Wydawałoby się, że to, czy w naszych żyłach płynie krew grupy 0, A, B lub AB, ma znaczenie wyłącznie podczas transfuzji lub ustalania ojcostwa. Otóż nie! Istnieje bowiem ścisły związek między grupą krwi a zdrowiem, wyglądem, a nawet charakterem człowieka.
Około 15-25 tysięcy lat temu Ziemię zamieszkiwali ludzie wyłącznie z grupą krwi 0, żywiący się przede wszystkim mięsem. Wzrostowi ludności towarzyszył spadek liczebności zwierząt. Nasi przodkowie z grupą krwi 0 musieli znaleźć inne źródło pożywienia. Wielu ludzi zaczęło spożywać pokarm roślinny. Zaczęła rozwijać się produkcja oparta na rolnictwie i uprawach. W ten sposób wykształciła się grupa krwi A, z genetycznym kodem roślinożercy. Dla współczesnych posiadaczy grupy A odpowiednie odżywianie powinno być oparte na produktach pochodzenia roślinnego (wegetarianizm).
Ludzie z grupą krwi A (tzw. rolnik) wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie potrafi rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Najczęściej występują tu candidosa (drożdżyca – grzybica) oraz w związku ze skłonnością do większego odkładania śluzu – wszelkie choroby dróg oddechowych m.in. częste przeziębienia, katary, oskrzela, zapalenia ucha środkowego, migdałków, zatoki a także pneumonia (choroba płuc) i astma. Z chorób nowotworowych dominuje rak sutka, prostaty i trzustki oraz anemie złośliwe. Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie A częściej niż w innych typach grup krwi stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca oraz cukrzycę.
Jeżeli osoby z grupą A spożywają mięso i mleko zwierzęce, istnieje ryzyko dyspepsji – niestrawności, ponieważ cechą tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę, a także zaburzenia funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego.
Jeżeli osoby z grupą A spożywają mięso i mleko zwierzęce, istnieje ryzyko dyspepsji – niestrawności, ponieważ cechą tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę, a także zaburzenia funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego.
Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich – jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzących spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom.
Autor diety, amerykański lekarz Peter D’Adamo, twierdzi, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze i forma aktywności fizycznej zależą od naszej grupy krwi i wraz z nią są zakodowane w genach. Dla osób z grupą krwi A dobre jest to, co z roślin. Zalecane są więc przede wszystkim dania wegeteriańskie oraz potrawy w mało przetworzonej formie, np. świeże warzywa i owoce. Po zastosowaniu diety bezmięsnej osoby z grupą krwi A mają szansę na szybką utratę wagi, ponieważ wyeliminują ze swojego jadłospisu toksyczne dla nich produkty (ok. 2,5 kg w ciągu 2 tyg.). Zaleca się jedzenie 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą krwi A. Dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną. Należy pamiętać iż tyciu sprzyja mięso, nabiał, pszenica, zaś chudnięciu: ananasy, oleje roślinne, produkty sojowe i warzywa. Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Produkty wskazane:
1) ryby i owoce morza: dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń, żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki (ryby nie powinny być wędzone).
2) jaja i nabiał: mleko i ser sojowy.
3) tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany i sojowy, oleje tłoczone na zimno.
4) orzechy i pestki: orzeszki ziemne, pestki dyni, masło orzechowe.
5) zboża i pieczywo: gryka, kasza, chleb z mąki sojowej, pieczywo ryżowe, mąka żytnia, amarant, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, wafle ryżowe, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, owies.
6) warzywa i owoce: botwinka, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czosnek, dynia, groch, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, ogórek, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata, seler, soja, szpinak, ananas, borówki amerykańskie, cytryna, czarne jagody, figi, grejpfrut, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, wiśnie, żurawina.
7) fasole i inne rośliny strączkowe: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
8) napoje: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną), wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa, aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, żeńszeń.
9) przyprawy: imbir, sos sojowy, czosnek, melasa, miso, słód jęczmienny, sos tamari.
10) używki: czerwone wino.
1) ryby i owoce morza: dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń, żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki (ryby nie powinny być wędzone).
2) jaja i nabiał: mleko i ser sojowy.
3) tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany i sojowy, oleje tłoczone na zimno.
4) orzechy i pestki: orzeszki ziemne, pestki dyni, masło orzechowe.
5) zboża i pieczywo: gryka, kasza, chleb z mąki sojowej, pieczywo ryżowe, mąka żytnia, amarant, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, wafle ryżowe, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, owies.
6) warzywa i owoce: botwinka, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czosnek, dynia, groch, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, ogórek, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata, seler, soja, szpinak, ananas, borówki amerykańskie, cytryna, czarne jagody, figi, grejpfrut, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, wiśnie, żurawina.
7) fasole i inne rośliny strączkowe: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
8) napoje: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną), wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa, aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, żeńszeń.
9) przyprawy: imbir, sos sojowy, czosnek, melasa, miso, słód jęczmienny, sos tamari.
10) używki: czerwone wino.
Produkty obojętne:
1) kefir, zsiadłe mleko.
Produkty niewskazane:
1) mięso: baranina, cielęcina, mięso gęsi, królika, wieprzowina, wołowina, bażanty, bekon, dziczyzna, kaczki, kuropatwy, serca, szynki, wątróbki.
2) ryby i owoce morza: flądra, halibut, łosoś wędzony, morszczuk, sola, sum, śledzie, tuńczyk, węgorz, barakuda, homar, kalmar, kawior, kraby, krewetki, małże, mule, okoń, ostrygi, ośmiornice, raki, sardele, skrzydelnik, żółw, żaby.
3) jaja i nabiał: mleko krowie i jego przetwory, lody, masło, maślanka, serwatka, ser brie, ser camembert, ser gouda, serek wiejski.
4) tłuszcze: olej kukurydziany, z orzeszków ziemnych i sezamowych, olej bawełniany, olej krokoszowy.
5) orzechy: pistacjowe, brazylijskie, nerkowca.
6) zboża i pieczywo: pszenica, grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełnopszeniczny, wieloziarnisty, wysokobiałkowy, pumpernikiel, kiełki pszenicy, otręby, płatki familia, grape nut, siedem zbóż, skrobia, chleb z mąki durum, chleb z mąki macowej, makaron grysikowy, makaron ze szpinaku, mąka biała, mąka pełnopszeniczna.
7) warzywa i owoce: bakłażan, kapusta, fasola, grzyby shiitake, oliwki czarne i greckie, pieczarki, papryka, pomidory, ziemniaki, banany, mandarynki, mango, melon, rabarbar, orzechy kokosowe i pomarańcze.
8) fasole i inne rośliny strączkowe: fasola copper, navy, czerwona, nerkowata, tamaryndowa.
9) napoje: sok pomarańczowy i pomidorowy, sok z papai, coca-cola, czarna herbata, cayenne, czerwona koniczyna, kociomiętka, szczaw, znamiona kukurydzy.
10) przyprawy: ocet, pieprz, żelatyna, keczup, majonez, marynaty, kapary, wintergreen.
11) likiery destylowane, napoje gazowane, piwo, woda Selzera, woda sodowa.
2) ryby i owoce morza: flądra, halibut, łosoś wędzony, morszczuk, sola, sum, śledzie, tuńczyk, węgorz, barakuda, homar, kalmar, kawior, kraby, krewetki, małże, mule, okoń, ostrygi, ośmiornice, raki, sardele, skrzydelnik, żółw, żaby.
3) jaja i nabiał: mleko krowie i jego przetwory, lody, masło, maślanka, serwatka, ser brie, ser camembert, ser gouda, serek wiejski.
4) tłuszcze: olej kukurydziany, z orzeszków ziemnych i sezamowych, olej bawełniany, olej krokoszowy.
5) orzechy: pistacjowe, brazylijskie, nerkowca.
6) zboża i pieczywo: pszenica, grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełnopszeniczny, wieloziarnisty, wysokobiałkowy, pumpernikiel, kiełki pszenicy, otręby, płatki familia, grape nut, siedem zbóż, skrobia, chleb z mąki durum, chleb z mąki macowej, makaron grysikowy, makaron ze szpinaku, mąka biała, mąka pełnopszeniczna.
