Co to są owoce goji?

2 września 2016, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Jagody Goij to bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego. Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. Także jest uprawiana w Polsce ale i często dziczeje.Okrągłe, czerwone jagody są bardzo delikatne i dlatego nie zrywa się ich z drzewa, lecz delikatnie strząsa. Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność.

 

owoce


Milionom fanów na świecie, jagody Goji kojarzą się z Madonną. Bo te rosnące w Tybecie owoce to jeden z najważniejszych elementów diety Madonny. Goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Jagody Goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu. Madonnę stać na najdroższe zabiegi kosmetyczne, ale pielęgnuje ona urodę przede wszystkim poprzez odpowiednie odżywianie się. Nie jest wyjątkiem, bo coraz więcej osób dba o wygląd „od środka”. Dietetyk nie jest już lekarzem ludzi otyłych, lecz tych, którzy chcą dłużej zachować młodość i zdrowie.

ow

Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji to najzdrowsze owoce na świece. Są bogate w mnóstwo składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (nie produkowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu) oraz aż 21 pierwiastków śladowych, takich jak: miedź, żelazo, wapno, german, selen, fosfor. Zawartość żelaza jest aż 3 razy większą niż w szpinaku!


Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Jagody Goji zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.

W Goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

Jagody Goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy właśnie nim, przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia. Zawierają również ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu. Są to zeaksantyna oraz luteina. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia.
W Azji używano Goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.  Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód Goji pomaga na wszelkie problemy trawienne. Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.

Posmak tych jagód przypomina suszone pomidory, podobnie jak daktyle, suszonki z żurawiny lub rodzynki bardziej wysuszone są twardsze ale mniej słodkie z zapachem ziołowym. Jagody Goji zastępują rodzynki, możemy je stosować bezpośrednio lub dodawać do musli, różnych wypieków oraz ciast i deserów. Zaleca się aby osoby dorosłe spożywały ok. 70 szt. dziennie, a dzieci w wieku poniżej 10 lat o połowę mniej.

Jagody Goji należy przechowywać w odpowiednich warunkach, w celu utrzymania ich wartości odżywczych. Dzięki opakowaniu 100 gram, możesz konsumować Jagody Goji według bieżących potrzeb, utrzymując resztę Jagód w odpowiednich warunkach.

Długotrwale stosowanie zapewnia:
– wzmocnienie stawów, kości,
– wzmacnia system odpornościowy,
– wyszczupla,
– opóźnia procesy starzenia,
– poprawia również witalność,
– poprawia wzrok,
– zapewnia długowieczność.

Postaci goji:

Prosto z drzewa – słodki smak owoców pozwala na spożywanie ich zaraz po zerwaniu lub delikatnym strąceniu z krzewu. Należy spożywać je, gdy są dojrzałe. Wtedy mają najsłodszy smak.

Suszone – suszone owoce goji wyglądają podobnie do rodzynek. Mogą być pomarszczone, niektóre są miękkie, inne twarde. Zazwyczaj przed konsumpcją są gotowane, chociaż można je spożywać jako suchą przekąskę o lekko cierpkim smaku. Jagody goji mogą być dodatkiem do napojów i wszelkich posiłków – są popularnym składnikiem zup oraz warzywnych potraw z ryżem.

Jako herbata – nie tylko owoce, ale także i liście kolcowoju są składnikiem zdrowych, naturalnych herbat.

Sok z goji – sok posiada egzotyczny, przyjemny, słodki smak. Stuprocentowo naturalny, bez cukru oraz dodatków chemicznych w pełni zachowuje cudowne wartości odżywcze owoców goji. W sprzedaży pojawia się także jako składnik soków wieloowocowych.

Wino – wina z owoców goji tworzone są na bazie winogron z dodatkiem jagód kolcowoju.

To także dodatek do batoników z granoli.Mydło z dodatkiem goji – przywraca skórze witalność, chroni ją przed starzeniem się. Staje się miękka i gładka. Dla skóry ważnym składnikiem owoców goji jest witamina E.

 

Zobacz również:

  1. Zastosowanie żurawiny w diecie

  2. Różne dania z avocado

  3. Szparagi na układ pokarmowy

  4. Dieta antyrakowa

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

21 komentarzy do Co to są owoce goji?

  1. avatar minerwa pisze:

    Czytałam, że jedząc niedojrzałe owoce Goji można dostać biegunki, jak rozpoznać, że są naprawdę dojrzałe?

  2. avatar emilia uk pisze:

    zgadzam się, trzy lata temu suszone owoce Goji kupiłam mojej mamie, od tamtej pory pije/zajada regularnie i za każdym razem jak jade na urlop to jestem zdumiona jak świetnie wygląda :)

  3. avatar Dominik pisze:

    Nie wiem, gdzie Wy je kupujecie, ale ceny są przegięte. Ja daje za opakowanie 250g 15zł trzeba tylko poszukać, a nie wklepać w gugl pierwszy lepszy sklep, gdzie zdzierają skórę z bidnego człeka :) Chyba, że nie macie co z kasą zrobić to podam nr swojego konta hyhy.

  4. avatar gość pisze:

    Zakupiłam jagody i zaczynam je spożywać.Za wcześnie na jakieś opinie jak działają w moim przypadku.Mam głównie zwyrodnienia stawów, reumatyzm ale nie zażywa żadnych leków.Moje kuracje to rehabilitacje , ruch i dostarczanie w pożywieniu odpowiednich witamin i pierwiastków potrzebnych organizmowi aby powstrzymać proces zwyrodnieniowy.Nie wyleczę się ale powstrzymam.Jednorazowy wydatek przy większym opakowaniu wynosi spory wydatek tak się każdemu wydaje.Kupując małe zapłacisz więcej .Policzcie ile wydajecie na ” niektóre niepotrzebne leki”!!!Pozdrawiam serdecznie.

  5. avatar Gość: pisze:

    suszone owoce kosztuja 80 zl/kg a sok 65 zl jednym słowem jest to dość droga kuracja, szkoda,że nikt nie napisał czy robi sie przerwy w trakcie kuracji

  6. avatar ewelina pisze:

    tez zgadzam sie na prawde mozna przyzwyczajic sie do tego dziwnego smaku a skóra i paznokcie sa zdrowsze:)

    • avatar Poziomka85 pisze:

      gdzieś przeczytałam pewna opinię, ze najlepiej jeść te owoce na surowo, prosto z krzaka, otóż nie wolno tego robić!! Surowe są one trujące. Wysuszone tracą tę truciznę i przynoszą wiele dobrego dla naszego zdrowia. Na nuvialab.pl/blog/goji-berry-extract-jagody-goji-zamkniete-w-tabletkach znalazłam ciekawy produkt, wspomagający odchudzanie mający w składzie właśnie te jagody.

  7. avatar Anonim pisze:

    suszone owoce kosztuja 80 zl/kg a sok 65 zl jednym słowem jest to dość droga kuracja, szkoda,że nikt nie napisał czy robi sie przerwy w trakcie kuracji

  8. avatar Agata pisze:

    Mam taki krzaczek u siebie na balkonie ;) w tym roku doczekałam się jednej jagody ;)

  9. avatar Marzena pisze:

    Są bardzo bardzo zdrowie- szkoda też że i drogie

  10. avatar gość pisze:

    Ja dzisiaj w osiedlowym sklepiku kupiłam 55 zł za kilo

Dodaj komentarz