Krem z kalafiora z grzankami

3 grudnia 2022, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna zupka z chrupiącymi grzaneczkami

file1292953581

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/2  kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pęczka  usiekanego koperku
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mąki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 6 kromek chleba tostowego
  • olej

Kalafior zalać  wodą z dodatkiem kostki bulionowej  i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Dodać koper, śmietankę, wywar z gotowania kalafiora. Przelać do malaksera, dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku.

Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .

Podawać krem z kalafiora w bulionówkach (w miseczkach , na talerzach), a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .