Dlaczego warto jeść czarny ryż? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dlaczego warto jeść czarny ryż?

13 lipca 2020, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Do czołówki najzdrowszych produktów świata z wielkim impetem ostatnio wdziera się czarny ryż. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów.

dlaczego warto jeść czarny ryż
Czarny ryż jest jedną z odmian ryżu. Ma łagodny, orzechowy smak. Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Nazywany był „zakazanym ryżem”, ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Szczególnym upodobaniem darzył tę odmianę Kangxi – cesarz z dynastii Qing. Dzisiaj ryż dostępny jest dla wszystkich, a ze względu na swoje unikalne właściwości niebawem może zrewolucjonizować piekarniczy rynek.

Źródło wielu związków

Posiada wysoką wartość odżywczą oraz dużo żelaza. W przeciwieństwie do innych odmian ryżu z Azji, nie jest kleisty lub szorstki. Ziarno czarnego ryżu ma podobną ilość błonnika jak ryż brązowy. Czarny ryż posiada stosunkowo wysoką zawartość składników mineralnych i, podobnie jak większość odmian ryżu dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów.
Oprócz błonnika i przeciwutleniaczy w postaci witaminy E, czarny ryż bogaty jest również w liczne składniki mineralne, zwłaszcza żelazo. Jest on zdrowszą alternatywą dla białego ryżu, uważaną za lepszą  niż ryż brązowy. Zawiera za to znacznie mniej cukru i sodu, a znacznie więcej witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i cynku od swojego białego kuzyna.
czarny ryż dla zdrowia
Eksperymentalnie był wykorzystywany do stymulowania żołądka, zauważono poprawę pracy nadnerczy jak również poprawę wzroku.

Antocyjany dla zdrowia

Jego kolor to głęboka czerń przechodząca w purpurę po ugotowaniu. Jego ciemny fioletowy kolor wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości antocyjanów.  Antocyjany to pigmenty roślinne o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Antocyjany to takie same pigmenty, które zawiera wiele gatunków czerwonych i purpurowych jagód, takich jak jeżyny, wiśnie, borówki, maliny, czerwone winogrona, truskawki. Na podstawie badań przedstawionych podczas 240-tego Spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS) można stwierdzić, że jedna łyżeczka otrębów z czarnego ryżu zawiera więcej przeciwutleniaczy i antocyjanów niż łyżka borówek amerykańskich.
akcesoria do ryżu
Udowodniono, że antocyjany obniżają one ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Antocyjany są też badane ze względu na ich rolę w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym, w tym raka, cukrzycę i choroby Alzheimera. Prawdopodobną przyczyna efektów prozdrowotnego działania antocyjanów są silne ich właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.
W 2007 roku zorganizowano specjalne sympozjum, którego celem było przybliżenie wiedzy na temat dobroczynnego wpływu antocyjanin. Naukowcy jednogłośnie stwierdzili, że ich spożywanie zapobiega rozwojowi nowotworów, opóźnia starzenie w tym procesy neurodegeneracyjne, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy cukrzycy oraz hamuje wzrost niebezpiecznych dla zdrowi bakterii. Na poziomie molekularnym wykazano, że antocyjaniny wyłączają nowotworowe geny sprzyjające wzrostowi guzów i tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych, niejako wrót do tworzenia przerzutów. Jednocześnie związki te włączają inne geny, które odpowiedzialne są za szwankujący w komórkach rakowych proces apoptozy, czyli śmierci komórkowej.
czarny ryż potrawa
Badania opublikowane w Journal of Nutrition w 2008 roku wykazały natomiast, że wyciąg z czarnego ryżu pomaga zapobiegać progresji blaszek miażdżycowych w głównych arteriach serca, która może prowadzić do zawału serca. Ma na to wpływ również obniżona zawartość składników lipidowych w tym trójglicerydów. Wyciąg z czarnego ryżu okazał się tak potężny jak Simwastatyna, lek stosowany w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Efekt ten wynika z zawartości antocyjanów, w które bogaty jest czarny ryż. Ze względu na przeciwzapalne właściwości obniżające poziom cholesterolu i antocyjanów, która znajdują się w czarnym ryżu , te smaczne ziarna mogą przyczynić się do zapobiegania atakom serca.

Zapobieganie alergiom?

Otręby z czarnego ryżu mogą łagodzić stany zapalne towarzyszące takim schorzeniom jak alergia i astma – wynika z koreańsko-amerykańskich badań.
W swoich najnowszych doświadczeniach naukowcy porównywali przeciwzapalne działanie otrębów z ryżu czarnego i brązowego u myszy, u których wywołano stan zapalny i obrzęk lub alergię kontaktową skóry. Przed aplikacją związków chemicznych na skórę uszu gryzoni naukowcy przez 14 dni wstrzykiwali im ekstrakt z otrębów czarnego ryżu. Okazało się, że znacznie – o 32 proc. w porównaniu z grupą kontrolną – hamował on stan zapalny skóry w miejscu podania drażniącej substancji. Spowodował też wyraźny spadek produkcji związków prozapalnych. Z kolei inne myszy były przez sześć tygodni na diecie z dodatkiem 10% ekstraktu z otrąb czarnego ryżu. U nich też próbowano wywołać alergię i również w tym wypadku okazało się, że ryż łagodził alergiczną reakcję organizmu. Zdaniem autorów pracy odkrycie to dowodzi, że otręby z czarnego ryżu mogą być cennym składnikiem diety hamującym stany zapalne i reakcje alergiczne, a w przyszłości mogą również zostać wykorzystane w terapii i prewencji schorzeń o silnym podłożu zapalnym. Badanie ukazało się na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry„.

