Herbata anyżkowa

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Herbata anyżkowa


Polecam szczególnie gorąco wszystkim miłośnikom herbat aromatyzowanych korzeniami .Udało mi się kupić anyż gwiazdkowy- badian i szybciutko użyłam go do aromatyzowania herbaty .

Czas : 15 minut

Składniki :

3 łyżeczki czarnej herbaty aromatyzowanej anyżkiem
¼ kwiatu anyżku gwiazdkowego – badianu
3 filiżanki wrzącej wody + wrzątek do wyparzenia czajniczka

Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą . Wsypać herbatę i wrzucić kawałek anyżu gwiazdkowego . Czajniczek postawić na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty . Skropić herbatę wrzątkiem ( 2 łyżki wody ) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut .Dolać resztę wrzącej wody ( 2 filiżanki ) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .

 

nadesłane: Babciagramolka