Fondant czekoladowy
Fondant czekoladowy
Składniki:
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 5 dag masła
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka mąki pszennej
– szczypta soli
– cukier puder do posypania
– owoce do dekoracji, np. żurawiny, porzeczki czy maliny
– masło i mąka do przygotowania foremek
Przygotowanie:
Cztery foremki wysmarować masłem, oprószyć mąką, ustawić na blasze. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do połączenia składników. Jajka z cukrem i solą szybko zmiksować. Wsypać mąkę, ucierać tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać masę czekoladową, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto przelać do foremek. Piec 8-9 min. w temp. 200oC. Fondanty wyjąć, odstawić na 1 min. Ostrożnie obkroić przy brzegach foremek i wyłożyć do góry spodem na talerzyki. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Czekolada.