Świąteczne ciasta i wypieki

10 października 2022, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Święta coraz bliżej, czas więc zastanowić się, jakie ciasta będą w tym roku królowały na Waszych stołach. Proponujemy postawić na różnorodność, by każdy z domowników i gości znalazł wśród nich swoje ulubione słodkości:

Muffinki pierniczkowe

piernikm

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru
  • 2 łyzeczki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • 1 jajko

opcjonalnie:

  • 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
  • cynamon

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Pieczenie

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną(do piernika), cynamon. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami lub przygotować sylikonowe foremki. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki/foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać  ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

 

Piernik staropolski (wittchen)

pienik

 

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dowolnego dżemu
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody Delecta
1 cukier waniliowy Delecta
1 polewa -smak mlecznej czekolady (bez gotowania)
Delecta przyprawa do pierników
Utrzeć jajka z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Piec w temp. 180-200 st C.Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu .Wystudzony placek przekroić na kilka części, przełożyć je powidłami śliwkowymi. Oblać polewą czekoladową, posypać orzechami.

Trufle czekoladowo – pomarańczowe (przepis: czekoladka)

trufle czek-pom

Składniki:
-200 ml śmietany kremówki
-200 g gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-100 g zmielonych herbatników (mogą być korzenne)
-suszona i mielona skórka pomarańczowa

Wykonanie

Kremówkę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamana na kosteczki czekoladę, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy herbatniki, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy niewielką ilość i kulamy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w skórce pomarańczowej. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Choinka jabłuszkowa

15409473_10209732345858580_1481094722_o15409733_10209732346618599_1368203927_o

photo by. Karolina Zakrzewska

Wycinamy w połowie ciasta francuskiego wzór choinki, na drugiej nie wyciętej połowie układamy jabłka pocięte w plasterki albo masę makową. Następnie składamy choinkę i z nie wyciętej części wykrawamy wzór taki sam jaki był na prawej stronie. Smarujemy ciasto z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy na 25 min do piekarnika na 180ºC.

Tort piernikowy „miodownik”

mc

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki mąki (+ jedna do wyrobienia ciasta)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1,5 litra śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (lub cynamonowy)
  • 6 śmietan-fix
  • dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Ciasto: Postawić garnek z gotującą się wodą i postawić na niego miskę. Ułożyć składniki masło, cukier i miód i rozpuścić. W osobnym naczyniu rozmącić jajka z sodą oczyszczoną. Wsypać 3 szklanki mąki i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blat i wyrabiać jeszcze trochę. Podzielić ciasto na 8 części i każdą piec osobno około 10 min 180 st. C. Okrawać ciasto na gorąco.

Krem: Ubić i przekładać na około 5 h przed podaniem. 1 warstwa od dołu dżem reszta kremem z bitej śmietany.

 

Choinka makowa

cm

Składamy ciasto francuskie na pół i wycinamy trójkąt w kształcie choinki oraz zostawiamy jej „pieniek” następnie nakładamy wewnątrz masę makową po czym składamy ją z powrotem i nacinamy „gałązki” czyli około 2-3 cm paski które zakręcamy wszystkie w jedną stronę. Do miseczki wbijamy jajko i dodajemy do niego szczyptę cynamonu, następnie musimy je rozbełtać i smarujemy całe ciasto, następnie wkładamy choinkę do piekarnika na 25 min w 180 st. C.

Smacznego!