Kapuśniak z karmelizowaną cebulką

16 lutego 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zwyczajny kapuśniaczek na żeberkach.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 35 dag żeberek ( chude paski )
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku – ziarenka
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki wieprzowej – ale można dać co kto używa )
  • pieprz grubo mielony
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 8 szklanek wody
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki

Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna – jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew , pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku ułożyć żeberka ( podzielone na kawałki ), kapustę, warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ) i 7 szklanek wody .

Cebule pokroić drobno i karmelizować  na oleju posypaną cukrem aż się zrumieni. Przełożyć do garnka .Na patelnię wlać kilka łyżek wody – zagotować i przelać do zupy.

Osobno zalać szklanką lekko osolonej wody ziemniaki i ugotować do miękkości. Przelać do zupy razem z wodą w której się gotowały .

Gotować zupę 1,5 godziny początkowo na dużym gazie , a po 30 minutach zmniejszyć gaz i niech zupa sobie ,, mruga ,, 45 minut ( w trakcie gotowania dodaje sie ugotowane ziemniaki ). Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi  i pogotować jeszcze 15 minut .

Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .

Na suchej patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki . Rozprowadzić ją zimną wodą w niewielkiej ilości i wlać do zupy- zagotować .

Podawać posypany natką pietruszki.

I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania – zauważyłam, że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .

Jeśli ktoś nie lubi zaprawianych zasmażka zup może z niej zrezygnować . Ja bardzo rzadko robię zasmażkę ale akurat do tego kapuśniaku jest moim zdaniem wskazana .

file1296720430