Herbata anyżkowa

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Herbata anyżkowa


Polecam szczególnie gorąco wszystkim miłośnikom herbat aromatyzowanych korzeniami .Udało mi się kupić anyż gwiazdkowy- badian i szybciutko użyłam go do aromatyzowania herbaty .

Czas : 15 minut

Składniki :

3 łyżeczki czarnej herbaty aromatyzowanej anyżkiem
¼ kwiatu anyżku gwiazdkowego – badianu
3 filiżanki wrzącej wody + wrzątek do wyparzenia czajniczka

Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą . Wsypać herbatę i wrzucić kawałek anyżu gwiazdkowego . Czajniczek postawić na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty . Skropić herbatę wrzątkiem ( 2 łyżki wody ) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut .Dolać resztę wrzącej wody ( 2 filiżanki ) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...