Co jeść aby pokonać migrenę?

5 lipca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Przyczyną prawie połowy ataków migreny, czyli inaczej mówiąc „globusa” jest głód! Jeśli należysz do osób, które znają ten ból poznaj kilka żelaznych zasad, których powinieneś się trzymać! Zalecenia diety „migrenowej” są bardzo zbliżone do zaleceń racjonalnej diety zdrowego człowieka.

  • nie wychodź z domu bez śniadania
  • jedz co najmniej trzy posiłki dziennie, nie zastępuj obiadu batonikiem
  • staraj się wybierać mięso chude i białe, bez widocznego tłuszczu, kilka razy w tygodniu zastępuj mięso tłustymi morskimi rybami
  • włącz do swojej diety grube kasze, ciemny ryż oraz razowy makaron, rezygnuj z jasnych makaronów oraz ogranicz ziemniaki do 3-4 porcji w tygodniu
  • tłuszcz zwierzęcy zastępuj tłuszczami roślinnymi, pamiętaj o dodatku oliwy do surówek!
  • uzupełniaj swoją dietę w miedź, której niedobór może powodować bóle głowy – wzbogać swoje menu w warzywa strączkowe, gruboziarniste pieczywo
  • pamiętaj także o ziołach i przyprawach, substancje o działaniu przeciwbólowym znajdują się w imbirze, pieprzu cayenne oraz papryczce chilli.

Produktów powodujących dolegliwości jest tyle co cierpiących. Do najpopularniejszych pokarmów powodujących gwałtowne skurcze i co za tym idzie szybkie bolesne rozkurcze naczyń krwionośnych należą: wędzone wędliny i ryby, sery, orzeszki, czekolada, marynaty, kawa i alkohol. Bólem migrenowym może objawiać się także reakcja alergiczna na niektóre produkty spożywcze. Do najczęstszych alergenów powodujących tego typu bóle są owoce morza, orzechy, czekolada oraz niektóre owoce. Dlatego w przypadku częstych migren warto obserwować uważnie swoją dietę i w razie wątpliwości zrobić szczegółowe badania u alergologa, aby w przyszłości uniknąć niepotrzebnych ataków globusa.

Pamiętaj, że tego typu dolegliwości są wyjątkowo indywidualną sprawą. Z tego tez powodu najlepiej świadomie unikać potencjalnych zagrożeń, poznać listę produktów mogących nam szkodzić i przede wszystkim zastosować się do wyżej przedstawionych punktów racjonalnej diety!

Justyna Marszałkowska-Jakubik – Centrum Dietetyczne Prolinea – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Migrenowa dieta
  2. Kiedy boli głowa: zbadaj zatoki!
  3. Zapalenie zatok – domowe sposoby leczenia
  4. Migrena: najnowsze metody leczenia
  5. Migrena – objawy i leczenie

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Co jeść aby pokonać migrenę?

  1. avatar kalisia pisze:

    Dieta chyba rzeczywiście ma znaczenie. Zauważyłam, że często po czekoladzie boli mnie głowa, także po kawie. Nie jest to jakoś często, ale się zdarza. Pomaga mi wtedy zawsze pyralgina sprint, która bardzo szybko uśmierza ból i naprawdę na długo.

  2. avatar _Lena_ pisze:

    Jak już ma się migrenę, to człowiek nic nie przełknie..
    Ważna więc jest nasza dieta, to co spożywamy.
    Najważniejsza wg mnie zasada z tych, które są wymienione powyżej to niewychodzenie z domu bez śniadania. Śniadanie to podstawowy posiłek i najważniejszy w ciągu całego dnia.

Dodaj komentarz