Dziady

1 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1kg ziemniaków
mąka
olej do smażenia
sól

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia).
Wystudzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę.
Z masy ziemniaczanej i mąki wyrobić ciasto. Mąkę dodawać stopniowo aż ciasto przestawnie lepić się do rąk.
Formować kluski na kształt kotletów mielonych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podawać same posypane cukrem lub polane kwaśną śmietaną albo jako dodatek do innych dań.

Możemy do ciasta dodać siekaną zieleninę, ale wtedy potrawy nie posypujemy cukrem.

file1267447554



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...