Świąteczne pierniczki i pierniki – różne sprawdzone przepisy
Boże Narodzenie bez pierników? Ten stary zwyczaj coraz bardziej wraca do łask. Wspólne dekorowanie to wspaniała zabawa dla całej rodziny. Poza tym domowe pierniczki mogą być wspaniałym prezentem pod choinkę, przygotowanym prosto z serca…
Domek z piernika
Składniki:
-250g mąki pszennej,
-100g sztucznego płynnego miodu,
-100g cukru pudru,
-60g margaryny Palmy z Murzynkiem w złotym opakowaniu,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-jajko,
-łyżka kakao,
-łyżeczka cynamonu,
-2 ziarna kardamonu,
-3 goździki,
-1/3 łyżeczki imbiru,
-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-łyżeczka cukru waniliowego.
Mąkę przesiać wraz z sodą, kakao i cukrem pudrem. Cynamon, wyłuskany kardamon, goździki, imbir, gałkę oraz cukier waniliowy utłuc w moździerzu. Dodać do mąki wraz z jajkiem, miodem i margaryną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Lukier:
-2 białka,
-ok. 300g cukru pudru,
-kilka kropel soku z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Masa powinna być bardzo gęsta. Upieczone elementy udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić do zastygnięcia, następnie delikatnie sklejać elementy za pomocą lukru plastycznego.
Lukrowane pierniczki
Składniki:
-300g mąki pszennej,
-85g cukru pudru,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 żółtka,
-100g miodu,
-130g margaryny,
-2 łyżki przyprawy do piernika,
-2 łyżeczki kakao.
Wykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Lukier:
-2 białka,
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie polukrować pierniczki.
Przechowywać je w szczelnym pojemniku.
Mięciutkie pierniczki z dodatkiem słodkiego ziemniaka
Składniki:
-1 słodki ziemniak ( 450g )
-120 g mąki gryczanej
-250 g mąki pszennej
-100 g cukru pudru
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-100 g masła pokrojonego w kostkę
-2 łyżki płynnego miodu
-1/2 łyżeczki sody
-szczypta soli
Wykonanie:
Ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo mięsa) około 40 minut w 180*C. Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę. Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na natłuszczonej foremce i piecz w 180*C około 12 minut. Po przestudzeniu można dowolnie polukrować.
Kolorowe pierniczki
Składniki:
-2 szklanka miodu
-1 szklanka cukru
-250 g masła
-2 łyżki domowej przyprawy do piernika
-3-4 łyżki gorzkiego kakao
-2 płaskie łyżeczki sody
-0,7 – 1 kg mąki
W rondelku roztopić wszystko oprócz sody i mąki. Ostudzić masę. Do zimnej lub letniej dodać sodę, wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto musi pozostać klejące. W żadnym razie suche. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie odcinać po kawałku i na stolnicy podsypanej mąką, wycinać pierniczki. Gotowe układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 10-12 minut, do zarumienienia brzegów. Upieczone ściągnąć wraz z papierem z blaszki i odstawić do wystudzenia. Zaraz po upieczeniu są miękkie, dlatego trzeba je ułożyć na płasko i pozwolić stwardnieć. Następnego dnia pierniczki można polukrować.
Składniki na lukier:
-1 białko
-ok. 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
-łyżeczka soku z cytryny
-ewentualnie barwniki spożywcze w żelu
Białko delikatnie rozbić widelcem, wlać sok z cytryny i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Cały czas ucierać widelcem. Ilość cukru pudru będzie uzależniona od jego wilgotności i wielkości białka. Do wykonania ramówek, kropek i linii dobry jest lukier gęsty. By sprawdzić jego konsystencję wystarczy podnieść lukier na widelcu i zlać z powrotem do miseczki, powinien być lejący ale musi zostawić ślad na lukrze. Do wypełnień lepszy jest lukier odrobinę rzadszy. Możemy go dowolnie zabarwić lub zostać przy białych dekoracjach. Gotowy przełożyć do worka cukierniczego. Worek mocno skręcić przesuwając lukier do rożka, który minimalnie odciąć, tak by zrobić jak najmniejszy otwór. Dowolnie udekorować. Do wypełniania większych powierzchni końcówkę naciąć troszkę więcej.
Niezwykłe pierniczki
Nadziewane pierniczki (ok. 60 sztuk)
Ciasto:
-300 g mąki pszennej
-100 g miodu
-100 g cukru
-60 g masła
-50 ml kwaśnej śmietany
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka kakao
-1 białko
-2 żółtka
Dodatkowo:
-słoiczek powideł śliwkowych (bardzo gęstych) lub marmolada
-cukier puder
-gorąca woda
Wykonanie:
Kakao wymieszać z mąką. Do śmietany dodać sodę, odstawić na kilka minut (mieszanka powinna zwiększyć swą objętość). W tym czasie w rondelku zagotować miód z przyprawami. Zdjąć z palnika, dodać masło i mieszać aż powstanie jednolity syrop. Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier na przemian z żółtkami. Do ubitej masy wsypać mąkę i wymieszać. Dodać śmietanę z sodą. Na koniec wlać rozpuszczoną mieszankę miodu i masła. Wyrobić gładkie ciasto. Całość umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie stolnicę oprószyć obficie mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać więcej mąki, ale nie za dużo, tak aby połówki ciasta mogły się skleić podczas wykrawania). Ciasto podzielić pionową linią na pół. Na jednej z połówek odciskać lekko foremkę do pierniczka. Na środku każdego kształtu wykładać po ok. 1 łyżeczce powideł śliwkowych. Drugą połowę ciasta podnieść i nakryć nią część z powidłami. Ciastka wykrawać według wybrzuszeń, które powstały od powideł. Pierniczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść i powtarzać czynności do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki piec w 180°C przez ok. 10 minut. Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Lukrem pokryć zimne pierniczki.
