Karkówka z ziemniakami i kapustą kiszoną

17 marca 2011, dodał: 1alien1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 0,5 kg karkówki,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • kilka ziaren jałowca,
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, tymianek.

Mięso pokroić na kawałki, ziemniaki obrać, pokroić na plastry. Kapustę zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek na połówki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: kapustę, ziemniaki, mięso, cebulkę.

Między kawałki mięso powkładać czosnek i ziarenka jałowca. Posypać przyprawami, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Zapiekać ok.  1,5 godz. pod przykryciem (15 min. przed końcem bez przykrycia).

file1300354569