„Ka-Woj” czyli kruchy placek z jabłkami

26 września 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odkrywam gotowe ciasta  (schłodzone) Henglein. Pieczenie stało się proste do tego stopnia, że to ciasto robiły wnuki.

Czas: 45 minut

Składniki:

1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )

2 łyżki bułki tartej

2 duże jabłka

3 łyżki cukru

1 szklanka cukru

kostka masła ( 10 dag )

2 szklanki mąki

Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę, posypać bułkę tartą. Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.

Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.

Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut  – ciasto ma być rumiane z góry.

Wyjąć. Ostudzić. Kroić na porcje.

file1285515601



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....