Kapuśniak z brukselki z pulpetami

18 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 30 dag brukselki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz mielony
  • 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra( lub warzywnego ) lub innej przyprawy do zup
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 litr wody

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową i zagotować. Mięso mielone zmieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem i sosem sojowym. Z masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości dużych orzechów laskowych i wkładać je na gotujący się wywar. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i przekroić na połówki (lub ćwiartki zależnie od wielkości brukselek). Po upływie 30 minut do gotującej się zupy włożyć brukselkę. Gotować 15 minut. Doprawić przecierem pomidorowym. Zagotować jeszcze raz.