Nie tylko ryż

Chińscy naukowcy, pracujący w USA, którzy badali właściwości czarnego ryżu, twierdzą, że ten rodzaj ryżu byłby doskonałym, tanim sposobem na zwiększenie spożycia produktów zawierających zdrowe antyoksydanty i proponują wykorzystywanie go w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji płatków, ciastek i innych zdrowych produktów.
W Chinach już od dłuższego czasu wykorzystuje się ten zdrowy produkt do deser z czarnym ryżemwyrobu makaronu, przyrządzania puddingu, a także do dekoracji, niedawno zaczęto też produkować kluski z czarnego ryżu. W Stanach Zjednoczonych produkuje się chleb z czarnego ryżu w kolorze czarnym. W Tajlandii uprawiany jest czarny ryż jaśminowy. Ryż jaśminowy otrzymał swoją nazwę od zapachu jaśminu, który wydziela w czasie gotowania.
Dietetycy chcą więc, aby bogata w antocyjaniny mąka z czarnego ryżu stała się, jeśli nie podstawą naszej diety, to przynajmniej istotną jej częścią. W Stanach Zjednoczonych coraz większa ilość farmerów zainteresowana jest uprawą tej odmiany na szeroką skalę.
Czarny ryż można też wykorzystywać jako substytut sztucznych i szkodliwych barwników spożywczych. Naukowcy wyjaśniają ze barwniki z ryżu można osiągać w szerokiej palecie kolorów od różowego do czarnego.
Sukces czarnego ryżu, może być tym większy, że wciąż silna jest wiara w cudowne właściwości wszystkiego co pochodzi z tajemniczej dla nas kultury Dalekiego Wschodu. Jest więc pewnie kwestią czasu, kiedy każdy z nas będzie mógł się delektować przysmakiem cesarzy.
 
Materiały:
www.odkrywcy.pl, www.wyborcza.pl, www.roik.pl, www.czarnyryz.pl.

Zobacz również:

  1. Cudowne właściwości granatu

  2. Kantalupa – jak podawać?

  3. Jagody goji – dla zdrowia

  4. Owocowe sorbety na gorące lato

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

8 komentarzy do Dlaczego warto jeść czarny ryż?

  1. avatar Anonim pisze:

    właśnie pierwszy raz go sobie przygotowuję na obiad, w mieszance z ryzem brązowym,filetem z piersi kurczaka i sosem pomidorowym po treningu :)

  2. avatar yarosh pisze:

    A można jeść czarny ryż na surowo? Ja tak robię, aby zachować wszystkie wartości. Tzn. pierw go moczę, a na drugi dzień miksuję z bananami na pastę i wcinam. Czy jest strawny w takiej postaci? Po próbie owsa nagiego z bananami zawsze mam wzdęcia, po ryżu tego nie mam. Z tego może wynikać, że surowa skrobia owsa jest niestrawna w żołądku, więc dopiero bakterie jelitowe ją trawią, ale powstają przy tym gazy. A z ryżem jest inaczej. I czy ryż czarny średnioziarnisty to to samo co ryż czarny pełnoziarnisty? Bo oferty takich ryżów są na allegro.

    • avatar Asia30 pisze:

      Ja bym nie polecała. Obróbkę termiczną się stosuje nie bez powodu. Większość składników prze obróbką jest trudno-przyswajalna dla organizmu. To tak jak jeść chleb prze upieczeniem żeby było zdrowiej :) Nie popadajmy w paranoję, przy gotowaniu traci się tylko część wartości odżywczych…

  3. avatar indygochild pisze:

    Bardzo sobie cenię i lubię. Generalnie każdy ryż, ale czarny i czerowny to moje ulubione

  4. avatar seriale online za darmo pisze:

    Wprost uwielbiam czarny ryż. Po raz pierwszy poczęstowała mnie nim moja mama, czym bardzo mnie zaskoczyła. Od tej chwili pojawia się na moim stole bardzo często. Pod różną postacią. I dania głównego i przekąski.

  5. avatar Wanda pisze:

    ja dzisiaj biegnę do swojego sklepu ekologicznego po czarny ryż!

    • avatar Erni pisze:

      Ojejej, już biegnij do swojego sklepu ekologicznego po czarny ryż. Ja mam sklep ekologiczny na bazarku. Siedzi tam Chińczyk, może raczej Wietnamczyk, który też ma swój sklep ekologiczny, w którym kupuję czarny ryż 1kg za 16zł i pyszną zieloną herbatę za 10zł.

  6. avatar kasia pisze:

    A otręby ryżu czarnego gdzie można kupić?

Dodaj komentarz