Co to jest kolagen? Kolagen naturalny

22 września 2010, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

Kolagen Naturalny – unikalna formuła Q 5-26 to żywe biologicznie aktywne białko dążące do zespolenia się z  włóknami białek ludzkich.To szansa na spełnienie się jednego z  najstarszych marzeń ludzkości – zatrzymania młodości.

Kolagen stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego i jest odpowiedzialny za sprężystość, jędrność, właściwe nawilżenie skóry oraz ciągłą odnowę jej komórek. Bierze udział w funkcjach życiowych niemal wszystkich układów, narządów i tkanek. Wraz z wiekiem organizm traci zdolność odbudowy kolagenu. Do zaburzeń w tworzeniu kolagenu dochodzi również w sytuacji nasilonego jego niszczenia, przy ciągłych przeciążeniach (aktywność fizyczna, sport wyczynowy) oraz chorobach autoagresyjnych (zwyrodnienie stawów). Zaburzenia w  metabolizmie kolagenu objawiają się nie tylko dysfunkcjami w  obrębie aparatu ruchu (sztywność, bóle około-stawowe), ale również w tych tkankach i narządach, dla których kolagen i  substancje bliźniacze pełnią funkcje strategiczne. Przy niedoborze kolagenu pojawiają się starcze zmiany ciała: zmarszczki, przebarwienia, cellulitis, suchość skóry, matowienie paznokci i włosów, przykurczenie sylwetki. Najgroźniejsze dla zdrowia i życia są zaburzenia w układzie odpornościowym, gdzie kolagen sprawuje bardzo ważną funkcję obronną – ogranicza wnikanie i rozprzestrzenianie się ciał patogennych – toksyn środowiskowych, drobnoustrojów i komórek nowotworowych. Wszystkim tym przypadłościom można zapobiegać lub opóźniać ich pojawianie się uzupełniając kolagen.

Nazwa kolagen określa grupę białek fibrylarnych (włóknistych) występujących powszechnie w organizmie człowieka i zwierząt.

Oznacza to, że np. u człowieka o wadze 75 kg, 15 kg to białka w tym 7,5 kg to kolagen.

Colla – klej, genno – rodzić. Klejogenny w tłumaczeniu z greki. To słowo oddaje funkcję kolagenu będącego białkiem s p a j a j ą c y m elementy komórkowe, umożliwiającym powstanie z pojedynczych komórek tkanek i narządów. Kolagen przez całe życie organizmu pozostaje w stałej wymianie. Najtrwalszy jest w kościach, gdzie wymiana następuje co rok, zaś najmniej trwały w wątrobie, gdzie trwa to miesiąc.

Kolagen to białko proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, należące do białek włóknistych, czyli mówiąc ściśle, fibrylarnych skleroprotein. Zbudowany jest z długich, spiralnych łańcuchów peptydowych, w  których występuje 19 aminokwasów. Najważniejsze z nich to: prolina, glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna, przy czym ostatnie dwa nie występują praktycznie w białkach innych.

Z kolei aminokwasy zbudowane są z pierwiastków węgla, tlenu i  wodoru, wchodzących w reakcje z atomami azotu. Połączenie się co najmniej stu aminokwasów prowadzi do powstania łańcucha polipeptydowego. Tak rodzi się białko. Tak powstaje również kolagen.
W przypadku kolagenu, skład aminokwasowy jego łańcuchów powoduje, że tworzą one spiralę przybierającą kształt przestrzenny i nazywaną s u p e r h e l i s ą .

Włókna kolagenu ludzkiego pod mikroskopem.

Włókna kolagenowe wbudowane są w elementy narządowe stanowiąc skomplikowane struktury błon zewnątrz i śródnarządowych.

Kolagen jest podstawowym budulcem włóknistej tkanki łącznej organizmów żywych. W budowie kolagenu bierze udział 19 różnych aminokwasów. Najbardziej charakterystycznymi są: HYDROKSYPROLINA, HYDROKSYLIZYNA. Aminokwasy te nie występują w innych białkach lub występują sporadycznie w niewielkich tylko ilościach. Występowanie hydroksyproliny jako specyficznego aminokwasu wykorzystuje się do ilościowego oznaczenia kolagenu. Badania gerontologiczne wykazują jednoznacznie, że procesy starzenia się skóry zachodzą w tkance łącznej, której głównym składnikiem jest kolagen. Fizjologiczny proces starzenia się skóry polega na postępującym przekształcaniu się kolagenu rozpuszczalnego znajdującego się w młodej tkance do postaci nierozpuszczalnej na skutek biologicznego procesu starzenia się tkanki łącznej. Skóra traci swoją elastyczność i zdolność pęcznienia z powodu zmniejszającej się zdolności wiązania wody. Ubytek rozpuszczalnego kolagenu jest więc zjawiskiem naturalnym w  procesie starzenia, ale z punktu widzenia kosmetyki-nadzwyczaj niepożądanym. Istnieje więc uzasadniona konieczność uzupełnienia niedoboru białka poprzez stosowanie preparatów kosmetycznych zawierających KOLAGEN ROZPUSZCZALNY, który spełnia rolę naturalnego środka nawilżającego

