Jak ułożyć świąteczne i wigilijne menu?

11 listopada 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kiedy urządzasz kolację Wigilijną i zapraszasz gości, to podanie odpowiednich potraw może nie być wcale takie proste. Dlatego podpowiadamy jak odpowiednio ułożyć menu i nie przejmować się drobiazgami. Z pewnością wszyscy goście będą wtedy zadowoleni i najedzeni.

wigilia

Chyba każdy wie, że potraw na stole Wigilijnym powinno być 12. Co ciekawe staropolskim obyczajem przygotowywano nieparzystą liczbę dań. W zagrodach chłopskich było 5-7, na dworach szlacheckich 7-9 natomiast w pałacach można było spotkać 11 potraw.

Płody ziemi

kasza

Mówi się, że menu kolacji Bożego Narodzenia powinno zawierać wszelkiego rodzaju płody ziemi. Zaliczają się do tego:

  • kasze
  • groch
  • fasola
  • soczewica
  • rośliny oleiste
  • zboża ( pszenica, ryż )
  • jarzyny ( buraki, kapusta )
  • owoce

Fasola przynosi miłość i dostatek, a wszelkie kasze i soczewica mają wpływ na płodność. Znajdą się one w potrawach typu kapusta z grochem, grochówka, pierogi z soczewicą, fasola wigilijna, sałatka śledziowa z fasolą.

Jeżeli chodzi o rośliny oleiste to jest nim mak, len, kakaowiec, czy migdałowiec. Oleje są dodawane do wielu potraw wigilijnych, a dawniej olej lniany był najtańszy i najczęściej królował w Święta. Dzisiaj najwięcej potraw występuje z makiem. Przede wszystkim są to kutia, pierogi z makiem, kluski z makiem, makowiec, zupa z maku, ciasto z maku.

Dania zbożowe mają przynosić płodność, pomyślność oraz pieniądze. Do tej kategorii zaliczają się przede wszystkim pszenica, owies, ryż, żyto czy proso. Z tego wykonamy pierogi, kluski, uszka, wszelkie ciasta.

Jarzyny również są podstawowym elementem kolacji Wigilijnej. Najważniejszą jarzyną jarzyną są buraki bez, których nie byłoby tradycyjnego barszczu. Według wierzeń zapewniają one długowieczność oraz urodę. Innym  istotnym warzywem jest kapusta, z której możemy wykonać kapustę z grochem, lub z grzybami, a także jest składnikiem farszu do pierogów czy uszek.

Owoce są płodem sadu i darem od Matki Natury. Nie ma przecież świąt bez mandarynek i pomarańczy. Dawniej jednak suszone śliwki królowały w daniach, ponieważ wierzono, że zapewniały długowieczność i odpędzały złe moce. Z kolei jabłka, to symbol miłości i zdrowia. Gruszki dają nam przedłużenie życia, a także pomnażają pieniądze. Z  dań z owoców na stole Wigilijnym nie może zabraknąć kompotu, grochu ze śliwkami i piernika z suszonymi owocami.

Płody lasu

grzyby

To przede wszystkim:

  • grzyby
  • orzechy
  • miód

Grzyby posiadają wiele historii, jednak od zawsze były uważane za symbol magiczny. Na Wigilię możemy z nich przygotować pierogi z kapustą i grzybami, zupę grzybową, uszka z grzybami.

Orzechy oznaczają szczęście. Wykorzystujemy je w Święta głównie w kutii, deserach i do ozdób.

Miód symbolizuje powodzenie, a dodatkowo jest słodyczą eucharystii. Dodajemy go do kutii, ciast, kompotu z suszu.

Płody wody

ryby

Płody jezior, stawów i wód to przede wszystkim ryby. Od zawsze traktowane są jako święte, symbol chrześcijaństwa, znak tajemnicy, obfitości, wolności i zmartwychwstania. Dlatego nie powinno jej zabraknąć na stole Wigilijnym. Zazwyczaj wybierany jest karp w galarecie, smażony, panierowany  lub czasem śledzie w śmietanie albo oleju.

Zobacz również:

Świąteczne pierniczki i pierniki – różne sprawdzone przepisy

Śledź inaczej – różne pomysły na śledzika i przepisy

Świąteczne ciasta i wypieki

Makowe świąteczne wypieki i desery