Focaccia domowa – szybki i łatwy przepis | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Focaccia domowa – szybki i łatwy przepis

13 maja 2020, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Focaccia jest włoskim rodzajem piecza podawanym zazwyczaj przed daniem głównym, by zaspokoić pierwszy głód. Jest również podstawą do ciasta pizzy, więc jest też świetną dla niej alternatywą,  a kompozycje jego przygotowania i podania są różne – z solą, ziołami, jak rozmaryn czy szałwia, z suszonymi pomidorami lub suchy, podawany na ciepło. Idealnie pasują do niej sery, wszelkiego rodzaju sosy czy hummus. Można również wykorzystać ją jako tradycyjne pieczywo do zrobienia kanapek lub przegryzania podczas jedzenia zupy. Możemy ją serwować przekładając ulubionymi składnikami, np.: serem mozzarella, pomidorami świeżymi lub suszonymi z zalewy, rukolą.

Składniki:

20g drożdży świeżych lub 1 paczka drożdży instant suchych
700 g mąki pszennej
100 ml oliwy z oliwek
500 ml ciepłej wody
sól gruboziarnista
świeży rozmaryn/ tymianek/oregano
50g małych pomidorków

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wsypujemy mąkę i pokruszone droższe, następnie dodajemy 2 łyżeczki soli, wlewamy wodę i oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a kiedy powstanie nam jednolita masa, przykrywamy ją ściereczką lub folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość (1-2h).

Przygotowujemy formę o wymiarach 30×40 cm, smarujemy ją oliwą lub posypujemy mąką i przekładamy do niej nasze ciasto. Wierzch polewamy 2 łyżkami oliwy wymieszanej z wodą. Dodatkowo, za pomocą palców robimy w masie lekkie wgłębienia. Warto mieć je umoczone w oliwie, by ciasto nie przyklejało się. Następnie dodajemy przyprawy wedle uznania – rozmaryn, tymianek i oregano sypiemy na wierzch oraz układamy przekrojone na pół małe pomidorki. Alternatywą dla nich mogą być na przykład oliwki. Całość posypujemy też kilkoma ziarnami soli gruboziarnistej.  

Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i pieczemy ciasto przez 20-25 minut, do momentu uzyskania złotego, rumianego koloru.

 

zobacz również:

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

Kanapkowe pasty rybne – przepisy

Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

Przepisy na dania na parze

Przepyszny farsz do ciasta francuskiego

 

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?
Oryginalne produkty z Anglii
Poza tym za daleki transport też się płaci wyższą cenę produktów....