7) warzywa i owoce: bakłażan, kapusta, fasola, grzyby shiitake, oliwki czarne i greckie, pieczarki, papryka, pomidory, ziemniaki, banany, mandarynki, mango, melon, rabarbar, orzechy kokosowe i pomarańcze.
8) fasole i inne rośliny strączkowe: fasola copper, navy, czerwona, nerkowata, tamaryndowa.
9) napoje: sok pomarańczowy i pomidorowy, sok z papai, coca-cola, czarna herbata, cayenne, czerwona koniczyna, kociomiętka, szczaw, znamiona kukurydzy.
10) przyprawy: ocet, pieprz, żelatyna, keczup, majonez, marynaty, kapary, wintergreen.
11) likiery destylowane, napoje gazowane, piwo, woda Selzera, woda sodowa.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
1) 4 łyżki płatków kukurydzianych z mlekiem sojowym i 1 łyżką owoców (czarne jagody, borówki), herbata owocowa.
2) woda z sokiem cytrynowym – po przebudzeniu, owsianka z mlekiem sojowym, syrop klonowy lub melasa, sok grejpfrutowy, kawa lub herbata ziołowa.
3) woda z sokiem cytrynowym po przebudzeniu, omlet z tofu, sok grejpfrutowy, kawa lub herbata ziołowa.
4) 1 jajko w koszulce, ½ szklanki niskotłuszczowego jogurtu z jagodami, borówkami.
5) woda z cytryna po przebudzeniu, granola klonowo-orzechowa z mlekiem sojowym, sok z suszonych śliwek, marchwi lub warzyw, kawa lub herbatka ziołowa.
Obiad:
1) sałatka z sałaty, cebuli czerwonej, selera, ogórka, sera feta, świeżej mięty, odrobiny sosu sojowego i soku z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa, zielona herbata.
2) sałatka grecka (posiekana sałata, seler zielona cebula, ogórek, posypane serem feta, świeżą miętą i pokropione sokiem z cytryny), jabłko, 1 kromka chleba z kiełkującej pszenicy, herbata ziołowa.
3) zupa miso, mieszana zielona sałata, 1 wafel ryżowy, woda lub herbata ziołowa.
4) zupa z czarnej fasoli, mieszana zielona sałata.
5) łosoś na zimno na zielonej sałacie z sokiem cytrynowym i oliwą z oliwek.
Podwieczorek:
1) 2 wafle ryżowe posmarowane cienko miodem.
2) 2 wafle ryżowe z masłem z orzeszków ziemnych, śliwki, zielona herbata lub woda.
3) ciastka z wiórkami chleba świętojańskiego lub jogurt z owocami, herbata ziołowa.
4) morelowy chleb owocowy, kawa lub herbatka ziołowa.
1) 4 łyżki płatków kukurydzianych z mlekiem sojowym i 1 łyżką owoców (czarne jagody, borówki), herbata owocowa.
2) woda z sokiem cytrynowym – po przebudzeniu, owsianka z mlekiem sojowym, syrop klonowy lub melasa, sok grejpfrutowy, kawa lub herbata ziołowa.
3) woda z sokiem cytrynowym po przebudzeniu, omlet z tofu, sok grejpfrutowy, kawa lub herbata ziołowa.
4) 1 jajko w koszulce, ½ szklanki niskotłuszczowego jogurtu z jagodami, borówkami.
5) woda z cytryna po przebudzeniu, granola klonowo-orzechowa z mlekiem sojowym, sok z suszonych śliwek, marchwi lub warzyw, kawa lub herbatka ziołowa.
Obiad:
1) sałatka z sałaty, cebuli czerwonej, selera, ogórka, sera feta, świeżej mięty, odrobiny sosu sojowego i soku z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa, zielona herbata.
2) sałatka grecka (posiekana sałata, seler zielona cebula, ogórek, posypane serem feta, świeżą miętą i pokropione sokiem z cytryny), jabłko, 1 kromka chleba z kiełkującej pszenicy, herbata ziołowa.
3) zupa miso, mieszana zielona sałata, 1 wafel ryżowy, woda lub herbata ziołowa.
4) zupa z czarnej fasoli, mieszana zielona sałata.
5) łosoś na zimno na zielonej sałacie z sokiem cytrynowym i oliwą z oliwek.
Podwieczorek:
1) 2 wafle ryżowe posmarowane cienko miodem.
