Jagody Goji – zdrowe i smaczne – opinia blogerki

27 kwietnia 2012, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Jak już pamiętacie pisałam o jagodach Goji, ale nie myślcie, że się powtarzam, nie, ponieważ poprzednie opakowanie jagódek mi się skończyło, teraz jest kolej na kolejne. W ramach testowania w serwisie Uroda i Zdrowie ze Sklepu Gillian McKeith otrzymałam kolejne opakowanie jagód Goji, tym razem jagody te pochodzą z chińskiej prowincji Ningxia, spróbujemy…

Otrzymałam ze Sklepu Gillian McKeith taką oto puszkę Jagód Goji Ningxia marki Creative Nature, ciekawa byłam smaku jagód oraz chciałam się dowiedzieć, czy w ogóle różnica smakowa według regionów pochodzenia jagód  istnieje? No ale o tym za chwilę.

Opis producenta

Hodowane na wzgórzach prowincji Ningxia w północnych Chinach, te słodkie jagody suszone na słońcu dają Ci energetyczną mieszankę antyoksydantów ( antyutleniaczy ) szczególnie bogatych w witaminę C i beta karoten. Jagody Goji określane są mianem cudownych chińskich owoców. Jagody Goji mają najwyższą zawartość karotenoidów spośród wszystkich znanych pokarmów i są wręcz ” naładowane ” witaminą C. Jagody Goji zawierają także znaczące ilości innych witamin, minerałów, aminokwasów i elementów śladowych.

Stosowanie: Jagody mogą być spożywane jako przekąska, można nimi posypywać musli czy płatki śniadaniowe, można je także dodawać (miksować) do koktajli i soków owocowych.

Rekomendowane spożycie: Zalecamy 10 – 30 g dziennie (1 – 2 łyżeczki deserowe). Dawka może być zwiększona do 100 g dziennie w celu podniesienia sprawności fizycznej lub zwiększenia odporności organizmu.

Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu niedostępnym dla dzieci.

Nie będę powtarzać się i opisywać ponownie wszystkie wspaniałe właściwości jagód Goji, ponieważ pisałam o nich w poprzedniej notce opisującej produkt, kto jeszcze nie czytał o mocy tych jagód, zapraszam do notki: Owoce Goji – naturalne źródło antyoksydantów na której znajdziecie wiele ważnych i ciekawych informacji na temat jagód Goji.

Opinia:

Zacznę od wyglądu zewnętrznego, ponieważ ma to też wielkie znaczenie, otóż puszka jagód Goji Ningxia marki Creative Nature jest wykonana z twardego kartonu, nie tylko bardzo ładnie prezentuje się i zawiera wszystkie niezbędne informacje dotyczące produktu, ale i jest wygodna do przechowywania i użytkowania jagód. W otrzymanej puszcze pokrywka była dodatkowo zabezpieczona taśmą klejącą z logiem producenta, co gwarantuje iż produkt nigdy nie był jeszcze otwierany. Po otwarciu metalowej pokrywki okazuje się wnętrze wypełnione cudownymi jagódkami – piękna barwa i niesamowity, słodkawy aromat…Mmm, uwielbiam jagody Goji.



Jagody pełne niesamowitego aromatu i smaku, słodkie z odrobiną goryczki, miękkie i kształtne, jedna w drugą. Jakość najwyższa! Co do porównania smakowego, owszem, różnica jest, nie znacząca, ale jednak wyczuwalna, poprzednie jagody miały delikatny czereśniowy smak, te smakują raczej ” jak rodzynki ” ( stwierdzenie mego synka ) dla mnie smakują jak jagody Goji :-) Spożywamy jagódki tradycyjnie jako suchą przekąskę, z musli i też dodajemy do koktajli, ale odkryliśmy też je w zupełnie innej  osłonie – doskonałe do deserów i zup.

O proszę! Tutaj jagody Goji w wersji lekko pikantnej, podane na krakersach – smakują rewelacyjnie! Przygotowanie: Garść jagód włożyć do rondelka, posypać łyżeczką cukru, dodać łyżkę słodko – pikantnego sosu – podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, gdy się zagotuje, wyłączyć. Szybko i prosto, a jak wspaniale smakują z chrupiącymi, lekko słonymi krakersami – takie podanie z pewnością doskonale sprawdzi się jako przystawka na niejednym przyjęciu! Pycha!

No a po przystawce czas na zupę, jagody Goji i tu doskonale się sprawdzają. Głodna pomysłów dodałam je do zupy pomidorowej – wszyscy się zajadali! Nawet nie myślałam, że mogą tak idealnie komponować się z pomidorówką.
Przygotowanie: w 3 l wody ugotować dwa udka z kurczaka, wyjąc, do powstałego bulionu dodać 1 szklankę ryżu, gotować do miękkości, dodać jeden mały  słoiczek przecieru pomidorowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać 4 łyżki cukru – zagotować i wyłączyć. Wsypać do zupy pół szklanki jagód Goji, zamieszać i zostawić pod przykryciem na 10 min., podawać. Jagody stają się miękkie i delikatne w smaku, nadają zupie nowego wymiaru – doskonale!

Ale to jeszcze nie wszystko, po zupie czas na deser i tu jagody Goji są niezastąpione. Moja propozycja to lody z karmelizowanymi jagodami – przepyszne!
Przygotowanie: Pół szklanki jagód Goji zalać 4 łyżkami wody, dodać 2 łyżki brązowego cukru, na wolnym ogniu zagotować, mieszając ciągle, potem jeszcze kilka chwil karmelizować, ostudzić. Podawać lody z jagodami oraz powstałym sosem. Dzieci były zachwycone takim pysznym deserem.

Podsumowanie:

No cóż mogę powiedzieć, Jagody Goji Ningxia marki Creative Nature są wspaniałym produktem godnym polecenia. Jagody są pyszne i wysokojakościowe, nie ma uszkodzonych czy zepsutych jagód, każda ” jak malowana „, dzięki testowaniu wiem, że na pewno nie raz zakupię te jagody Goji, bo prócz wspaniałych walorów smakowych ta puszeczka kryje w sobie wiele witamin, minerałów i składników odżywczych doskonale zachowanych w tych małych jagódkach. Porcja zdrowia i pyszny smak!

Serdecznie zapraszam na bloga :-)  http://qulinarnepasje.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jagody Goji – zdrowe i smaczne – opinia blogerki

Dodaj komentarz