Komosa ryżowa dla cukrzyków i bezglutenowców
Czy wiesz, że komosa ryżowa to ostatnio najpopularniejszy top w żywieniu? Świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, czy odchudzającej. Znajdziesz ją również pod nazwą quinoa. Posiada ona mnóstwo wartości odżywczych i prozdrowotnych. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a dodatkowo bogata jest w minerały i witaminy.
Jeszcze inna nazwa komosy ryżowej to ryż peruwiański. Jest to roślina jednoroczna, którą można znaleźć w Ameryce Południowej. Niestety w Polsce jej uprawa jest niemożliwa, ze względu na nasz umiarkowany klimat. W swoim rejonie komosa nazywana jest przez mieszkańców jako święte zboże Inków oraz matka zbóż. Jedząc komosę ryżową dostarczasz do organizmu pełnowartościowe białko. Zobacz jak jeszcze oddziałuje na organizm słynny ryz peruwiański.
Bez glutenu
Komosa ryżowa należy do roślin bezglutenowych, więc świetnie nadaje się do jadłospisu osób nie tolerujących glutenu. Śmiało wprowadź komosę do swoich dań, wystarczy nawet raz dziennie sałatka z quinoą, a z pewnością odczujesz różnicę w samopoczuciu.
Bomba białkowa
Jak już wspominaliśmy komosa to źródło pełnowartościowego białka, co czyni ją jedną z najzdrowszych roślin podobnych do zboża.
Tarcza ochronna
Kwasy fenolowe zawarte w komosie działają jak tarcza dla naszego organizmu. Regularne jedzenie komosy uchroni Cię przed chorobami, gdyż usuwa wolne rodniki.
Do walki z nadwagą
Dodanie komosy ryżowej do swojej diety sprawi, że przyspieszysz swój metabolizm. Dodatkowo komosa pomoże Ci w walce ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Co ciekawe 1 100 gramach komosy znajdziesz jedynie 120 kalorii.
Wspomaga serce
Ryż peruwiański posiada mnóstwo kwasów nienasyconych, co bardzo dobrze wpływa na nasze serce oraz układ krwionośny. Jedz komosę regularnie, a sprawisz, że Twoje serce będzie wzmocnione i chronione przed atakami. Dodatkowo obniżysz na dobre swój cholesterol.
Na cukrzycę
Komosa posiada bardzo niski indeks glikemiczny, czyli można ją jeść bez obaw nawet przy cukrzycy.
Jak przygotować?
Komosa ryżowa świetnie nadaje się do wielu dań. Śmiało możesz ją wykorzystać do:
- dań głównych słonych i ostrych
- deserów ( komosa posiada słodkawy posmak )
- mas
- jogurtu naturalnego
- zamiennika ryżu, kaszy i ziemniaków
Przygotowanie komosy jest bardzo proste. Na początku musisz ją dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, po czym dodaj ją do wrzątku. Gotuj w proporcji 2:1 ( dwie szklanki wody na jedną szklankę komosy) przez 15 minut.
zobacz również:
Dlaczego warto jeść czarny ryż?
-
Cudowne właściwości granatu
-
Kantalupa – jak podawać?
-
Jagody goji – dla zdrowia
-
Owocowe sorbety na gorące lato