Kotlety z buraków
Artykuł zewnętrzny
Buraczki rządzą! Ćwikła z chrzanem, zasmażane, barszcz z uszkami, barszcz ukraiński – kto nie lubi? Sok ze świeżych buraków traktowany jest jak naturalny doping, ponieważ zwiększa wydolność oddechową i minimalizuje zmęczenie, przez co można osiągnąć lepsze wyniki podczas treningu. Składniki zawarte w burakach wspomagają odporność organizmu, regulują ciśnienie, wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii. Buraki czerwone zawierają dużo kwasu foliowego i potasu oraz wiele innych, cennych elementów. W jakiej jeszcze postaci mogą zagościć na naszym stole? Zapraszamy na… kotlety!
Składniki:
– dwa średniej wielkości buraki,
– marchew,
– 1/3 pietruszki,
– kawałek selera,
– mała cebulka,
– jajko,
– bułka tarta,
– ząbek czosnku,
– sól i pieprz,
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Buraki, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane) i odsączyć. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Odciśnięte warzywa połączyć z cebulką, wycisnąć ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Podsypać bułką tartą i dodać jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Uzyskana konsystencja powinna pozwolić na formowanie kotlecików.
Kotlety można smażyć na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku bez tłuszczu.
Jakie jest Wasze ulubione danie z udziałem buraczków?