Karkówka z ziemniakami i kapustą kiszoną
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 0,5 kg karkówki,
- 7 średnich ziemniaków,
- 2 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- kilka ziaren jałowca,
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, tymianek.
Mięso pokroić na kawałki, ziemniaki obrać, pokroić na plastry. Kapustę zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek na połówki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: kapustę, ziemniaki, mięso, cebulkę.
Między kawałki mięso powkładać czosnek i ziarenka jałowca. Posypać przyprawami, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Zapiekać ok. 1,5 godz. pod przykryciem (15 min. przed końcem bez przykrycia).