Świąteczne ciasta i wypieki
Święta coraz bliżej, czas więc zastanowić się, jakie ciasta będą w tym roku królowały na Waszych stołach. Proponujemy postawić na różnorodność, by każdy z domowników i gości znalazł wśród nich swoje ulubione słodkości:
Muffinki pierniczkowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru
- 2 łyzeczki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki mleka
- pół szklanki miodu
- 1 jajko
opcjonalnie:
- 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
- cynamon
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pieczenie
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną(do piernika), cynamon. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami lub przygotować sylikonowe foremki. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki/foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.
Piernik staropolski (wittchen)
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dowolnego dżemu
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody Delecta
1 cukier waniliowy Delecta
1 polewa -smak mlecznej czekolady (bez gotowania)
Delecta przyprawa do pierników
Utrzeć jajka z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Piec w temp. 180-200 st C.Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu .Wystudzony placek przekroić na kilka części, przełożyć je powidłami śliwkowymi. Oblać polewą czekoladową, posypać orzechami.
Trufle czekoladowo – pomarańczowe (przepis: czekoladka)
Składniki:
-200 ml śmietany kremówki
-200 g gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-100 g zmielonych herbatników (mogą być korzenne)
-suszona i mielona skórka pomarańczowa
Wykonanie
Kremówkę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamana na kosteczki czekoladę, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy herbatniki, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy niewielką ilość i kulamy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w skórce pomarańczowej. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Choinka jabłuszkowa
photo by. Karolina Zakrzewska
Wycinamy w połowie ciasta francuskiego wzór choinki, na drugiej nie wyciętej połowie układamy jabłka pocięte w plasterki albo masę makową. Następnie składamy choinkę i z nie wyciętej części wykrawamy wzór taki sam jaki był na prawej stronie. Smarujemy ciasto z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy na 25 min do piekarnika na 180ºC.
Tort piernikowy „miodownik”
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki (+ jedna do wyrobienia ciasta)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3-4 łyżki miodu
- 1,5 litra śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (lub cynamonowy)
- 6 śmietan-fix
- dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Ciasto: Postawić garnek z gotującą się wodą i postawić na niego miskę. Ułożyć składniki masło, cukier i miód i rozpuścić. W osobnym naczyniu rozmącić jajka z sodą oczyszczoną. Wsypać 3 szklanki mąki i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blat i wyrabiać jeszcze trochę. Podzielić ciasto na 8 części i każdą piec osobno około 10 min 180 st. C. Okrawać ciasto na gorąco.
Krem: Ubić i przekładać na około 5 h przed podaniem. 1 warstwa od dołu dżem reszta kremem z bitej śmietany.
Choinka makowa
Składamy ciasto francuskie na pół i wycinamy trójkąt w kształcie choinki oraz zostawiamy jej „pieniek” następnie nakładamy wewnątrz masę makową po czym składamy ją z powrotem i nacinamy „gałązki” czyli około 2-3 cm paski które zakręcamy wszystkie w jedną stronę. Do miseczki wbijamy jajko i dodajemy do niego szczyptę cynamonu, następnie musimy je rozbełtać i smarujemy całe ciasto, następnie wkładamy choinkę do piekarnika na 25 min w 180 st. C.
Smacznego!