Hiszpańskie lato

8 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Hiszpańskie lato – makaron i szparagi z pomarańczą

Składniki:

8-10 szparagów
1/2 kg groszku cukrowego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 pomarańcze
1/2 kg makaronu penne
sól i pieprz do smaku
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 lub więcej łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Pokroić szparagi, oczyścić groszek,usunąć skórkę z pomarańczy i pokroić w paski. Wycisnąć sok z pomarańczy i odstawić. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić do miski, dodać łyżkę oleju, podrzucać kilkakrotnie. Odstawić do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę (lub dłużej). Ugotować szparagi (ok. 4-5 min.), przelać zimną wodą. Następnie wrzucić groszek do tej samej wody i gotować przez 2-3 min., odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi i groszek umieścić w lodówce, aby się ochłodziły. Następnie wymieszać szparagi, groszek cukrowy, szczypiorek i sos. Wymieszać dobrze, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać sałatkę przyozdobioną cząstkami pomarańczy.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