Halibut w zielonym chilli

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Od sposobu marynowania ryby bardzo dużo zależy. Ta sama ryba potrafi diametralnie zmienić smak.

Czas : 15 minut + macerowanie

Składniki :

  • 4 małe steki z halibuta
  • 2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich
  • 1 pełna łyżeczka Zielonego sosu chilli ( Tao-Tao ) lub odpowiednika
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz  kolorowy grubo mielony mielony
  • mąka
  • 2 łyżki  masła
  • olej do smażenia

Steki z  halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny zmieszanym z miodem i 1łyżka oleju. Zostawić na minimum 1 godzinę. Wyjąć i osuszyć. Posmarować Zielonym sosem chilli. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać  olej z masłem i smażyć na nim na rumiano  z obu stron halibuta.

Podawać z ziemniakami puree lub z wody.

Halibut jest bardzo delikatną rybą i doskonale mu robi doprawienie  ostrym sosem.

file1306826651



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...