoksydantów, wapnia, magnezu, potasu oraz steroli roślinnych powoduje, że są zdrowe i wskazane dla pacjentów z problemami kardiologicznymi.. Działają przeciwzapalnie, obniżają stres oksydacyjny i neutralizują działanie wolnych rodników,
5. Orzechy brazylijskie
Doskonale sprawdzają się, kiedy mamy problemy z wypadającymi włosami, ponieważ są one największym źródłem selenu.
6. Jeżyny
Zawierają więcej antyoksydantów niż truskawki czy żurawina.
7. Borówki
Poprawiają pamięć oraz zdolność koncentracji, a dzięki temu można osiągać lepsze wyniki w pracy lub w szkole. Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia w USA dowiodły, że borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy głównie witaminy A, C, E. Te same badania dowiodły, iż zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów.
8. Dziki łosoś
Najlepiej jest kupować łososia, który pochodzi z naturalnego środowiska, a nie z hodowli, który jest karmiony antybiotykami, które przecież szkodzą naszemu zdrowiu. Dziki łosoś bogaty jest w kwasy Omega-3, a to powoi cieszyć się zdrowym sercem na dłużej. Łosoś to dość tłusta ryba zawierająca jednak cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę serca oraz mózgu. Ryba ta jest bogata jest w witaminy z grupy B (chronią organizm przed anemią, poprawiają wygląd skóry i wzmacniają wzrok), witaminę A, D oraz E.
9. Sardynki
Już kilka wędzonych sardynek może dostarczyć 100% dziennej dawki witaminy D i są również źródłem kwasów Omega-3. Te małe rybki są doskonałym źródłem białka, które stanowi składnik komórek ciała człowieka. Dodatkowo jest źródłem składników mineralnych takich jak wapń i żelazo, jak również witamin z grupy B – szczególnie niacyny.
10. Lukrecja
Ma ona gorzki smak anyżu, ale za to ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdza się przy leczeniu depresji, zwalcza problemy z oddychaniem, ale też pomaga kobietom przy wczesnych objawach menopauzy. Lukrecja ma właściwości bakteriobójcze dzięki czemu zmniejsza ilość paciorkowca zieleniejącego wchodzącego w skład naturalnej flory bakteryjnej jamy ustnej.
11. Nasiona Chia
Zostały odkryte w Ameryce Południowej, a do tego są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, wapnia oraz błonnika. Aby je odpowiednio przygotować, należy najpierw wymoczyć nasiona i rozgnieść. Nasiona Chia posiadają ogromną wartość odżywczą. W swoim składzie zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, białka (w tym takich aminokwasów jak kwas glutaminowy i arginina), kwasów Omega-3, witamin (A, B, D, E) oraz wiele składników mineralnych (wapń, fosfor, cynk, żelazo, selen i magnez). Przy takim bogactwie składników można by myśleć, że na pewno są bardzo kaloryczne, ale to błędne stwierdzenie.
12. Jagody Goji
Jagody te pochodzą z Azji, a w celach leczniczych używano je już od tysięcy lat. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy, a przeważnie likopenu, który ma pozytywny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Świeże jagody goji są najlepszym źródłem zeaksantyny i β-karotenu – oba związki odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed chorobami oczu.
13. Jarmuż
Jarmuż to najlepsze źródło magnezu, a dzięki niemu przestanie drgać powieka oraz inne mięśnie twarzy, a do tego nie będzie się odczuwać, aż takiego dużego spięcia.
14. Spirulina
Jest to rodzaj glonów, które zazwyczaj kupowane są w tabletkach albo w postaci sproszkowanej. Zawiera kompleks witamin z grupy B, ale również cynk oraz magnez. Jest to również wegańskie źródło białka, gdyż spirulina w 50% składa się właśnie z niego. Witaminy, które są w spirulinie to m.in.: B1, B2, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, niacyna, biotyna, witamina E oraz C. Ze Spiruliny pozyskuje się na przemysłową skalę m.in. jod, mangan i brom.
15. Siemię lniane
To świetne źródło kwasów Omega-3. Jednak, aby można je było uwolnić, należy najpierw nasiona namoczyć oraz rozgnieść.
16. Andyjski korzeń
Taki korzeń zawiera wszystkie witaminy z grupy B, a także witaminę C oraz E, a poza tym cynk, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz szereg aminokwasów. Andyjski korzeń wpływa pozytywnie na skórę, kości i układ krążenia. Do tego poprawia libido u mężczyzn.