2) 2 wafle ryżowe z masłem z orzeszków ziemnych, śliwki, zielona herbata lub woda.
3) ciastka z wiórkami chleba świętojańskiego lub jogurt z owocami, herbata ziołowa.
4) morelowy chleb owocowy, kawa lub herbatka ziołowa.
Kolacja:
1) 150-200 g pieczonej ryby, kromka chleba z żytniej mąki.
2) brokuły, lasagna tofu-pesto, mrożony jogurt, kawa lub herbata ziołowa (czerwone wino wskazane).
3) tofu „szybko smażone” z groszkiem cukrowym, fasolką zieloną, porami i kiełkami lucerny.
4) kuleczki mięsne z indyka i tofu, duszona cukinia, sałata z fasolki szparagowej, niskotłuszczowy mrożony jogurt, kawa lub herbatka ziołowa.
5) ryba pieczona po arabsku, sałatka ze szpinaku, mieszanka owocowa z jogurtem, herbata ziołowa, czerwone wino.
6) pieczona ryba.
1) 150-200 g pieczonej ryby, kromka chleba z żytniej mąki.
2) brokuły, lasagna tofu-pesto, mrożony jogurt, kawa lub herbata ziołowa (czerwone wino wskazane).
3) tofu „szybko smażone” z groszkiem cukrowym, fasolką zieloną, porami i kiełkami lucerny.
4) kuleczki mięsne z indyka i tofu, duszona cukinia, sałata z fasolki szparagowej, niskotłuszczowy mrożony jogurt, kawa lub herbatka ziołowa.
5) ryba pieczona po arabsku, sałatka ze szpinaku, mieszanka owocowa z jogurtem, herbata ziołowa, czerwone wino.
6) pieczona ryba.
Przykładowe przepisy:
Omlet z tofu
Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę, 5-6 grzybów tree oyster, posiekanych, 200 g startej czerwonej lub białej rzodkiewki, 1 łyżeczka tamari, 1 łyżeczka mirin lub sherry, 1 łyżka świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite, 1 łyżka stołowa oleju canola lub extra-virgin z oliwek.
Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wlać połowę otrzymanej mikstury i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 15 min. Następnie wyjąć z patelni i usmażyć pozostałą, cześć. Podawać ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.
Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę, 5-6 grzybów tree oyster, posiekanych, 200 g startej czerwonej lub białej rzodkiewki, 1 łyżeczka tamari, 1 łyżeczka mirin lub sherry, 1 łyżka świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite, 1 łyżka stołowa oleju canola lub extra-virgin z oliwek.
Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wlać połowę otrzymanej mikstury i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 15 min. Następnie wyjąć z patelni i usmażyć pozostałą, cześć. Podawać ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.
Tofu dip
Składniki: 1 szklanka tofu, utarta na papkę, 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki, czosnek i sól do przyprawienia.
Przygotowanie: Połączyć tofu, jogurt, oliwę z oliwek i sok cytrynowy w mikserze i miksować, aż do osiągnięcia rzadkiej konsystencji. Dodać szczypiorek lub cebulę dymkę oraz przyprawy. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Jeżeli mieszanka jest zbyt gęsta, dodać trochę wody. Podawać w głębokich miseczkach przybrane świeżymi warzywami. Porcja na 3 osoby.
Składniki: 1 szklanka tofu, utarta na papkę, 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki, czosnek i sól do przyprawienia.
Przygotowanie: Połączyć tofu, jogurt, oliwę z oliwek i sok cytrynowy w mikserze i miksować, aż do osiągnięcia rzadkiej konsystencji. Dodać szczypiorek lub cebulę dymkę oraz przyprawy. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Jeżeli mieszanka jest zbyt gęsta, dodać trochę wody. Podawać w głębokich miseczkach przybrane świeżymi warzywami. Porcja na 3 osoby.
Lasagna tofu-pesto
Składniki: 450 g tofu zmieszanego z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella lub ricotta, 1 jajko (do wyboru), 2 pęczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 4 szklanki sosu pesto (może być mniej), 9 szklanek ryżu lub lasagna z makaronu orkiszowego, gotowane, 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wymieszać tofu z serem, jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Wlać szklankę sosu do brytfanny o wymiarach ok. 25 × 40 cm. Następnie ułożyć warstwę makaronu, dodać mieszaninę z serem, a następnie polać sosem. Powtarzać te czynności aż zakończy się makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C od 30 do 40 min. Porcja na 4 do 6 osób.
