Klasyczny boeuf bourguignon (Bef burginią) duszona wołowina marynowana
Tradycyjne danie francuskie, marynowanie trwa do 5 dni!
składniki:
kg wołowiny
15 dag marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki tymianku (ewentualnie suszony)
2 listki laurowe
butelka czerwonego wina Burgund
20 dag małych pieczarek
5 dag tłuszczu
40 dag małych cebulek
łyżeczka masła
szczypta cukru
15 dag boczku wędzonego
1/2 pęczka natki pietruszki dodatkowo
Mięso pokroić w dużą kostkę, marchewkę w talarki. Seler i cebule obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Połowę mięsa włożyć do kamiennego garnka. Dodać związane w pęczek gałązki natki, tymianku, listki laurowe oraz warzywa. Dodać resztę mięsa, zalać winem. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Przewrócić mięso i powtórzyć tę czynność pięciokrotnie (marynowanie trwa 5 dni). Następnie mięso osączyć z marynaty i osuszyć. Z marynaty odsączyć wino, warzywa oraz przyprawy odłożyć. Pieczarki oczyścić, odciąć kapelusze na trzonki posiekać. W żaroodpornym naczyniu (lub garnku rzymskim) rozgrzać połowę tłuszczu i partiami obsmażać mięso ze wszystkich stron, dodając pozostały tłuszcz. Dodać jarzyny i pęczek ziół z marynaty, smażyć jeszcze 5 minut mieszając. Zalać winem z marynaty, gdy się zagotuje zostawić na małym ogniu na 15 minut. Do mięsa dodać posiekane nóżki pieczarek. Uzupełnić 2 szklankami wody i wstawić na 3 godziny do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cebulki obrać, masło ze szczyptą cukru rozgrzać. Gdy się rozpuści włożyć cebulki, oprószyć sola i pieprzem, mieszać. Zalać szklanką wody i podgrzewać aż woda odparuje. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, pokroić w kostkę. Kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni bez tłuszczu 9około 10 minut). Podsmażyć boczek, cebulki oraz pieczarki i boczek wrzucić do sporego garnka. Miękkie mięso przełożyć do pieczarek i boczku. Sos przetrzeć z 1/3 ugotowanych w nim jarzyn, bezpośrednio do garnka z mięsne. Wymieszać, ewentualnie przyprawić. Podgrzać na krótko przed podaniem i posypać posiekaną natką pietruszki.