Kaczka w pomarańczach | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kaczka w pomarańczach

10 lutego 2010, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki (około 12 porcji)

– 1 sprawiona kaczka

– 3-4 łyżki oliwy

– 5 pomarańczy

– 250 ml wytrawnego białego wina

– łyzka masła

– łyżka tymianku

– łyżka płynnego miodu

– sól, pieprz

przygotowanie:

Na 24 godziny przed upieczeniem kaczki, umyć ją oraz osuszyć, ponakłuwać wykalaczką, posypać sporą ilością soli, czarnego pieprzu i tymianku, na koniec posmrować oliwą, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Tuż przed samym pieczeniem wlać do wnętrza kaczki sok z jednej pomarańczy, otwór zaszyć nicią. Z drugiej pomarańczy również wycisnąć sok, wymieszać go z miodem. Kaczkę ułożyć na posmarowanej masłem brytfance, piersiami do dołu, podlać białym winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez godzinę.Od czasu do czasu smarować miodowo – pomarańczowa glazurą. Po godzinie obrócić kaczkę, piec jeszcze dwie godziny, smarując  resztą glazury. Pozostale pomarańcze sparzyć i pokroić na kawałki. Dodać do kaczki na pół godziny przed końcem pieczenia.

file1265833584



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kaczka w pomarańczach

  1. avatar Pyza pisze:

    nigdy nie piekłam kaczki – rzeczywiście trzeba aż trzech godzin?! czy może Twoja kaczka była wyjątkowo duża?

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...