Jesienne sałatki z kapusty – proste i zdrowe przepisy

2 stycznia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z kapusty to przepis na zdrowy dodatek do jesienno-zimowego obiadu lub kolację. Biała kapusta dobrze komponuje się ze świeżą marchewką i cebulą. Przedstawiamy kilka przepisów naprawdę uniwersalnych i banalnie prostych do zrobienia. Przedstawiamy pomysły na ekspresowy, smaczny, chrupiący i prosty w przygotowaniu dodatek do wielu dań, a każda sałatka to również solidna porcja witamin.

Jesienne sałatki z kapusty - proste i zdrowe przepisy

Sałatka z kapusty i mięty

Składniki:
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżki musztardy Dijon
– 1 średnia kapusta (lub 8 filiżanek posiekanych)
– ¾ łyżeczka soli koszernej
– 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę Dijon. Posiekać kapustę. Drobno posiekać miętę. Dodać je do miski i wymieszać z dressingiem.

 

Sałatka z kapusty i mięty

Sałatka z kapusty i marchewki

Składniki:
– ½ kapusty głowiastej, posiekanej (4 filiżanki)
– 2 marchewki, posiekane (1 szklanka)
– 3 zielone cebule , posiekane (1/2 szklanki)
– 1 duża garść świeżej kolendry, posiekanej (1 szklanka)
– ziarna sezamu do przybrania (opcjonalnie)
Dressing:
– ¼ szklanki świeżego soku z limonki
– 2 łyżki miodu lub do smaku
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 ząbek czosnku, posiekany (ok. 1 łyżeczka)
– 2,5 cm świeżego imbiru, posiekanego (około 1 łyżka stołowa lub 1 łyżeczka mielonego)
– ½ łyżeczki soli morskiej
– 1 łyżka prażonego oleju sezamowego

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sok z limonki, miód, ocet, czosnek, imbir, sól i olej sezamowy. Dobrze ubić. Dodać posiekaną kapustę, marchew, zieloną cebulę i kolendrę, a następnie dobrze wymieszać, aby wszystko pokryć dressingiem. Marynować razem przez co najmniej 15 min. Po zamarynowaniu sałatki ponownie wymieszać, a następnie udekorować sezamem. Można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

 

Sałatka z kapusty i marchewki

Sałatka Colesław z maślanką

Składniki:
– 8 filiżanek kapusty, drobno posiekanej
– ¼ szklanki marchewki, posiekanej
– ⅓ szklanki cukru
– ½ łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– ¼ szklanki mleka
– ½ szklanki majonezu
– ¼ szklanki maślanki
– 1 ½ łyżki białego octu
– 2 ½ łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Pokroić kapustę i marchew. W salaterce wymieszać cukier, sól, pieprz, mleko, majonez, maślankę, ocet i sok z cytryny. Ubić. Dodać kapustę i marchew. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 15 min.

 

Sałatka Colesław z maślanką

Sałatka z kapusty, rzodkiewki i ogórków

Składniki:
– 1 główka kapusty, posiekana
– ¼ główki fioletowej kapusty, posiekanej (opcjonalnie)
– 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki i pokrojony na półksiężyce
– 1 szklanka startej marchewki
– 2-3 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– ⅓ szklanka rzodkiewki, pokrojona w cienkie plasterki i w półksiężyce
– ¼ szklanki posiekanej kolendry
– 1 łyżka sezamu do przybrania
Dressing:
– 5 łyżek octu jabłkowego
– 1 łyżka tahini
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka czystego syropu klonowego, opcjonalnie
– sól + pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać ocet jabłkowy, tahini, musztardę Dijon, sól i pieprz. W dużej misce wymieszać kapustę, ogórek, marchew, rzodkiewkę, zieloną cebulę i kolendrę. Polać dressingiem i dobrze wymieszać. Posypać sezamem. Włożyć do lodówki pod przykryciem na 2-3 godz.

 

Sałatka z kapusty, rzodkiewki i ogórków

Sałatka z kapusty i papryki

Składniki:
– ½ szklanki octu ryżowego
– ¼ szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sosu chili czosnkowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 4 ząbki czosnku (mielone)
– 1 chile serrano (posiekane i zmielone)
– ½ szklanki oleju roślinnego
– 1 główka zielonej kapusty (rozdrobniona)
– 3 marchewki (starte)
– 3 perskie ogórki (pokrojone w kostkę)
– 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
– 6 szalotek (cienkich plasterków)
– ½ szklanki liści kolendry (posiekane)
– 1 szklanka suchych prażonych orzeszków ziemnych (posiekanych)
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, 2 łyżki miodu, sos chili czosnkowy, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 4 ząbki czosnku (zmielone), chile serrano, olej roślinny, sól i pieprz. W dużej misce wymieszać kapustę, marchew, ogórki, paprykę, zieloną cebulę i kolendrę. Polać dressingiem i dobrze wymieszać. Posypać prażonymi orzeszkami.

 

Sałatka z kapusty i papryki

Sałatka z kapusty i mandarynek

Składniki:
– 6 filiżanek kapusty (ok. ½ główki)
– 1 marchewka pokrojona w zapałki
– 1 puszka odsączonych mandarynek
– 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
– 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
– ¼ szklanki prażonych migdałów
– 2 łyżki prażonego sezamu
Dressing:
– ½ szklanki octu ryżowego
– 3 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1-2 łyżeczki sriracha lub innego sosu chili

Przygotowanie:
Po posiekaniu warzyw dodać kapustę, marchewki i mandarynki. Wszystkie składniki dressingu włożyć do słoika i dobrze wstrząsnąć. Warzywa zalać ok. połową dressingu i wstawić do lodówki. Podpiec pokrojone migdały i sezam na małej patelni na średnim ogniu. Wymieszać sałatę rzymską i paprykę z kapustą, a na wierzch dodać migdały i sezam, tuż przed podaniem. W razie potrzeby dodać więcej dressingu.

