„Ka-Woj” czyli kruchy placek z jabłkami

26 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odkrywam gotowe ciasta  (schłodzone) Henglein. Pieczenie stało się proste do tego stopnia, że to ciasto robiły wnuki.

Czas: 45 minut

Składniki:

1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )

2 łyżki bułki tartej

2 duże jabłka

3 łyżki cukru

1 szklanka cukru

kostka masła ( 10 dag )

2 szklanki mąki

Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę, posypać bułkę tartą. Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.

Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.

Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut  – ciasto ma być rumiane z góry.

Wyjąć. Ostudzić. Kroić na porcje.

file1285515601



FORUM - bieżące dyskusje

Pleśń i wilgoć w domu
Te wszystkie elewacje styropianowe bardzo szybko robią się zielone...
Jakie sztućce do domu kupić
Zabawna nazwa, jeśli przyjąć jej znaczenie w języku polskim. :D
Mama lekomanka...?
Niestety sami lekarze często wypisują ogromne ilości leków, bo to takie łatwe. Nieważne,...
Jak wzmacniać samodzielność dziecka…
Samodzielność zaczyna się od małych rzeczy. Pozwalanie na wybór, żeby dziecko mogło w jakiejś...