Składniki: 450 g tofu zmieszanego z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella lub ricotta, 1 jajko (do wyboru), 2 pęczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 4 szklanki sosu pesto (może być mniej), 9 szklanek ryżu lub lasagna z makaronu orkiszowego, gotowane, 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wymieszać tofu z serem, jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Wlać szklankę sosu do brytfanny o wymiarach ok. 25 × 40 cm. Następnie ułożyć warstwę makaronu, dodać mieszaninę z serem, a następnie polać sosem. Powtarzać te czynności aż zakończy się makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C od 30 do 40 min. Porcja na 4 do 6 osób.
Kuleczki mięsne z indyka i tofu
Składniki: 450 g mielonego indyka, 450 g tofu, 1/2 szklanki mąki kasztanowej, 1 i 1/2 szklanki maki orkiszowej, 1 duża posiekana cebula, 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki stołowe rozgniecionego czosnku, zalecane przyprawy, które preferujesz.
Przygotowanie: Rozmieszać składniki i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie uformować małe kuleczki. Smażyć szybko na oleju, dopóki nie będą chrupkie i o kolorze brązowym, lub wstawić do piekarnika (180oC) na około 1 godzinę. Porcja na 4 osoby.
Składniki: 450 g mielonego indyka, 450 g tofu, 1/2 szklanki mąki kasztanowej, 1 i 1/2 szklanki maki orkiszowej, 1 duża posiekana cebula, 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki stołowe rozgniecionego czosnku, zalecane przyprawy, które preferujesz.
Przygotowanie: Rozmieszać składniki i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie uformować małe kuleczki. Smażyć szybko na oleju, dopóki nie będą chrupkie i o kolorze brązowym, lub wstawić do piekarnika (180oC) na około 1 godzinę. Porcja na 4 osoby.
Sałatka z fasolki szparagowej
Składniki: 450 g zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, rozgniecione, 2 do 3 łyżeczek soli.
Przygotowanie: Umyć dokładnie fasolkę i usunąć końcówki. Pociąć na 5 cm kawałki. Gotować w wodzie, aż będą. kruche. Osuszyć. Po ostygnięciu ułożyć w salaterce. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą. z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.
Składniki: 450 g zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, rozgniecione, 2 do 3 łyżeczek soli.
Przygotowanie: Umyć dokładnie fasolkę i usunąć końcówki. Pociąć na 5 cm kawałki. Gotować w wodzie, aż będą. kruche. Osuszyć. Po ostygnięciu ułożyć w salaterce. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą. z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.
Granola klonowo-orzechowa
Składniki: 4 szklanki owsa, 1 szklanka otrębów ryżowych, 1 szklanka nasion sezamu, 1 i 1/2 szklanki suszonych żurawin, 1 i 1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki syropu klonowego.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180oC. W dużej misce połączyć owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodać olej i wymieszać. Dolać syrop klonowy i dobrze wymieszać do osiągnięcia kleistej konsystencji. Przelać miksturę do nasmarowanej brytfanny i wstawić na 90 min. do piekarnika, co 15 min. mieszać, aż mikstura przybierze kolor brązowy. Studzić stopniowo.
Składniki: 4 szklanki owsa, 1 szklanka otrębów ryżowych, 1 szklanka nasion sezamu, 1 i 1/2 szklanki suszonych żurawin, 1 i 1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki syropu klonowego.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180oC. W dużej misce połączyć owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodać olej i wymieszać. Dolać syrop klonowy i dobrze wymieszać do osiągnięcia kleistej konsystencji. Przelać miksturę do nasmarowanej brytfanny i wstawić na 90 min. do piekarnika, co 15 min. mieszać, aż mikstura przybierze kolor brązowy. Studzić stopniowo.
Morelowy chleb owocowy
Składniki: 1 i 1/4 niskotłuszczowego jogurtu, 1 jajko, 1 szklanka konserwowych moreli (w słodkiej zalewie), 2 szklanki mąki z brązowego ryżu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego kielichowca wonnego, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia, 1 szklanka suszonych moreli, 1 szklanka rodzynek.