17. Zielona herbata
W swoim składzie ma przeciwutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się, gdyż hamują produkcję wolnych rodników. Dzięki tej herbacie skóra będzie wyglądała zdrowiej i promienniej.
18. Olej kokosowy
Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, a to oznacza, że organizm będzie mógł zacząć używać oleju, jako energii. W swoim składzie ma kwas larunowy, który poprawia florę bakteryjną w jelitach oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pozyskiwany na zimno olej kokosowy stanowi esencję wartościowych składników: jest w nim bogactwo witamin B1, B2, B6, C, E, żelaza, cynku i fosforu.
19. Kapusta kiszona
Zawiera w swoim składzie witaminy z grupy B, a także witaminę C i E. Jest to źródło wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza. Jednak to przede wszystkim źródło mikroorganizmów, np. Lactobacillus plantarum.
20. Czosnek
Jest bogaty w fitoncydy, które mają działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wspomagające układu immunologicznego. Poza tym pomaga w terapii dolegliwości dróg oddechowych. Zawiera również witaminy z grupy B, siarkę, żelazo, magnez, potas, cynk, selen, miedź oraz wapń.
21. Brokuły
To doskonałe źródło witamin z grupy B, a także witaminy C, składników mineralnych, np. potas i magnez, a także błonnika. Zawiera też związki, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, np. beta – karoten, chlorofil oraz sulforafan.
22. Miód i/lub pyłek pszczeli
Są źródłem witamin i składników mineralnych, a także innych związków bioaktywnych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, np. przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Miód pomaga również w naprawie uszkodzonej błony śluzowej jelit. Stymuluje wzrost tkanek i niweluje stany zapalne. Ma także działanie antyoksydacyjne ze względu na dużą zawartość flawonoidów i szeregu innych polifenoli.
23. Kasza jaglana
Jest źródłem antyoksydantów, zawiera np. kwas kumarowy oraz kwas ferulowy. Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny.
24. Orzechy włoskie
Mają w sobie witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, witaminy E i K oraz składniki mineralne, np. wapń, żelazo i magnez, a także kwas elagowy, który wspomaga odporność naszego organizmu.
25. Orzechy pecan
Są źródłem tłuszczy jednonienasyconych oraz niewielkiej ilości białka. Mają wysoki potencjał antyoksydacyjny, a także zawierają witaminę E, która chroni komórki atakowane przez wolne rodniki, ale też zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Znajduje się w nich również kwas elagowy oraz witaminę B1.
26. Żurawina
Jest bogatym składem związków przeciwutleniających, np. kwercetyna. Doskonale sprawdza się w leczeniu chorób układu moczowego. Jej skuteczność jest związana z zawartością antocyjanidyny, które zmieniają kształt bakterii, a poprzez to uniemożliwiają ich przyleganie do błon śluzowych, ale też przyspieszają wydalenie z układu moczowego.
27. Karczochy
Mają właściwości odchudzające. Poza tym zawiera związki bioaktywne – cynarynę oraz kwas chloro genowy – które także posiadają wartości zdrowotne, wynikające z ich antyoksydacyjnego charakteru. Karczoch składa się z wielu związków czynnych takich jak pochodne fenolowe (m.in. cynaryna), flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, fitosterole, triterpeny, garbniki, węglowodany (śluzy, pektyny, inulina), kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, enzymy, karotenoidy, wiele mikroelementów oraz aminokwasy.
28. Czerwona fasola
Jest dobrym źródłem nie tylko białka, ale również antyoksydantów. Poza tym zawiera duże ilości flawonoidów oraz proantocyjanidyn, a dzięki temu ma wysoką pojemność przeciwutleniającą. Zawiera też lecytynę, która poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i poprawia zapamiętywanie. W czerwonej fasoli znajdziesz mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Fasola jest bogata w cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Oczywiście nie zabrakło tez witamin, ponieważ fasola oferuje witaminy A,B,D,E oraz K. Dodatkowo znajdziesz w niej błonnik, białko, lecytynę oraz izoflawony, które wspomagają proces menopauzy.
29. Pistacje
To źródło potasu, magnezu i wapnia oraz witamin z grupy B i witaminy E. W ich składzie można znaleźć również luteinę i zeaksantynę, czyli karotenoidy, które chronią siatkówkę oka przez działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej oka. Zawierają też duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego.
