Jak owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie?

25 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Niedobór kwasu foliowego, witaminy C, A, K- to zdanie słyszymy często przy wizytach u lekarza. Zamiast zastanawiać się, który specyfik w aptece bardziej zaspokoi potrzeby naszego organizmu, zastanówmy się, czego powinniśmy jeść więcej i częściej, by być zdrowym i silnym każdego dnia.

jablka

Jabłko – to świetny owoc o działaniu odtruwającym. Działa przeciw zaparciom, odkwasza organizm. Ponadto zapobiega miażdżycy i chroni przed zawałem. Ciekawostka: jabłko pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.

ban

Banan – mimo, iż nie jest owocem cytrusowym, zawiera całkiem sporo wit. C, odpowiedzialnej za odporność organizmu. Poprawia koncentrację, dlatego polecany jest szczególnie maturzystom i studentom przed sesją:) Reguluje ciśnienie dzięki potasowi i sodowi, a dzięki fosforowi i tryptofanowi-uspokaja skołatane nerwy i ułatwia zasypianie (często podaje się koktajl z banana z mlekiem przed snem). Zawiera także sporą dawkę witamin: A, B1, B2, B6, a także żelazo- wsparcie dla osób chorych na anemię.

pom

Pomidor – ten owoc najwięcej wartości odżywczych zawiera w miąższu, znajdującym się bezpośrednio pod skórką. Dlatego tak ważne jest, by sparzyć pomidory przed jedzeniem lub dodaniem do potrawy, a nie bezlitośnie obierać i wyrzucać skórkę z miąższem. Pomidor wzmacnia odporność (dzięki wit. C), chroni przed starzeniem się skóry (dzięki wit. E), poprawia wzrok (dzięki wit. A), koi nerwy (dzięki wit. B). Oprócz tego, jest źródłem likopenu- przeciwutleniacza, który hamuje działanie nowotworów i miażdżycy.

salata

 

Sałata – nasza liściasta przyjaciółka jest źródłem przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny, a także antynowotworowych indolów. Ułatwia trawienie, jak również, dzięki chlorofilowi, ma działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie.

 

papryka

Żółta papryka – pośród trzech głównych kolorów, ta papryka jest, wg mnie, najbardziej zapomniana. Niesłusznie, ponieważ dzięki luteinie dba o nasz wzrok, a dzięki wit. PP- wzmacnia naczynia krwionośne. Co ciekawe, świeża papryka zawiera 5 razy więcej wit. C niż w cytrynie.

kuk

Kukurydza – zapobiega chorobom oczu, dodatnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie, a to wszystko dzięki sporej dawce wit. A. Posiada zdolność blokowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy nowotworowe. Dzięki zawartości cynku, wzmacnia odporność, wpływa na gojenie ran, a także bierze udział w mineralizacji kości.

brok

Brokuły – są niskokaloryczne. Zawierają bogatą gamę minerałów, między innymi potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witamin: A, B1, B2, B6, C, K, PP oraz kwasów: pantotenowego i foliowego. Brokuły są źródłem błonnika pokarmowego. Wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy, a dzięki sulforafanowi, chlorofilowi, izotiocyjanom i beta-karotenowi skutecznie działają w walce z rakiem.

 

W zdrowym ciele- zdrowy duch, dlatego zadbaj o odpowiednią dietę już dziś!

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jak owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie?

  1. avatar Iwona pisze:

    Jabłka i pomidory goszczą codziennie w moim jadłospisie. Często spożywam również banany czy brokuły. Na szczęście mamy wiosnę, wiec coraz łatwiej o zdrowe i świeże warzywa oraz owoce :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...