Grillowanie u diabetyków | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Grillowanie u diabetyków

11 sierpnia 2020, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Czy diabetyk może cieszyć się wspólnym grillowaniem w gronie rodzinnym bez szkody dla swojego stanu zdrowia?  Jeśli przygotuje się własne, zdrowe potrawy można bez żadnych przeszkód przyłączyć się grillowania na świeżym powietrzu. To prawda, że większość z członków rodziny będzie zajadać się bogatymi w kalorie i tłuste kiełbaski pieczone na rożnie, karkówki, golonki, żeberka popijane litrami piwa.

 

Ale czy faktycznie nie ma żadnego sposobu aby cała rodzina cieszyła się wspólnym posiłkiem i własnym towarzystwem? Należy pamiętać, że podstawą leczenia cukrzycy typu 2 jest dieta i ruch, chory z cukrzycą to przeważnie osoby po 40 roku życia z nadwagą, schorzeniami układu krążenia, nadciśnieniem tętniczym.  Musimy wziąć po uwagę fakt, że cukrzyca typu 2 to choroba przewlekła, z którą zmagamy się do końca życia, dlatego  wypracowanie racjonalnych postaw wobec niej to połowa sukcesu. W dzisiejszych czasach cukrzyca nie oznacza izolacji od społeczeństwa i rezygnowania ze wszystkich przyjemności jakie niesie życie w tym jedzenia.  Wobec tego zaczynajmy nasze wielkie grillowanie!

1) Na miejsce grillowania postarajcie się udać całą rodziną rowerem, na rolkach lub spacerkiem – bardzo ważny jest ruch na świeżym powietrzu. Rozstawienie sprzętu do grilla zostawiamy  młodszym członkom rodziny.

2) Wskazaniem dietetycznym będzie zabranie na piknik tych samych produktów, które są spożywane na co dzień o łącznej, dobowej zawartości kalorycznej 1200-1500 kcal. Unikamy: słonych paluszków, ciasteczek, białego pieczywa, miodu, czereśni, bananów, winogron, daktyli, śliwek, gruszek, owoców kandyzowanych.

3) Możemy przygotować w domu sałatkę z roślin strączkowych: fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy itp. Sałatki  skrapiamy oliwą z oliwek.

4)  Nie zapomnij zabrać ze sobą glukometru do badania poziomu cukru po spożyciu posiłków z grilla (najlepiej co pół godziny)

5) Na grilla wskazana jest ryba, chuda wołowina, kurczak bez skóry, grillowane warzywa.

6) Na deser owoce: truskawki, grejfruty, porzeczki czerwone lub białe, rabarbar, melony, arbuzy, cytryna. Ewentualnie jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, wiśnie i morele. Nie możemy jeść owoców bez umiaru:  około szklanki dziennie.

7) Alkohol – kieliszek czerwonego wytrawnego wina jest dozwolony.

Zobacz również:

  1. Czy potrawy z grilla sa zdrowe?

  2. Zobacz wszystkie dania z grilla

  3. Dietetyczne przepisy

  4. Mity na temat cukrzycy

Zapraszamy do skorzystania z  niektórych przepisów na potrawy z grilla TUTAJ

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz