Kapuśniak z karmelizowaną cebulką

16 lutego 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zwyczajny kapuśniaczek na żeberkach.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 35 dag żeberek ( chude paski )
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku – ziarenka
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki wieprzowej – ale można dać co kto używa )
  • pieprz grubo mielony
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 8 szklanek wody
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki

Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna – jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew , pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku ułożyć żeberka ( podzielone na kawałki ), kapustę, warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ) i 7 szklanek wody .

Cebule pokroić drobno i karmelizować  na oleju posypaną cukrem aż się zrumieni. Przełożyć do garnka .Na patelnię wlać kilka łyżek wody – zagotować i przelać do zupy.

Osobno zalać szklanką lekko osolonej wody ziemniaki i ugotować do miękkości. Przelać do zupy razem z wodą w której się gotowały .

Gotować zupę 1,5 godziny początkowo na dużym gazie , a po 30 minutach zmniejszyć gaz i niech zupa sobie ,, mruga ,, 45 minut ( w trakcie gotowania dodaje sie ugotowane ziemniaki ). Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi  i pogotować jeszcze 15 minut .

Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .

Na suchej patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki . Rozprowadzić ją zimną wodą w niewielkiej ilości i wlać do zupy- zagotować .

Podawać posypany natką pietruszki.

I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania – zauważyłam, że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .

Jeśli ktoś nie lubi zaprawianych zasmażka zup może z niej zrezygnować . Ja bardzo rzadko robię zasmażkę ale akurat do tego kapuśniaku jest moim zdaniem wskazana .

file1296720430



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...