Składniki:
4 golonki
sól
kilka łodyżek tymianku
niepełna szklanka piwa
2 łyżki koncentratu pomidorowego i oleju
pieprz
Przygotowanie:
Golonki umyć. Zagotować wodę, osolić już prawie gotującą się i włożyć golonki. Gotować ok. 30 minut. Tymianek umyc i oderwać listki z łodyżki. Wrzucić do piwa, oleju i koncentratu. Wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. Ostudzić golonki i naciąć na krzyż skórkę. Posmarować mięso marynatą. Opiekać ok. godzinę (zależy od wielkości golonek) na grillu, obracając i smarując marynatą.
A ja ma takie niestandardowe pytanie. Czy bardzo to tłuste wychodzi? Chciałam zrobić dla Taty, bo uwielbia golonkę, jednak ma problemy z wątrobą i w teorii nie powinien jeść tłusto. Bierze na wspomaganie wątroby Essentix i mówi, że już nic go nie boli, nawet po tłustych czy smażonych mięsach, ale ciągle się waham nad przepisem, aby przypadkiem nie było zbyt tłusto.