 

Sałatka z kapusty i mandarynek

Sałatka z kapusty i limonki

Składniki:
– ½ średniej kapusty czerwonej, drobno posiekanej
– 1 duża zielona kapusta, drobno posiekana
– 2 duże marchewki, obrane i posiekane
– 3 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– ⅓ filiżanka kolendry, posiekana
– 2 łyżki prażonych nasion sezamu
– ½ szklanki pokruszonych orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
– ¼ szklanki soku z limonki
– skórka z jednej limonki
– 1 łyżka mirin
– 1 łyżka miodu (można użyć syropu klonowego)
– sól morska do smaku
– kruszona czerwona papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ubić wszystkie składniki dressingu w osobnej misce. Wymieszać kapustę, marchew, zieloną cebulę i kolendrę w misce. Zalać dressingiem, a następnie dodać prażone nasiona sezamu. Pozostawić do marynowania na 30 min. Dodać pokruszone orzeszki ziemne (lub orzechy nerkowca). Przechowywać w lodówce do 2 dni.

 

Sałatka z kapusty i limonki

Sałatka z kapusty, groszku i rzodkiewki

Składniki:
– 1 szklanka zielonego groszku, blanszowanego
– 3 szklanki białej kapusty, drobno pokrojonej
– ½ szklanki listków mięty (luźno zapakowane)
– ½ szklanki natki pietruszki
– 4 rzodkiewki , drobno pokrojone
– ⅓ szklanki parmezanu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– ¼ łyżeczki soli
– czarny pieprz

Przygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać. Odstawić na 5 min. Doprawić solą i pieprzem (w razie potrzeby), udekorować 1 łyżką parmezanu i podawać.

 

Sałatka z kapusty, groszku i rzodkiewki

Sałatka z kapusty i awokado

Składniki:
– ¼ główki kapusty włoskiej drobno pokrojonej
– 4 łodyżki dymki pokrojonej po przekątnej
– 1 duże czerwone chili drobno posiekane
– ½ ogórka pokrojonego w kostkę
– ½ szklanki kiełków fasoli
– 1 awokado pokrojone w kostkę
Dressing:
– 3 łyżki octu ryżowego lub octu z czerwonego wina
– ½ soku z limonki lub 2 łyżki soku z limonki
– ½ łyżeczki pasty czosnkowej
– ½ łyżeczki pasty imbirowej
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki lekko podpieczonego sezamu
– 4 łyżki sosu sojowego
– 4 krople płynnego słodzika
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki sałatki zgodnie z powyższym opisem i wrzuć do dużej miski. Połączyć składniki dressingu i ubić widelcem. Polać warzywa i podawać.

 

Sałatka z kapusty i awokado

Sałatka z kapusty i kurczaka z jabłkami

Składniki:
– ¼ szklanki migdałów, posiekane (35 g)
– 100 g twarożku beztłuszczowego
– 3 łyżeczki musztardy Dijon
– ½ szklanki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (140 g)
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 200 g kapusty włoskiej, posiekana
– 1 średnia marchewka, grubo starta
– 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
– pierś z kurczaka bez skóry, grillowana (280 g, 2 filety)
– 1 duże czerwone jabłko, nieobrane, wydrążone, pokrojone w cienkie kliny
– świeża natka pietruszki (ok. ½ szklanki), grubo posiekana

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C lub 160 st. C z termoobiegiem. Umieścić migdały na blasze do pieczenia i piec przez 5 min. W małej misce wymieszać twarożek, musztardę, jogurt i sok. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do dużej miski włożyć kapustę, marchew, cebulę, kurczaka, jabłko i pietruszkę. Dodać mieszankę twarogu i wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć sałatkę i posypać prażonymi migdałami.

 

Sałatka z kapusty i kurczaka z jabłkami

Sałatka z młodej kapusty

Składniki:
– ½ główki młodej kapusty
– 1 młoda cebula
– 2 marchewki
– 1 pęczek koperku
– 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować i włożyć do większej miski. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, obraną i startą na tarce marchewkę oraz posiekany koperek. Wlać olej lub oliwę, sok z cytryny, doprawić całość solą oraz pieprzem, wymieszać.

 

Sałatka z młodej kapusty

Sałatka z kapusty i ananasa

Składniki:
– ½ zielonej kapusty głowiastej, posiekanej (około 4-5 filiżanek)
– ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
– 2 papryczki jalapeños, pokrojone w kostkę, usunięte nasiona
– 1 szklanka rozdrobnionej marchewki
– 1 ½ szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
– ½ pęczka kolendry, łodygi i liście drobno posiekane
– sok z 1 limonki
– 3 łyżki białego octu
– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Umyć, posiekać i przygotować wszystkie warzywa. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać. Przechowywać w lodówce przynajmniej 3 godz.

 

Sałatka z kapusty i ananasa

 

zobacz również:

Dynia na słodko – różne przepisy

Dynia przepisy na pyszne dania – 19 super przepisów!

Dynia – właściwości i zastosowanie

Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...