30. Czarna porzeczka
Zawiera witaminę C i antocyjany, które nadają owocom ciemną barwę. Ma też rutynę, która zwiększa przyswajalność witaminy C, a także poprawia kondycję naczyń krwionośnych oraz witaminy z grupy B, prowitaminę A i sole mineralne.
31. Śliwka
Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają śliwki z najciemniejszą skórką. Regulują trawienie i zapobiegają zaparciom, ponieważ zawierają pektyny, które chronią jelito grube przed nowotworami, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zawierają witaminy A, C i E oraz polifenole.
32. Soczewica
Jest to głównie źródło białka. Najwięcej zawiera potasu, który spożywany w odpowiednich ilościach, będzie zapobiegał nadciśnieniu tętniczemu. Ma też kwas foliowy, który jest niezbędny kobietom w ciąży. Soczewica, dzięki swoim właściwościom, zawartości błonnika, węglowodanów złożonych, zalecana jest osobom, które cierpią na problemy z nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą oraz z anemią. Solidna porcja kwasu foliowego w soczewicy również sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.
33. Czarna jagoda
Zawierają duże ilości garbników, a dzięki temu mają działanie ściągające, co wykorzystywane jest przy zapobieganiu biegunce. Mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Ma też duże ilości antocyjanów.
34. Quinoa, czyli komosa ryżowa
Jest najbogatszym źródłem białka wśród popularnych roślin zbożowych. Ma także w swoim składzie aminokwasy i charakteryzuje się wysoką zawartością pierwiastków mineralnych, np. żelazo, magnez i potas. Regularne jedzenie komosy uchroni Cię przed chorobami, gdyż usuwa wolne rodniki. Dodanie komosy ryżowej do swojej diety sprawi, że przyspieszysz swój metabolizm. Dodatkowo komosa pomoże Ci w walce ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Co ciekawe 1 100 gramach komosy znajdziesz jedynie 120 kalorii.
35. Algi morskie
Są bogate w łatwo przyswajalne białko, magnez, wapń, potas oraz beta – karoten. Zawierają również witaminy z grupy B, a także witaminę C, D i E. Wpływają na obniżenie złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, a do tego regulują poziom cukru we krwi.
36. Trawa jęczmienna
Jest bogata w wapń i żelazo, a do tego jest doskonałym źródłem witaminy C, B12 oraz bioflawonoidów B12. Sok z tej trawy ma działanie przeciwwirusowe, a do tego neutralizuje metale ciężkie. Źdźbła jęczmienia zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy: walinę, lizynę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Wyciąg roślinny zawiera około 40% wysokiej wartości, dobrze przyswajalnego białka
37. Trawa pszeniczna
Pomaga oczyścić krew, normalizuje gruczoł tarczycowy, ale też oczyszcza organizm i stymuluje metabolizm. Trawę pszeniczną w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Poza koktajlami, można ją dodać również do pasztetów, farszów, past, sosów, placków i wielu innych. Pamiętajmy jednak, że trawa pszeniczna nie powinna być zbyt mocno podgrzewana, gdyż traci wówczas wiele cennych składników.
38. Aloes
Ma w swoim składzie 75 związków leczniczych, a w tym aminokwasy, minerały oraz enzymy. Zawiera duże ilości siarki, a więc ma działanie przeciwtrądzikowe. Pomaga walczyć z niestrawnością, zgagą, a także wrzodami żołądka. Bogaty w witaminy A,C, E, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Ponadto aloes stanowi cenne źródło wapnia, magnezu, cynku, chromu, żelaza, potasu, selenu, miedzi i manganu
39. Orzechy kakaowca
Chodzi tutaj o surowe ziarna kakaowca, które są bogatym źródłem antyoksydantów, ale zawierają też duże ilości magnezu i żelaza. Regularnie sięgając po kakao lub czekoladę o wysokiej jego zawartości (powyżej 70%) mamy zapewnioną nie tylko smakowitą przekąskę, ale także skutecznie zapobiegamy chorobom układu krążenia oraz nowotworom.
40. Orzechy kokosowe
W miąższu kokosa znajdziemy kwas laurynowy, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Najpopularniejszym produktem uzyskanym z miąższu kokosa są wiórki kokosowe.
