Napoje energetyczne są doskonałe dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowie i urodę. Dostarczają optymalne ilości substancji odżywczych. Można je szybko przyrządzać i są smaczne. Mogą być znakomitą przekąską lub dodatkiem do śniadania.
Są znacznie lepsze niż gotowe soki, nawet jeśli na etykiecie napisano, że jest to sok świeżo wyciśnięty. Większość tych ,,świeżo wyciśniętych” w procesie produkcji zostaje podgrzanych do temperatury 80-90 stopni, dzięki czemu uzyskują trzymiesięczną trwałość.
Badania wykazują, że w ciągu 20 minut od wymieszania takiego koncentratu z wodą zniszczeniu ulega połowa zawartości witaminy C podanej na opakowaniu. Jest to efekt działania cząsteczek miedzi występującej w wodzie kranowej. Witamina C ulega też zniszczeniu za każdym razem, gdy nalewamy sok do szklanki, bo wchodzi w kontakt z tlenem. Do jej redukcji dochodzi również wtedy, gdy sok jest narażony na działanie światła. Natomiast spożywając napój energetyczny bezpośrednio po przyrządzeniu, dostarczamy organizmowi cały błonnik zawarty w owocach, wszystkie witaminy, minerały i substancje ochronne.
Smoothie z pomarańczy z imbirem
Smoothie znaczy delikatny. Napoje tak nazywane mają niezwykle delikatna i kremową konsystencję.
Traktuj ten przepis jako podstawowy i zastępuj czasami jedną pomarańczę innym owocem, np. nektarynką, gruszką, kiwi lub melonem. Możesz też zamienić obydwie pomarańcze na inne owoce, istnieje nieograniczona liczba zestawień.
Składniki:
2 duże pomarańcze
dojrzały banan
1 cm obranego i pokrojonego na talarki imbiru
150 ml mleka sojowego lub jogurtu
dla chętnych cynamon do posypania
Pomarańcze obieramy, nie przeszkadza jeśli zostanie trochę albedo (białej skórki). Pomarańcze kroimy, usuwamy pestki. Miksujemy razem z obranym bananem, imbirem i mlekiem sojowym (lub jogurtem). Napój wlewamy do szklanki i ewentualnie posypujemy cynamonem.
Zielony koktajl z awokado
Składniki:
100 ml kiełków słonecznika
1/2 pęczka pietruszki
1/2 główki sałaty
1 średni ogórek
1/2 awokado
1 cm obranego i pokrojonego na talarki imbiru
woda
Wszystkie zielone składniki obieramy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy z imbirem i wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Aby urozmaicić smak napoju można dodać gałązkę selera naciowego.
Pikantny koktajl pomidorowy
Składniki:
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki
1-2 owoce pieprzu kajeńskiego
50 ml wody
warzywa obieramy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie miksujemy i rozcieńczamy wodą.
Tropicano
Składniki:
1 cm obranego i pokrojonego na talarki imbiru
duże mango
ananas
2 marakuje
kilka kropli soku z limonki
100 ml mleczka kokosowego
50 ml wody
mango i ananasa obieramy i kroimy w kawałki wkładamy do miksera, dodajemy miąższ marakui, imbir, sok z limonki i mleczko kokosowe. Rozcieńczamy wodą.
Lassi truskawkowe
Składniki:
100 ml truskawek pokrojonych w plasterki
200 ml jogurtu
300 ml wody
2 łyżki miodu ½ łyżeczki wody różanej (sklepy z egzotyczną żywnością).
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej i pienistej konsystencji. Napój podajemy na zimno.
Smoothie z marakują i mango
Składniki:
duże dojrzałe mango
3 marakuje
75 ml wody
Obrane mango kroimy na kawałki. Marakuję dzielimy, wybieramy miąższ. Owoce miksujemy, dodając wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Koktajl z dyni
Składniki:
1 szklanka miąższu z dyni (pokrojony w kostki; upieczony lub ugotowany)
2 pomarańcze
1 limonka
1 jabłko
1 marchewka (pokrojona w grube kawałki)
1 szklanka mleka kokosowego
banan
szczypta cynamonu i imbiru
szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)
szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
szczypta mielonego anyżu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy blenderem. Powstaje pyszny koktajl z dyni z jabłkiem, pomarańczą, marchewką oraz limonką i zestawem aromatycznych przypraw.
zobacz również:
Koktajle warzywne – różne przepisy |
Graj w zielone, wygraj zdrowie – dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Jakie warzywa jeść aby schudnąć?