Dojrzewające toruńskie pierniczki
Składniki:
-300 g mąki pełnoziarnistej + do podsypania
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-1/2 łyżeczki sody
-1 jajko
-200 g płynnego miodu (u mnie wielkokwiatowy)
-50 g masła temp. pokojowa
-skórka z cytryny
-szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk zrobi się miękkie i elastyczne). Jeśli ciasto bardzo mocno się klei możesz dosypać trochę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja zawsze wałkuje na pergaminie) na grubość około 0,5 cm wytnij dowolny kształt i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Piecz około 12-13 minut w 180*C.
Pierniki jak z Kopernika
Składniki:
-jajko,
-2 czubate szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki cukru pudru,
-40g margaryny,
-czubata łyżka miodu,
-25g świeżych drożdży,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika,
-łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
Miód i masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną. Piec około 13-15minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować oraz dowolnie udekorować.
Babcine pierniczki
Składniki:
-360 g kwaśnej śmietany
-2 szklanki cukru
-250 g margaryny
-20 g przyprawy do piernika
-3 łyżki miodu
-1 łyżka kakao
-6 żółtek
-2 białka
-1,5 łyżeczki amoniaku
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka mleka
-1100 g mąki luksusowej + do oprószenia
Kwaśną śmietanę i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać aż zmieni kolor na karmelowy. Studzimy. Mąkę wysypujemy na stolnicę i kroimy razem z margaryną. Następnie dodajemy przyprawę, kakao, miód, żółtka i amoniak wymieszany z sodą i mlekiem. Należy to wszystko razem dłońmi przemieszać. Dodajemy śmietanę, mieszamy i na koniec 2 ubite na sztywno białka. Zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Stolnice oprószamy mąką, wyjmujemy cześć ciasta i wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 minut w 180*C.
Po przestudzeniu możemy polać polewa albo lukrem.
Świąteczne pierniczki
Składniki:
-3 szklanki mąki pszennej,
-200g margaryny,
-2 jajka,
-3/4 szklanki cukru,
-łyżeczka cynamonu,
-1/2 łyżeczki mielonego anyżu,
-1/2 łyżeczki mielonych goździków,
-łyżka miodu,
-1/2 łyżeczki imbiru,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki soli.
Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp. 175st. Ostudzić. Pierniczki dowolnie udekorować.
Choinki z piernika
Składniki:
-230 g masła
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 szklanka płynnego miodu
-1 duże jajko
-5 szklanek mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki przyprawy do piernika
-szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól, wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód, zmiksować, dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny, lub całą noc. Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 – 4 mm, podsypując delikatnie mąką (na serca ciasto może być troszkę grubsze). Serca odrysować z przygotowanego szablonu. Elementy na choinki wykrawać z różnej wielkości foremek w kształcie gwiazdek. Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 – 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, odczekać kilka minut by pierniczki stwardniały, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Lukier królewski:
-4 białka
-4 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-Dodatkowo: kolorowa posypka
Cukier puder przesiać. W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Lukier powinien gęsty, tak by nie spływał z choinek.
Formowanie choinki:
Na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Choinki nie są duże, ich wielkość uzależniona jest od ilości użytych foremek, u mnie 6 elementów.
Pierniczki na choinkę
Składniki:
-150g mąki pszennej,
-50g mąki żytniej,
-50g masła,
-50g miodu,
-jajko,
-65g cukru pudru,
-czubata łyżka przyprawy do piernika,
-1/2 łyżki kakao,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić i dowolnie udekorować.
Staropolski piernik długodojrzewający
Składniki:
-500 g miodu
-2 szklanki cukru
-250 g smalcu lub masła (u mnie 200 g smalcu i 50 g masła)
-1 kg mąki
-3 jaja
-3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki soli
-2-3 torebki przyprawy do piernika, u mnie 3 czubate łyżki domowej przyprawy do piernika
-garść posiekanych orzechów
-opcjonalnie – orzechy, owoce kandyzowane i suszone – pominęłam
Dodatkowo:
-ok. 500 g powideł śliwkowych do przełożenia
-150 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła
Wykonanie:
Miód, cukier, smalec i masło umieścić w rondelku i na wolnym ogniu podgrzewać, aż masa się zagotuje i cukier rozpuści. Ostudzić. Do zimnej masy dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić. Umieścić w emaliowanym, kamionkowym lub szklanym naczyniu, przykryć szczelnie ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Blaszkę (u mnie 24x34cm) wyścielić papierem do pieczenia i układać w niej kolejno blaty piernika. Piec w 180 stopniach, ok. 20 minut. Ciasto ładnie i równo rośnie. Placki dokładnie wystudzić i przełożyć powidłami. Równomiernie obciążyć, np. książkami. Następnego dnia można piernik pokroić tworząc 2-3 ciasta, oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać orzechami. Gotowe pierniki zamknąć w szczelnych pojemnikach i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni do skruszenia.