Przygotowanie: Nasmarować tłuszczem brytfannę i rozgrzać piekarnik do 180°C. W średniej wielkości misce roztrzepać jogurt z jajkiem. Dodać 1 szklankę mąki, połowę przypraw i sodę do pieczenia. Mieszać, aż osiągnie się gładką konsystencję (bez grudek). Dodać pozostałą część mąki i przyprawić. Jeżeli całość jest za gęsta, można dodać trochę wody lub sojowe mleko waniliowe. Wrzucić morele i rodzynki. Piec w piekarniku od 40 do 45 min. Następnie wyjąć chleb i odstawić do ostygnięcia na drucianym stojaku.
Składniki: 1 i 1/4 niskotłuszczowego jogurtu, 1 jajko, 1 szklanka konserwowych moreli (w słodkiej zalewie), 2 szklanki mąki z brązowego ryżu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego kielichowca wonnego, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia, 1 szklanka suszonych moreli, 1 szklanka rodzynek.
Przygotowanie: Nasmarować tłuszczem brytfannę i rozgrzać piekarnik do 180°C. W średniej wielkości misce roztrzepać jogurt z jajkiem. Dodać 1 szklankę mąki, połowę przypraw i sodę do pieczenia. Mieszać, aż osiągnie się gładką konsystencję (bez grudek). Dodać pozostałą część mąki i przyprawić. Jeżeli całość jest za gęsta, można dodać trochę wody lub sojowe mleko waniliowe. Wrzucić morele i rodzynki. Piec w piekarniku od 40 do 45 min. Następnie wyjąć chleb i odstawić do ostygnięcia na drucianym stojaku.
Zupa z czarnej fasoli
Składniki: 450 g czarnej fasoli, 1/8 szklanki rosołku warzywnego, 60 g pokrojonej w kostkę białej cebuli, 60 g pokrojonej w kostkę zielonej cebuli, 120 g selera, 60 g pokrojonego w kostkę pora, 5 g soli, 30 g kminu rzymskiego, 1 szklanka suszonej pietruszki, 30 g czosnku, 1 średni pęczek świeżego estragonu, 1 średni pęczek świeżej bazylii, 1 średni pęczek cebuli dymki.
Przygotowanie: Namoczyć fasolkę w wodzie na noc. Następnie odlać wodę i wypłukać fasolę. Dodać 3 l wody i zagotować fasolę. Odlać nadmiar wody z fasoli i dodać do niej rosołek warzywny. Gotować wolno. Podsmażyć cebulę, seler, por, przyprawy i czosnek i dodać wszystko do fasolki i kontynuować gotowanie. Na koniec dodać cebulę dymkę. Porcja na około 8 osób.
Składniki: 450 g czarnej fasoli, 1/8 szklanki rosołku warzywnego, 60 g pokrojonej w kostkę białej cebuli, 60 g pokrojonej w kostkę zielonej cebuli, 120 g selera, 60 g pokrojonego w kostkę pora, 5 g soli, 30 g kminu rzymskiego, 1 szklanka suszonej pietruszki, 30 g czosnku, 1 średni pęczek świeżego estragonu, 1 średni pęczek świeżej bazylii, 1 średni pęczek cebuli dymki.
Przygotowanie: Namoczyć fasolkę w wodzie na noc. Następnie odlać wodę i wypłukać fasolę. Dodać 3 l wody i zagotować fasolę. Odlać nadmiar wody z fasoli i dodać do niej rosołek warzywny. Gotować wolno. Podsmażyć cebulę, seler, por, przyprawy i czosnek i dodać wszystko do fasolki i kontynuować gotowanie. Na koniec dodać cebulę dymkę. Porcja na około 8 osób.
Sałatka ze szpinaku
Składniki: 2 pęczki świeżego szpinaku, 1 pęczek dymki, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Umyć dokładnie szpinak. Odsączyć. Posypać solą. Po paru minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.
Składniki: 2 pęczki świeżego szpinaku, 1 pęczek dymki, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Umyć dokładnie szpinak. Odsączyć. Posypać solą. Po paru minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.