Co to są owoce goji? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co to są owoce goji?

2 września 2016, dodał: Emilia
Artykuł zewnętrzny

Jagody Goij to bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego. Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. Także jest uprawiana w Polsce ale i często dziczeje.Okrągłe, czerwone jagody są bardzo delikatne i dlatego nie zrywa się ich z drzewa, lecz delikatnie strząsa. Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność.

 

owoce


Milionom fanów na świecie, jagody Goji kojarzą się z Madonną. Bo te rosnące w Tybecie owoce to jeden z najważniejszych elementów diety Madonny. Goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Jagody Goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu. Madonnę stać na najdroższe zabiegi kosmetyczne, ale pielęgnuje ona urodę przede wszystkim poprzez odpowiednie odżywianie się. Nie jest wyjątkiem, bo coraz więcej osób dba o wygląd „od środka”. Dietetyk nie jest już lekarzem ludzi otyłych, lecz tych, którzy chcą dłużej zachować młodość i zdrowie.

ow

Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji to najzdrowsze owoce na świece. Są bogate w mnóstwo składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (nie produkowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu) oraz aż 21 pierwiastków śladowych, takich jak: miedź, żelazo, wapno, german, selen, fosfor. Zawartość żelaza jest aż 3 razy większą niż w szpinaku!


Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Jagody Goji zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.

W Goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

Jagody Goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy właśnie nim, przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia. Zawierają również ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu. Są to zeaksantyna oraz luteina. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia.
W Azji używano Goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.  Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód Goji pomaga na wszelkie problemy trawienne. Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.

Posmak tych jagód przypomina suszone pomidory, podobnie jak daktyle, suszonki z żurawiny lub rodzynki bardziej wysuszone są twardsze ale mniej słodkie z zapachem ziołowym. Jagody Goji zastępują rodzynki, możemy je stosować bezpośrednio lub dodawać do musli, różnych wypieków oraz ciast i deserów. Zaleca się aby osoby dorosłe spożywały ok. 70 szt. dziennie, a dzieci w wieku poniżej 10 lat o połowę mniej.

Jagody Goji należy przechowywać w odpowiednich warunkach, w celu utrzymania ich wartości odżywczych. Dzięki opakowaniu 100 gram, możesz konsumować Jagody Goji według bieżących potrzeb, utrzymując resztę Jagód w odpowiednich warunkach.

Długotrwale stosowanie zapewnia:
– wzmocnienie stawów, kości,
– wzmacnia system odpornościowy,
– wyszczupla,
– opóźnia procesy starzenia,
– poprawia również witalność,
– poprawia wzrok,
– zapewnia długowieczność.

Postaci goji:

Prosto z drzewa – słodki smak owoców pozwala na spożywanie ich zaraz po zerwaniu lub delikatnym strąceniu z krzewu. Należy spożywać je, gdy są dojrzałe. Wtedy mają najsłodszy smak.

Suszone – suszone owoce goji wyglądają podobnie do rodzynek. Mogą być pomarszczone, niektóre są miękkie, inne twarde. Zazwyczaj przed konsumpcją są gotowane, chociaż można je spożywać jako suchą przekąskę o lekko cierpkim smaku. Jagody goji mogą być dodatkiem do napojów i wszelkich posiłków – są popularnym składnikiem zup oraz warzywnych potraw z ryżem.

Jako herbata – nie tylko owoce, ale także i liście kolcowoju są składnikiem zdrowych, naturalnych herbat.

Sok z goji – sok posiada egzotyczny, przyjemny, słodki smak. Stuprocentowo naturalny, bez cukru oraz dodatków chemicznych w pełni zachowuje cudowne wartości odżywcze owoców goji. W sprzedaży pojawia się także jako składnik soków wieloowocowych.

Wino – wina z owoców goji tworzone są na bazie winogron z dodatkiem jagód kolcowoju.

To także dodatek do batoników z granoli.Mydło z dodatkiem goji – przywraca skórze witalność, chroni ją przed starzeniem się. Staje się miękka i gładka. Dla skóry ważnym składnikiem owoców goji jest witamina E.

 

Zobacz również:

  1. Zastosowanie żurawiny w diecie

  2. Różne dania z avocado

  3. Szparagi na układ pokarmowy

  4. Dieta antyrakowa

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

21 komentarzy do Co to są owoce goji?

  1. avatar Marek pisze:

    Teściowa ma na działce pozdrawiamy

  2. avatar Gośka pisze:

    Ja stosuję i jestem bardzo zadowolona, kupuje owoce goji, bardzo dobre jakościowo produkty, polecam.

  3. avatar Emily pisze:

    równie ciekawą rośliną jest modrzew dahurski. uważany za najsilniejszy antyoksydant

  4. avatar Wiktor pisze:

    hehhe, Emilia, w sumie nieźle napisane no i… faktycznie, niepowtarzalny owoc, bo chyba jako jedyny – poza zaprawą murarską zawiera wapno (pierwiastek nazywa się WAPŃ) :) ale to by wyjaśniało zbawienny wpływ na konserwowanie organów

  5. avatar Gurbacka pisze:

    Owoc goji jest świetny jako przekąska. Wystarczy jeść po garści 2-3 razy na tydzień, a efekty w postaci ładniejszej cery, lepszego samopoczucia i energii widać już po kilku tygodniach:)

  6. avatar Jacek pisze:

    byłem w Tybetańskich Himalajach, Goji jest tak samo znana u nich jak u nas czyli słabo. Mało się jej tam uprawia a jedzą ją przeważnie ptaki.
    W Chinach jest jej więcej i moze nie dlatego, że sami Chińczycy jedzą ją na potęgę a dlatego, że my Europejczycy płacimy za nie kupe kasy choć sami możemy ją chodować w swoim ogródku. Marketing zrobił swoje.
    Pozrawiam wszystkicj gojożerców

  7. avatar Margaretkaw pisze:

    Lubię dodawać jagogy goji do deserów oraz ciasta naleśnikowego, piekłam też biszkopt z jabłkiem i jagodami :)

  8. avatar Martina pisze:

    Naprawdę musimy jeść aż jakieś owoce z dalekiej Azji? Przecież i w Polsce są produkty równie zdrowe jak te jagody. Chodzi mi przykładowo o żurawinę.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...