„Ka-Woj” czyli kruchy placek z jabłkami

26 września 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odkrywam gotowe ciasta  (schłodzone) Henglein. Pieczenie stało się proste do tego stopnia, że to ciasto robiły wnuki.

Czas: 45 minut

Składniki:

1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )

2 łyżki bułki tartej

2 duże jabłka

3 łyżki cukru

1 szklanka cukru

kostka masła ( 10 dag )

2 szklanki mąki

Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę, posypać bułkę tartą. Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.

Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.

Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut  – ciasto ma być rumiane z góry.

Wyjąć. Ostudzić. Kroić na porcje.

file1285515601



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...