Dieta zgodna z grupą krwi 0

14 kwietnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
„To co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego”
[dr Peter J. D’ Adamo]
Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na twój bilans energetyczny, na skuteczność, z jaką spalasz kalorie, na reakcje na stres i może nawet ma wpływ na osobowość. Dieta do grup krwi tłumaczy dlaczego niektórzy ludzie tracą na wadze stosując konkretne diety, podczas gdy inni nie, dlaczego niektórzy ludzie pozostają witalni przez cale życie, podczas gdy u innych następuje pogorszenie intelektu i stanu psychicznego. Wszystkie te spostrzeżenia zostały zawarte w pracy dr D’Adamo, która jest rozszerzeniem ostatnich przełomowych odkryć dotyczących ludzkiego DNA. Nasze rozumienie grupy krwi przesuwa naukę genetyki znacznie do przodu poprzez jednoznaczne stwierdzenie, że każdy byt ludzki jest całkowicie unikatowy. Nie ma właściwego lub złego stylu życia lub diety; są tylko właściwe lub niewłaściwe wybory, których dokonujemy w zależności od indywidualnych kodów genetycznych.

Informacje dotyczące diety dr D’Adamo oparte są na jego książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi„.

Dieta zgodna z grupą krwi jest fascynującym sposobem na poszukiwanie właściwego sposobu odżywiania. Wskazówki, jakimi są zalecenia tej diety pomogą odnaleźć właściwą drogę dla indywidualnych potrzeb nie tylko żywieniowych. Przygotowywanie dań z produktów wskazanych i neutralnych, a unikanie niewskazanych nie jest trudne. Potrzeba tylko trochę czasu, aby zapamiętać, co dobrze wpływa na nasze organizmy, a co niekoniecznie. Produkty neutralne są obojętne (nie zaszkodzą zawarte w nich lektyny), są dobre pod względem odżywczym, bowiem zawierają wiele potrzebnych składników dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Produktów niewskazanych powinno się unikać, stopniowo eliminując je z codziennej diety, choć ich okazjonalne zjedzenie nie zaszkodzi. Najskuteczniejszym sposobem jest zrobienie sobie listy produktów.
Co zrobić, gdy w rodzinie występują osoby z różnymi grupami krwi i trzeba dla nich wszystkich przygotowywać posiłki? W tabelach produktów odnajdźmy te, które służą zdrowiu wszystkich domowników i te, które są dla każdego z nich neutralne. Z nich posiłki. Jest wiele wspólnych, dobrych produktów, z których można wyczarować wspaniałe dania. Zdrowy posiłek nie oznacza, że musi składać się on z dużej ilości składników. Im prostsze i bardziej naturalne, jak najmniej przetworzone posiłki, tym lepsze. Urozmaicenie polega na różnorodności u ciągu dnia, czy tygodnia, a niekoniecznie na „faszerowaniu” jednej potrawy dużą ilością składników, które później tylko trudno strawić.
Krew odgrywa zasadniczą rolę w sterowaniu systemem odpornościowym, a dokładniej mówiąc jej grupa. Z tego też powodu ważne jest spożywanie odpowiednich dla danej grupy krwi produktów żywnościowych. W ten sposób dostarczymy krwi substancji, które będą identyfikowane przez układ immunologiczny jako przyjazne, a nie jako wrogie. Dieta ta przeciwdziała pewnym procesom wyzwalającym chorobę, i uaktywnia te, które sprzyjają zdrowiu. Dieta dobrana pod kątem unikalnych cech danej grupy krwi wspiera naturalne mechanizmy obronne i pomaga utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia. Warto więc zapoznać się z indywidualnymi potrzebami każdej grupy krwi, aby wiedzieć co dla nas jest najlepsze.

Korzyści wynikające ze stosowania diety zgodnej z grupą krwi:

1) Tracisz zbędne kilogramy, gdyż twój organizm gwałtownie przestawia się na eliminowanie żywności źle trawionej lub toksycznej, i przede wszystkim stara się wypłukać toksyny. Są one odkładane głównie w tkance tłuszczowej, a więc proces eliminacji toksyn eliminuje także tłuszcz.
2) Zabezpieczasz się przed takimi dolegliwościami jak: zaburzenia procesu trawiennego, powodującego wzdęcia, zwolnienie tempa przemiany materii, osłabienie procesu produkcji insuliny, zaburzenie równowagi hormonalnej, powodujące zatrzymanie wody w organizmie, zapalenie wyściółki przewodu pokarmowego i wiele innych
3) Unikasz wielu powszechnych wirusów i infekcji
4) Zwalczasz choroby zagrażające życiu, takie jak rak, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca niewydolność wątroby
5) unikasz wielu czynników, które powodują gwałtowne pogarszanie stanu komórek, i w ten sposób zwalniasz proces starzenia się.

Dieta dla grupy krwi 0

Około 40 tysięcy lat temu nasi przodkowie zajęli najwyższe miejsce w łańcuchu pokarmowym jedząc wyłącznie mięso. Było to wynikiem stylu życia łowcy, typowego dla ludzi epoki kamiennej. Organizmy naszych przodków przystosowały się do pożywienia, które zawierało w większości mięso, a ich wyznacznik antygenów grupowych miał najprostszą strukturę określaną dziś jako grupa 0. Współcześni ludzie z grupą 0, by chronić swoje zdrowie powinni jeść względnie duże ilości mięsa, które tylko u osób spala się jak paliwo w samochodzie i zamienia się na energię.

