Gęsie udko z cytryną i cynamonem

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny
  • 2 gęsie udka
  • 2 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

1. Rozmaryn, tymianek, sól i pieprz łączymy i nacieramy nimi udka

2. Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym

3. Cytrynę myjemy (a w zasadzie szorujemy) i kroimy na ćwiartki

4. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka

5. Gęś obkładamy cytryną i cebulą. Wkładamy też połamaną laskę cynamonu

6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem) przez ok. 2 – 2.5 godziny

file1425761375

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wysoka wrażliwość u dzieci.
Wysoka wrażliwość u dzieci objawia się nie tylko szybkim wyczuwaniem subtelnych zapachów czy dźwięków,...
Polisa AC w 2024 roku.
O ile więcej trzeba dać za polisę w 2024 roku? W niektórych województwach...
Polska-więcej zgonów niż urodzeń!…
W tych częściach kraju wymieramy najczęściej. Sytuacja jest gorsza w miastach, gdzie zanotowano...
Narząd najszybciej się starzejący.…
Przełom w leczeniu wielu chorób? Który narząd najszybciej się starzeje? Wyjątkowo szybkie starzenie...