Białko z grupy skleroprotein (czyli albuminoid, w których wyróżnia się dwie grupy skleroprotein: typu keratyny i typu kolagenu) stanowiące główny składnik białkowy tkanki łącznej, w której tworzy włókna kolagenowe zbudowane z pojedynczych cząsteczek kolagenu (tropokolagen). Cząsteczka kolagenu złożona jest z  trzech łańcuchów polipeptydowych prawoskrętnych, które owijając się wokół wspólnej osi tworzą superspiralę lewoskrętną. Cząsteczki kolagenu są syntetyzowane we wnętrzu komórki, przedostają się do przestrzeni międzykomórkowej i tu następuje formowanie się włókien. Kolagen jest oporny na działanie enzymów proteolitycznych. Swoistym enzymem rozkładającym kolagen jest kolagenaza produkowana przez pewne szczepy bakteryjne. W gorącej wodzie kolagen pęcznieje, a po dłuższym ogrzewaniu do wrzenia ulega denaturacji i przechodzi w żelatynę, białko rozpuszczalne w wodzie i podatne na działanie enzymów proteolitycznych.

Kolagen, elastyna, keratyna – to proteiny podporowe skóry, zapewniające jej odpowiednie napięcie, nawilżenie, sprężystość, elastycznośćjędrność. Od mniej więcej 25 roku życia, skóra ludzka zaczyna powoli tracić te cechy, podobnie jak mięśnie tracą siłę, a kości ubożeją w wapń. Wszystkie te objawy starzenia się człowieka wynikają z postępującego deficytu kolagenu rozpuszczalnego, którego biosynteza jest z wiekiem coraz słabsza. Po trzydziestym roku życia, u każdego praktycznie człowieka rozpoczyna się zanik gruczołów łojowych i potowych oraz postępujące wysychanie i  wiotczenie skóry. Pojawiają się zmarszczki. Dzieje się tak wskutek osłabienia włókien elastyny i kolagenu, stanowiących najważniejsze składowe podścieliska łącznotkankowego. Wolne rodniki, toksyny i enzym zwany kolagenazą niszczą włókna białkowe, a w organizmie spada poziom mikroelementów i witamin stymulujących naturalną produkcję kolagenu przez fibroblasty i chondrocyty. Obrót kolagenu w  organizmie trwa przecież nadal, lecz im bliżej starości, tym procesy degradacji zaczynają przeważać nad procesami syntezy, szczególnie syntezy kolagenu rozpuszczalnego, który zapewniał dotąd skórze elastyczność i możliwość pęcznienia, dzięki zdolności wiązania wody.

Kolagen jest głównym składnikiem włóknistym skóry, ścięgien, chrząstek, zębów i naczyń. Kolagen występuje w całym ciele człowieka służąc jako substancja spajająca komórki.

Próby stosowanie w kosmetyce i implantologii kolagenu początkowo syntetycznego, a później bydlęcego, przynosiły sukces połowiczny przede wszystkim dlatego, że nie pozyskano dotąd kolagenu biologicznie aktywnego, o budowie łańcuchów aminokwasowych identycznych jak u człowieka.

Kolagen biologicznie aktywny wynaleziono w Polsce!

Epokowe odkrycie naukowców Uniwersytetu Gdańskiego było wieka sensacją lat 90-tych, której praktyczne zastosowanie hamowały trudności z utrzymaniem pełnych wartości pozyskanego ekstraktu w warunkach niechłodniczych.

Unikalną formułę kolagenu naturalnego 5-23 dopracowali dopiero laboranci Inventia Polish Technologies, tworząc pierwszy na świecie kosmetyk na bazie polskiego kolagenu rybiego, wykazujący obiektywne działanie naprawcze naskórka i nie tracący zarazem klucza do swojego sekretu – tzw. potrójnej helisy – w temperaturze pokojowej.

Kolagen z ryb jest w pełni naturalnym białkiem otrzymywanym z określonych gatunków ryb. Do tej pory w światowej kosmetyce stosowano kolagen pochodzenia zwierzęcego. Jednakże na skutek epidemii BSE (choroba wściekłych krów) kolagen zwierzęcy jest systematycznie wycofywany z handlu. Z powodzeniem udało się go zastąpić ekstraktem uzyskiwanym z ryb. Po przeprowadzeniu badań okazało się, że ma on lepsze właściwości kosmetyczne, niż kolagen zwierzęcy. Jest to związane z inną, bardzo delikatną ekstrakcją kolagenu, który zachowuje swoją strukturę potrójnej helisy. Występujące łącznie z kolagenem polipeptydy i  aminokwasy uzyskiwane w procesie technologicznym wpływają na rozszerzenie jego zastosowań.

Najbardziej wartościowy kolagen rybi uzyskuje się ze skóry tołpygi. Badania naukowe wykazały, że ta ryba z rodziny karpiowatych zawiera wyjątkowo wartościowy kolagen, a także szereg polipeptydów i aminokwasów, które podnoszą jego efektywność w  kosmetyce. Tołpyga posiada również niezwykłe walory zdrowotne. Odżywia się wyłącznie glonami. Cechuje ją bardzo szybki, naturalny przyrost masy. Wytwarzany z niej olej ma dobroczynne działanie na układ krążenia.

Nr w Rejestrze Kosmetyków Wprowadzonych do Obrotu:RK/83374/2003
Nr Atestu Państwowego Zakładu Higieny:HŻ/7849/01/2003



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.