Jak gotować ziemniaki?

8 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Aby przywiędłe ziemniaki nabrały jędrności, przed obraniem dobrze jest włożyć je na pół godziny do zimnej wody.

Najwięcej witamin i składników mineralnych mają ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Na wiosnę pojawiają się w nich kiełki zawierające szkodliwą solaninę. Dlatego ziemniaki wówczas obieramy grubo, a potem gotujemy w większej ilości wody.

Do gotowania zawsze należy wybierać bulwy jednego gatunku i jednakowej wielkości. Gotować najlepiej na parze lub w osolonej wodzie pod przykryciem. Są wóczas smaczniejsze i zachowują więcej składników odżywczych.

Ziemniaki zrumienią się i będą miały chrupiącą skórkę, jeśli oprószymy je lekko mąką.

file1267972393



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...