„Ka-Woj” czyli kruchy placek z jabłkami

26 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odkrywam gotowe ciasta  (schłodzone) Henglein. Pieczenie stało się proste do tego stopnia, że to ciasto robiły wnuki.

Czas: 45 minut

Składniki:

1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )

2 łyżki bułki tartej

2 duże jabłka

3 łyżki cukru

1 szklanka cukru

kostka masła ( 10 dag )

2 szklanki mąki

Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę, posypać bułkę tartą. Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.

Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.

Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut  – ciasto ma być rumiane z góry.

Wyjąć. Ostudzić. Kroić na porcje.

file1285515601



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 5 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...