Piernik toruński
Składniki:
-250 g maki pszennej
-250 g mąki żytniej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-250 g miodu
-20 g przyprawy korzennej
-150 g masła temp. pokojowa
-200 g cukru
-5 jajek
-100 g suszonych owoców(śliwki, rodzynki, żurawina, daktyle itp)
Lukier:
-1 szklanka cukru pudru
-7-8 łyżek soku z pomarańczy
-ew. coś do posypania wierzchu (orzechy, skórka pomarańczowa itp)
– Foremka keksówka 31×11 cm (może być odrobinę większa)
Wykonanie:
W misce mieszamy mąki i z proszkiem i sodą. Do garnka wlewamy miód, dodajemy przyprawy i podgrzewamy, aż miód lekko się zarumieni. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie już gotowa cienkim strumykiem wlewamy miód. Delikatnie mieszając wsypujemy mąki, dodajemy owoce. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy do suchego patyczka około 60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem.
Błyskawiczny piernik przekładany powidłami
Składniki:
-4 jajka,
-150g masła,
-80g miodu,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika,
-50g brązowego cukru,
-2 szklanki mąki pszennej,
-2 łyżki kakao,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-szczypta soli,
-mleczna polewa,
-pół słoiczka powideł śliwkowych.
Wykonanie:
Jajka ubić na puszystą masę (ubijać około 7 minut). Następnie dodać cukier. Masło stopić, przestudzić. Do ubitych jajek dodać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Dać stopione masło, miód i przyprawę do piernika. Przygotowane ciasto przelać do foremki keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół, przełożyć powidłami. Polać stopioną polewą.
Gryczany piernik
Składniki:
-125 g masła
-250 g cukru (może być trzcinowy)
-5 łyżek miodu gryczanego
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-500 g mąki gryczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-250 ml mleka
-3 jajka
Polewa:
-100 g czekolady
-1 łyżka cukru pudru
-szczypta soli
-4-5 łyżek mleka
-Forma keksówka 31×11 cm (może być odrobinę większa)
Wykonanie:
Do dużego garnka wkładamy masło, cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i chwilę podgrzewamy około 4-5 minut. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 3 minuty. Pieczemy w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i polewamy ciasto. Możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, pokrojonymi orzechami, wiśniami itp.
Ciasteczka bałwanki przekładane kremem śmietankowym
Składniki:
-2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
-230g masła,
-jajko,
-szklanka cukru pudru,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-2 łyżki maku,
-1/2 laski wanilii,
-skórka starta z 1/2 cytryny.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
-200g serka śmietankowego,
-1/3 szklanki cukru pudru,
-1/2 laski wanilii,
-1/2 łyżeczki skórki z cytryny.
Serek utrzeć z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować.
Grzybki i orzeszki
Ciasto:
-2 jajka,
-250g margaryny,
-3 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki cukru pudru,
-1/3 łyżeczki soli,
-1 szczypta sody oczyszczonej.
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić.
Krem:
-50g masła,
-50g margaryny,
-2 żółtka,
-budyń waniliowy,
-400ml mleka,
-1/2 szklanki mleka,
-łyżka cukru waniliowego.
W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kremem napełniać skorupki i sklejać.
Dodatkowo:
-100g mlecznej czekolady,
-2 łyżki śmietany 30%,
-łyżka masła,
-100g tartych orzechów laskowych.
Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze. Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać w zmielonych orzechach.
Ciastka czerwononose renifery
Składniki:
-180 g masła
-150 g cukru pudru
-400 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 żółtko
-nasionka z 1 laski wanilii
-szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać masło i pozostałe składniki. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, szklanką wyciąć kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez ok. 12 minut. Ostudzić na kratce. Przygotować lukier, którym przykleimy noski reniferów i pomalujemy rogi i buźki.
-1/2 szklanki cukru pudru
-kilka kropli soku z cytryny
-czarny barwnik
-Dodatkowo: czerwone lentilki
Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić do ciastek przy pomocy lukru. Do pozostałego dodać czarny barwnik. Z papieru do pieczenia skręcić tutkę, włożyć zabarwiony lukier i odciąć rożek – zrobić usta, oczy i rogi.
Autorzy:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
http://olainthekitchen.blogspot.com/
http://kuchcikola.blogspot.com/
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
zobacz również:
- Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki
- Śledzie na wigilijnym stole
- Dania z ziemniaków – różne przepisy
- Kulinarne Inspiracje