Kapuśniak z brukselki z pulpetami
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 30 dag brukselki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz mielony
- 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra( lub warzywnego ) lub innej przyprawy do zup
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 litr wody
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową i zagotować. Mięso mielone zmieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem i sosem sojowym. Z masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości dużych orzechów laskowych i wkładać je na gotujący się wywar. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i przekroić na połówki (lub ćwiartki zależnie od wielkości brukselek). Po upływie 30 minut do gotującej się zupy włożyć brukselkę. Gotować 15 minut. Doprawić przecierem pomidorowym. Zagotować jeszcze raz.