Chleb żytni na zakwasie. Tradycyjnie jako zakwasu używano kawałka wyrośniętego kwaśnego ciasta z mąki żytniej, pozostałego z ostatniego wypieku chleba.
450g mąki żytniej oraz trochę do posypania,
450 g mąki pszennej na chleb
1 łyżka soli
7 g suszonych drożdży
2 łyżki masła
600 ml ciepłej wody
1 łyżeczka nasion kminku lub gryki do posypania
Zakwas:
4 łyżki mąki żytniej
3 łyżki ciepłego mleka
1. Zakwas:
W małym naczyniu wymieszać mąkę żytnią z mlekiem. Przykryć folią przeźroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni do czasu, aż zaczyn nabierze kwaskowego zapachu.
2. Przesiać mąkę i sól do dużego półmiska i wymieszać z drożdżami. Zrobić w środku wgłębienie
I dodać masło, wodę oraz przygotowany wcześniej zakwas. Mieszać starannie drewnianą łyżką aż powstanie ciasto.
3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podrosło.
4. Zagniatać ciasto przez minutę. Podzielić je na pół. Uformować okrągłe 2 chlebki o średnicy 15 cm, ułożyć je na natłuszczonych blachach. Przykryć folią przezroczystą, posmarować tłuszczem i odstwić na 30 minut, by podrosły.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować bochenki wodą i posypać kminkiem.
6. Piec 35-40 minut, aż chleby się przyrumienią ( gdy poklepie się je w spód, powinny wydać „pusty” odgłos). Wyjąć na drucianą podstawkę, by ostygły.
Rada:
Chleb żytni na zakwasie utrzymuje świeżość do tygodnia. Taki chleb można również przygotować bez użycia drożdży, będzie jednak o wiele bardziej twardy.
„Kuchnia środkowej i wschodniej Europy” Warszawa 2000r.
Bułki pszenne
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej razowej typ 2000
1 szklanka mleka lub wody
5 dkg drożdży
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka cukru lub miodu
1 łyżka oliwy lub łyżka masła
Sól
Sposób wykonania:
Z mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru zrobić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę zalać rozczynem, dodać siemię lniane, sól, oliwę.
Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piec w piekarniku o temperaturze 120-150C około 30-40 minut.
Bułki żytnie razowe
Składniki:
0,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000
0,7 l wody (wrzącej)
1-2 łyżki siemienia lnianego, kminku, kozieradki
1 płaska łyżka soli
1 łyżka oliwy
Sposób wykonania:
Mąkę podprażyć na blasze w piekarniku lub patelni (mieszać).
Do mąki dodać sześć nasion siemienia lnianego i sól. Całość zalać wodą, wymieszać drewnianą łyżką. Uformować kuleczki obtaczać
W pozostałych ziarnach.
Kładąc na blaszkę bułeczki spłaszczyć i naciąć na krzyż.
Piec z obu stron po 20 minut w temperaturze 220C.
Domowy chleb na zakwasie
Składniki:
½ kg mąki razowej żytniej
½ kg mąki razowej pszennej
2 łyżeczki soli
1l ciepłej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Uwaga!
Gdy dodamy 2 dkg drożdży chleb będzie bardziej miękki.
Zakwas:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka letniej wody
1 kromka chleba razowego( szybciej się zakwasi)
Pozostawić na 3 dni.
Sposób przygotowania:
Składniki połączyć na stolnicy. Zagniatać przez pół godziny. Uformować kulę i pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 4 godziny. Można pozostawić na całą noc. Ciasto powiększy się o 1/3 objętości. Po tym czasie powtórnie wyrobić i dodać dodatki: czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, orzech.
Następnie blaszki smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Wkładamy ciasto do ¾ wysokości blachy i smarujemy jajkiem lub wodą. Obsypujemy ziarnami, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 C i pieczemy 1 do 1,5 h.
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek oraz ul. Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl
Zobacz również:
- Jak zrobić smaczny smalec
- Majonez na różne sposoby
- Jak zrobić gorącą czekoladę
- Na jesienne chłody grzańce i grogi
- Przepisy na staropolskie nalewki
- Gotujemy żurek na zakwasie