Halibut w zielonym chilli
Artykuł zewnętrzny
Od sposobu marynowania ryby bardzo dużo zależy. Ta sama ryba potrafi diametralnie zmienić smak.
Czas : 15 minut + macerowanie
Składniki :
- 4 małe steki z halibuta
- 2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich
- 1 pełna łyżeczka Zielonego sosu chilli ( Tao-Tao ) lub odpowiednika
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony mielony
- mąka
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Steki z halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny zmieszanym z miodem i 1łyżka oleju. Zostawić na minimum 1 godzinę. Wyjąć i osuszyć. Posmarować Zielonym sosem chilli. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć na nim na rumiano z obu stron halibuta.
Podawać z ziemniakami puree lub z wody.
Halibut jest bardzo delikatną rybą i doskonale mu robi doprawienie ostrym sosem.