„Ka-Woj” czyli kruchy placek z jabłkami
Odkrywam gotowe ciasta (schłodzone) Henglein. Pieczenie stało się proste do tego stopnia, że to ciasto robiły wnuki.
Czas: 45 minut
Składniki:
1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )
2 łyżki bułki tartej
2 duże jabłka
3 łyżki cukru
1 szklanka cukru
kostka masła ( 10 dag )
2 szklanki mąki
Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę, posypać bułkę tartą. Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.
Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.
Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut – ciasto ma być rumiane z góry.
Wyjąć. Ostudzić. Kroić na porcje.