41. Pomidory
Są bogate w likopen, który ma działanie antyrakowe. Zawiera wiele witamin od witaminy A do K. Dzięki temu pozwalają utrzymywać ciśnienie na stałym poziomie, ale też obniżają poziom wolnych rodników, a dzięki temu mają działanie antystarzeniowe.
42. Dynia
Ma w swoim składzie wiele składników przeciwzapalnych, np. witaminę A oraz beta – karoten, a także potas, magnez i błonnik. Pomaga w leczeniu astmy, osteoporozy, reumatyzmu i artretyzmu. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram.
43. Słodkie ziemniaki
Zawierają wiele antyrakowych składników odżywczych oraz są doskonałym źródłem błonnika i żelaza. Nie tylko pomagają regulować układ trawienny, ale również dodają energii. W batatach znajdują się również witamina C, ale także witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez.
44. Jabłka
W jabłkach znajduje się mnóstwo witamin, błonnika i pektyn. Najlepiej sięgać po świeże owoce i zjadać je całe ze skórką, Poza witaminą C w jabłkach znajdziemy witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, E, K oraz J. Jabłka to owoce bogate także w beta karoten, luteiny, czy flawonoidy, które zapewniają świetne działanie antyoksydacyjne. Ale to jeszcze nie koniec, bowiem jabłka dostarczają solidnej dawki wapnia, żelaza, miedzi, sodu, jodu, potasu, cynku, magnezu, manganu, fluoru, siarki i fosforu
45. Ananasy
To bogate źródło witaminy A, B, C, PP, a także żelaza i wapnia. Jego spożywanie ułatwia trawienie Biełek, tłuszczów oraz skrobi. Do tego wspomaga walkę z cellulitem, ale ma też pozytywny wpływ na pracę serca, wątroby, nerek i naczyń wieńcowych. Poza tym zapobiega rozwojowi osteoporozy.
46. Banany
Zawierają duże ilości potasu, magnezu, błonnika oraz witaminy C, a te lekko niedojrzałe są dodatkowo bogate w skrobię. Potas pozytywnie wpływa na profilaktykę dotyczącą miażdżycy, ataków serca i udaru.
47. Echinacea
Herbatę z tego zioła używa się w leczeniu infekcji oraz raka, a w tym również raka skóry., Do tego pomaga odbudować odporność.
48. Gruszki
Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Mają również w swoim składzie bor, który wspomaga pracę szarych komórek, a także poprawia możliwość koncentracji. Zapobiegają udarowi i obniżają ciśnienie krwi, a do tego są dobre na zaparcia.
49. Oliwa
Ma w swoim składzie korzystnie wpływających na organizm zestaw kwasów tłuszczowych, Ado tego chroni serce, obniża ciśnienie krwi, zapobiega osteoporozie oraz chorobom nowotworowym i łagodzi stres. Ma również witaminę E, a dzięki temu uważana jest za eliksir młodości. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oliwa zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D. Ze względu na działanie antyoksydacyjne zwalczają one wolne rodniki, chronią też przed rozwojem chorób nowotworowych. Witamina D dodatkowo bierze udział w gospodarce wapnia, dzięki czemu działa profilaktycznie w kierunku osteoporozy
50. Winogrona
Zawierają witaminę C, A, E, K oraz wapń, fosfor i potas, cynk, miedź, żelazo. Poza tym mają w swoim składzie jod, który jest niezbędny do funkcjonowania tarczycy. Winogrona zabijają komórki rakowe, chronią narządy przed zespołem metabolicznym, mogą zapobiec chorobie serca. Skład ich miąższu, którego ¾ stanowi woda, bogaty jest w łatwo przyswajalne węglowodany (16-21%) głównie glukozę i fruktozę, a także w kwasy owocowe (AHA – 0,5-1,4%, w tym alfahydroksykwasy): winowy, jabłkowy, cytrynowy i mrówkowy. Kwasy organiczne wykazują właściwości moczopędne. Winogrona zawierają 17 różnych aminokwasów (0,8%) w tym, m.in. histydynę, leucynę i glicynę. Dzięki dużej zawartości błonnika owoce winogron poprawiają perystaltykę jelit, a regulując pracę przewodu pokarmowego sprzyjają również zachowaniu szczupłej sylwetki
Zobacz również:
-
Cudowne właściwości granatu
-
Kantalupa – jak podawać?
-
Jagody goji – dla zdrowia
-
Dlaczego warto jeść czarny ryż?