Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy

4 stycznia 2024, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Czy słyszeliście kiedyś o tym, że jedzenie zup pomaga schudnąć? Istnieje coś takiego jak dieta zupowa, która zyskuje coraz większą popularność. Mamy dla Was garstkę informacji na ten temat i kilka przepisów.

 

Jak się okazuje jedząc same zupy można stracić nawet 2-3 kg tygodniowo.  Zupa to idealne danie – szybka, tania, dobra i pożywna. Dlaczego więc nie wykorzystać jej jako diety? Nazywa również dietą płynną podbija serca celebrytek i zwykłych kobiet na całym świecie.

Zasady

Przede wszystkim dieta jak sama nazwa wskazuje polega na jedzeniu wyłącznie zup. Najlepszą rzeczą w tej diecie jest fakt, iż nie trzeba się ograniczać ilościowo z posiłkami. Można jeść zupę tak często jak tylko mamy na to ochotę. Daje nam ona również swobodę w wyborze ulubionych warzyw i smaków. Możemy wykazać się kreatywnością z pewnymi ograniczeniami.

Śmiało można korzystać z selera, pomidora, ogórka, szpinaku, papryki, cukinii, pora, cebuli, brokułów i brukselki.

Należy unikać roślin strączkowych, które posiadają wysoką ilość białka i kalorii.

Unikaj również zagęszczania zup śmietaną i jogurtem.

Gotuj częściej normalne zupy niż zupy – krem.

Nie dodawaj produktów smażonych, ani wędzonych.

Unikaj chemicznych mieszanek typu kostka rosołowa – tylko naturalne przyprawy i zioła.

 

dieta

Efekty

Ponieważ przy takiej diecie można stracić aż 5 kg w miesiąc, to nie należy jej stosować dłużej niż tydzień.  Jest to specjalnie przygotowana dieta na krótki okres czasu, ponieważ przy długotrwałym jej stosowaniu i nierozważnym mogłyby pojawić się problemy zdrowotne. Tydzień w zupełności wystarczy na oczyszczenie organizmu i zgubienie zbędnych kalorii. Aż 80 % całego procesu trawienia odbywa się w jelitach. Naturalnie więc dania gotowane półpłynne, a w tym wypadku zupy to idealne pożywienie dla naszych jelit. Kiedy spożywamy przykładowo smażone potrawy to jelita bronią się przed ich wchłanianiem i wytwarzają w ściankach śluz. Z kolei zupy pozbywają się tego śluzu, który może powodować powstawanie toksyn i zatrzymywanie wody w organizmie.

zupa

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

Co kupić?

  • 1l wody
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  •  pół selera
  •  koperek
  • biała część pora
  • 4 ogórki kiszone z 200 ml soku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  •  śmietana 12%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
  •  sól
  • pieprz Cayenne

Przygotowanie:

Warzywa z wyjątkiem ogórków należy obrać i pokroić w paski.  Następnie wrzuć je do wody z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszanką suszonych warzyw i łyżką masła. Gotuj przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ogórki wraz z ich sokiem.  Kaszę zalej wrzątkiem i dodaj do zupy. Dopraw czosnkiem i przyprawami. Pod koniec dodaj śmietanę i koperek.

zupa ogorkowa

Zupa cukiniowa

Co kupić?

  • wywar rosołowy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cukinia
  • 2 małe cebule
  • 1 pomidor
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
  •  sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pierś umyj i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj ją z mieszanką warzyw. Ugotowanego kurczaka przełóż do bulionu i dodaj paprykę w paskach, cukinię w kostce, pomidora bez skórki w kostce oraz cebulę. Gotować do miękkości warzyw i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Pozostaw na ogniu 15 minut i dosyp oregano.

zupa z cukinii

Z kurczakiem

Co kupić?

 

  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 ziemniaki
  • 1/6 kapusty, pokrojonej
  • szklanka pokrojonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu drobiowego, z piersią kurczaka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Pomidory z papryką należy upiec i pokroić. Resztę warzyw delikatnie podsmaż i zalej bulionem i gotuj 20 minut.

Dodaj paprykę i pomidory, przypraw do smaku. Jeżeli wolisz zupę bez mięsa, na bulionie warzywnym to dodaj szklankę ugotowanej fasoli.

zupa

Kalafiorowa

Co kupić?

 

  • duży kalafior
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafior należy rozdrobnić na małe cząstki i podsmażyć z cebulą, ziemniakami i czosnkiem.  Całość zalej bulionem i gotuj 20- 25 minut.  Pod koniec wlej mleko i przypraw do smaku. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj ze szczypiorkiem.

zupa kalafiorowa

 

Kapuściana

Co kupić?

  • 5 liści kapusty włoskiej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka soku z cytryny
  •  pieprz czarny
  •  kminek mielony

Przygotowanie:

Poszatkuj kapustę i ugotuj ją z selerem. Następnie zmiksuj odrobinę z koperkiem i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny i dopraw przyprawami.

zupa kapusciana

 

zobacz również:

 

Wszystkie Polecane diety

Porady czytelników i ekspertów: ODCHUDZANIE

Sport i aktywność – najmodniejsze trendy w fitness

Tabletki na trawienie – ulga w dolegliwościach bólowych

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy

  1. avatar Magdalena.L pisze:

    Nie przepadam za zupami niestety,czasem jak jem to bardziej tak na siłe,chyba że rosołek,fasolowa czy owocową :)

Dodaj komentarz