Fondant czekoladowy

23 listopada 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Fondant czekoladowy

Składniki:
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 5 dag masła
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka mąki pszennej
– szczypta soli
– cukier puder do posypania
– owoce do dekoracji, np. żurawiny, porzeczki czy maliny
– masło i mąka do przygotowania foremek

Przygotowanie:
Cztery foremki wysmarować masłem, oprószyć mąką, ustawić na blasze. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do połączenia składników. Jajka z cukrem i solą szybko zmiksować. Wsypać mąkę, ucierać tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać masę czekoladową, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto przelać do foremek. Piec 8-9 min. w temp. 200oC. Fondanty wyjąć, odstawić na 1 min. Ostrożnie obkroić przy brzegach foremek i wyłożyć do góry spodem na talerzyki. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.
Czas przygotowania: ok. 30 min.

Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Czekolada



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...