Krem z kalafiora z grzankami
Artykuł zewnętrzny
Delikatna zupka z chrupiącymi grzaneczkami
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/2 kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka usiekanego koperku
- sól
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mąki
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 6 kromek chleba tostowego
- olej
Kalafior zalać wodą z dodatkiem kostki bulionowej i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Dodać koper, śmietankę, wywar z gotowania kalafiora. Przelać do malaksera, dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku.
Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podawać krem z kalafiora w bulionówkach (w miseczkach , na talerzach), a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .