Żurawina – dar natury dla zdrowia i urody!

18 sierpnia 2016, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Żurawina jest wieloletnią rośliną z rodziny wrzosowatych, od niepamiętnych czasów używane są w medycynie ludowej i uważane są za niezwykle ważny składnik diety wpływający na stan zdrowia. Zastosowanie owoców żurawiny jest ogromne, poniżej przedstawiam tylko niektóre korzyści płynące z regularnego spożywania nieco cierpkiego w smaku soku żurawinowego.

zuraw

Infekcje dróg moczowych

Jej właściwości przeciwbakteryjne znane i cenione są od setek lat. Jednak to całkiem świeże badania amerykańskich naukowców pokazały, co jest przyczyną tak wspaniałych właściwości. Są to związki o nazwie proantocyjanidyny. Co ciekawe i jednocześnie niezwykle korzystne dla zdrowia: żurawina zawiera bardzo szeroki wachlarz związków z grup flawonoidówantocyjanów, które chronią przed zakażeniem bakterią E coli odpowiedzialną m.in. za zakażenia dróg moczowych. Picie soku z żurawin działa także profilaktycznie w przypadku chorób prostaty. Dodatkowo żurawina niweluje nieprzyjemny zapach moczu.

Choroby układu krążenia

serce

Poza infekcjami dróg  moczowych owoce żurawiny wpływają kojąco na serce, dzięki zawartości flawonoidów. Związki te mają bowiem zdolność zmniejszania tempa  tworzenia się zakrzepów krwi oraz wywierają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Badania pokazały także, że picie szklanki soku z żurawin dziennie znacząco podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi (nawet o 10%).

Wrzody żołądka

Taniny zawarte w owocach żurawiny powstrzymują natomiast działanie bakterii H. pyroli będącej jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka. Wykazano także, że jednocześnie sok z żurawin zwiększa rozwój korzystnych dla nas bakterii gnieżdżących się w jelicie grubym.

Choroby dziąseł i przyzębia, paradontoza

Regularne spożywanie żurawiny może nawet o 60% zmniejszyć zdolność osadzania się szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Tym samym pomaga zmniejszyć zapadalność na choroby jamy ustnej i przyzębia.

Dokładny skład owoców żurawiny nie został jak dotąd poznany. Do głównych składników należą: kwasy: cytrynowy, chinowy, jabłkowy i benzoesowy; witaminy: C, A, B1,B2, flawonoidy; kwercytyna, kemferol, jak również fruktoza, cyjanidyna, delfinidyna, peonidyna, malwidyna; antocyjany, flawonole, taniny i glikozydy flawonoidowe.

sloik

Najkorzystniejsze jest wybieranie niesłodzonego soku z żurawin lub konfitur, decydując się na suszone owoce staraj się wybierać te bez dodatku tłuszczu oraz cukru.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

 

Zobacz również:

 

  1. Różne dania z avocado
  2. Szparagi na układ pokarmowy
  3. Dieta antyrakowa
  4. Stres zwiększa ryzyko powstawania raka