Jajeczko w … szaliczku

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

,,Twarzowa ” przekąska – a do tego bardzo smakowita .

Czas : 5 minut

Składniki :

2  marmurkowe jajka  wg Buni

2 plastry szynki długo dojrzewającej (  Jamon Serrano  lub podobnej smakowo )

Owinąć jajka dekoracyjnie szynką .Ułożyć na sałacie – i już .

Bardzo ciekawe zestawienie smaków .Jajka marynowane w herbacie z przyprawami kuszą smakiem .Do tego zdecydowany smak szynki długo dojrzewającej. Pycha.

Przepis na Marmurkowe jajka  wg Buni

(Pomysł ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .

Czas : 3 doby

Składniki:

  • 6 łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o „clock )
  • 2 łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka ziaren pieprzu  ziarnistego ( dałam 6 )
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 litra wrzątku
  • 6 jajek

Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki .

Zaparzyć zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty, kurkumę , sok z cytryny .

Jajka włożyć w  gorący wywar , zostawić do ostygnięcia – wstawić do lodówki na 3 doby .

Wyjąć, obrać .Podawać jako aromatyczną przekąskę .)

file1280819658