Galareta wieprzowo-drobiowa

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Galareta wieprzowo-drobiowa

Galareta mieszana z drobiu i wieprzowiny . Delikatniejsza od tej robionej z samych nóżek wieprzowych ( z dodatkiem innego mięsa wieprzowego ).

Czas : 3 i 1/2 godziny

Składniki : 1 nóżka wieprzowa
1 mała golonka wieprzowa
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 jajka na twardo
2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
Pieprz mielony
2 ½ litra wody
1 łyżeczka soli
Maggi w płynie

Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.

 

nadesłane Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...