Drobiowe żołądki – kulinarna perełka czy zapomniany skarb? Odkrywamy ich smak na nowo
Drobiowe żołądki – jedni je uwielbiają, inni patrzą na nie z lekkim dystansem. A szkoda! Bo te niepozorne podroby to prawdziwa skarbnica smaku i pomysłów na pyszne dania. Można je dusić, smażyć, dodawać do zup, a nawet przygotować w orientalnym stylu. Jeśli do tej pory omijałeś je szerokim łukiem – czas to zmienić! W tym artykule znajdziesz sprawdzone przepisy, które udowodnią, że drobiowe żołądki mogą być kulinarną gwiazdą każdego stołu. Gotowi? No to do garnków!
Zalety podrobów
Przede wszystkim można je kupić za naprawdę niską cenę.
Dodatkowo są źródłem witamin i składników mineralnych ( cynk, żelazo ).
Posiadają dużą ilość białka, które jest przydatne dla naszego organizmu.
Żeby korzystać z wszystkich dobroci żołądków wato je jeść nie częściej niż raz w tygodniu.
Do podrobów najcenniejszych pod względem odżywczym należą: wątroba, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca.
Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę.
Zawartość w nich choliny reguluje funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego.
Gulasz
Co kupić?
- 500-700 g żołądków drobiowych
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pęczek natki pietruszki
- kilka łyżek zagęstnika do sosów
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 800 ml bulionu drobiowego
- 2 cebule
- sól ,pieprz
Przygotowanie:
Żołądki należy oczyścić i ugotować w bulionie. Co jakiś czas zbieraj powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól. Pozostaw na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij żołądki i pokrój je w paseczki. Cebulę natomiast obierz i posiekaj w dużą kostkę. Dodaj ją do bulionu i gotuj przez 15 minut. Teraz z powrotem wrzuć żołądki do bulionu i dorzuć jeszcze posiekaną natkę pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz. Na koniec zagęszczamy sos i gotowe.
Flaczki
Co kupić?
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 opakowanie gotowych flaczków wieprzowych
- 2 średnie marchewki
- 2 kostki rosołowe
- woda
- przyprawa do flaczków
- majranek
- pół kostki margaryny
- mąka 5 łyżek
- pieprz
- vegeta
- czosnek granulowany
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Żołądki oczyść, opłucz i pokrój w paski. Następnie zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu. Do tego dorzuć marchewkę pokrojoną w kostkę oraz flaczki wieprzowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości, a z margaryny oraz mąki przygotuj zaprawkę. Dodaj do flaczków razem z majerankiem, kostką rosołową i resztą przypraw dla smaku. Gotuj jeszcze chwilę i odstaw.
Zupa
Co kupić?
- żołądki z kurcząt 40 dag
- Cebula biała 2 szt
- Marchew 2 szt
- Kasza jęczmienna 25 dag
- ogórki kwaszone 5 szt
- sól do smaku
- majeranek do smaku
- Natka pietruszki
- pieprz ziarnisty
- listek laurowy 2 szt
Przygotowanie:
Żołądki należy oczyścić,zalać zimną wodą i postawić na ogniu. Od czasu do czasu zdejmuj powstałą pianę- szumowinę. Cebulę pokrój w plasterki, obsmaż na patelni do zarumienienia i dodaj do żołądków. Dorzuć jeszcze pokrojoną marchewkę, liść laurowy oraz przyprawy. Kiedy wszystko zacznie dochodzić do miękkości dodaj posiekane ogórki oraz kaszę. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z majerankiem i pieczywkiem.
Sałatka
Co kupić?
- żołądki z kurcząt 30 dag
- groszek konserwowy 1 puszka
- Natka pietruszki
- Majonez 250 ml
- sól i pieprz do smaku
- kukurydza 1 puszka
Przygotowanie:
Żołądki tak jak poprzednio czyścimy, płuczemy i gotujemy w wodzie. Po zagotowaniu przepłucz je na sitku, ponownie zalej wodą i znowu ugotuj. Następnie po ostudzeniu pokrój je w paski i wymieszaj z groszkiem i kukurydzą. Dopraw pieprzem, solą i natką pietruszki.Całość wymieszaj z majonezem.
Z imbirem
Co kupić?
- 3 cebule
- olej
- ziele angielskie
- korzeń imbir
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- vegeta
- szczypta czerwonej papryki w proszku
- 1 kg żołądków drobiowych
Przygotowanie:
Standardowo żołądki czyścimy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę oraz już gotowe żołądki. Pod koniec smażenia dodaj starty imbir, liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem ok 30 minut. Jeżeli sos sam się nie zagęścił to dodaj zaprawkę.
Z pomidorami
Co kupić?
- 300 g – 400 g żołądków drobiowych
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1 listek laurowy
- 1 cebula – drobno posiekana
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 8 dużych pieczarek-pokrojonych w grubsze plasterki
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- maggi
Przygotowanie:
Żołądki przygotuj tak jak wyżej. Do garnka dodaj marchewkę, pietruszkę oraz liść laurowy. Dodaj łyżkę soli i chwilę pogotuj. Gotowe żołądki ostudź, pokrój w paski. Osobno podsmaż z cebulką, pieczarkami i szczyptą soli. Kiedy płyn odparuje dodaj żołądki. Całość podsmaż z pomidorami oraz ketchupem. Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki oraz maggi. Podsmaż chwilkę i gotowe.
zobacz również:
Czy warto jeść podroby – wątróbka inaczej – różne przepisy
Duszone podroby drobiowe
Co jeść, aby mieć zdrowe paznokcie?
Dieta Kwaśniewskiego – jadłospis i na czym polega