Gnocchi szpinakowe z parmezanem

8 czerwca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

gnocchi szpinakowe

1 kg mączystych ziemniaków

2 garście świeżych liści szpinaku

2 jaja roztrzepane

35 gram masła

sól

250 gram mąki pszennej typu 550

200 gram parmezanu

5 łyżek masła

pieprz świezo mielony

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, szpinak myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Odcedzone i ostudzone ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy drewnianą łyżką ze szpinakiem, jajkami i masłem, a na koniec z solą i mąką – ciasto nie powinno być zbyt twarde. Dobrze całośc wyrabiamy. Masą wkładamy na posypaną maką stolnicę i dzielimy na dwie częsci. Z obu robimy długie wałeczki i kroimy na małe kawałki, formułujemy kluseczki, wyciskając na każdej wzór widelcem. Gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Ser trzemy na tarce. Gnocchi układamy w naczyniu, masło topimy, polewamy nim kluseczki, posypujemy serem, mieszamy, możemy też posypać pieprzem, można kluseczki również zapiec np. 10 minut w nagrzanym piekarniku.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...