Składniki :
- 30 dag brukselki
 - 3 średnie ziemniaki
 - 1 marchewka
 - 25 dag mięsa mielonego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - pieprz mielony
 - 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra( lub warzywnego ) lub innej przyprawy do zup
 - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
 - 3 łyżki bułki tartej
 - 1 litr wody
 
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową i zagotować. Mięso mielone zmieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem i sosem sojowym. Z masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości dużych orzechów laskowych i wkładać je na gotujący się wywar. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i przekroić na połówki (lub ćwiartki zależnie od wielkości brukselek). Po upływie 30 minut do gotującej się zupy włożyć brukselkę. Gotować 15 minut. Doprawić przecierem pomidorowym. Zagotować jeszcze raz.
        