Ludzie z grupą krwi 0 (tzw. myśliwy) wykazują szczególną skłonność chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy, do zaburzenia krzepnięcia krwi. Często męczy ich zgaga, wrzody trawienne i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co za tym idzie nadwagi i zmęczenia.
Zgodnie z zaleceniami dla grupy krwi 0 powinno się jadać od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą krwi 0. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną. Tyciu sprzyja: pszenica, kukurydza, soczewica, fasola, kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca, mleko, zaś chudnięciu: ryby i owoce morza, sól jodowana, czerwone mięso, wątróbka, kapusta włoska, szpinak i brokuły. Produkty najbardziej wskazane to czerwone chude mięso, natomiast absolutnie zabronione to pszenica i mleko.

Produkty wskazane:

1) Mięsa i drób: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
2) Owoce morza: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
3) Jaja i nabiał: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych.
4) Oleje i tłuszcze: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
5) Orzechy i pestki: pestki dyni, orzech włoski.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola sduke, azuki, pinto, groch „czarne oczko”.
7) Zboża: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
8) Chleb i grzanki: chleb esseński, chleb ezechiela.
9) Ziarna i makarony: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
10) Warzywa: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
11) Owoce: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
12) Soki i napoje: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
13) Przyprawy: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka.
14) Herbatki ziołowe: chmiel, imbir, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz.
15) Używki: woda gazowana
16) Inne przyprawy: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.

Produkty neutralne:

1) Jaja i nabiał: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.

Produkty, których powinno się unikać:

1) Mięsa i drób: bekon, gęś, szynka, wieprzowina.
2) Owoce morza: barakudy, kawior, łosoś wędzony, ośmiornice, skrzydelnik, sum, śledzie marynowane.
3) Jaja i nabiał: chude lub 2% mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleko, lody, maślanka, pełne mleko, serwatka, wszystkie pozostałe odmiany sera.
4) Oleje i tłuszcze: olej bawełniany, olej z kukurydzy.
5) Orzechy i pestki: mak, masło z orzechów ziemnych, orzech brazylijski, orzech litchi, orzech nerkowca, pistacjowy, ziemny.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola copper, navy, nerkowata, tamaryndowa, soczewica amerykańska, czerwona, zielona.
7) Zboża: kiełki pszenicy, mąka z owsa, mąka zbożowa, otręby z owsa lub z pszenicy, płatki familia, kukurydziane, siedem-zbóż, grape nut, pszenica, skrobia.
8) Chleb i grzanki: grzanki angielskie, bułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki kukurydziane, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, pieczywo z mąki macowej, pieczywo z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel, chleb wysokoproteinowy.
9) Ziarna i makarony: biała mąka pszenna, makaron grysikowy, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, graham, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
10) Warzywa: awokado, bakłażan, biała kapusta, biała kukurydza, białe ziemniaki, brukselka, chińska kapusta, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czarne oliwki, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, pieczarki, żółta kukurydza.
11) Owoce: figi rajskie, jeżyny, mandarynki, melon kantalupy, melon miodunki, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar, truskawki.
12) Soki i napoje: soki z jabłek, sok z kapusty, napoje i soki pomarańczowe.
13) Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet balsamowy, biały, z jabłek, z wina czerwonego, pieprz biały, pieprz czarny mielony, skrobia kukurydziana, syrop kukurydziany, wanilia.
14) Herbatki ziołowe: aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, gorzknik kanadyjski, goryczka, liście truskawki, lucerna, łopian, podbiał, rabarbar, szczaw, kukurydza.
15) Używki: coca-coli, czarna kawa bezkofeinowa, czarna herbata regularna, likiery destylowane, napoje gazowane.
16) Inne przyprawy: ketchup, marynowany koper, marynaty koszerne, marynaty kwaśne, marynaty słodkie, przyprawy smakowe.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:
1) 1 kromka pieczywa chrupkiego z musem jabłkowym, 1 jajo w koszulce, 1 szklanka soku ananasowego.
2) 2 tosty z chleba Ezekiela z masłem lub masłem migdałowym, 18 dag soku warzywnego, banan, herbata zielona lub ziołowa.
3) Granola klonowo-orzechowa z mlekiem sojowym, 1 jajko w koszulce, 24 dag soku ananasowego lub z suszonych śliwek, zielona lub ziołowa herbata.
4) Ryż dmuchany z mlekiem sojowym.
Obiad:
1) sałatka z gotowanej piersi kurczaka z zielonymi winogronami, orzechami włoskimi i majonezem, 1 kromka pumpernikla
2) 18 dag pieczeń wołowa, sałatka za szpinaku, jabłko lub plasterki ananasa, woda.
3) 6 dag lub 12 dag pieczeń wołowa.
4) gotowany kurczak z cykorią i pomidorami, sałata.
5) kotlet mielony z chudej wołowiny (12-18 dag), 2 kromki chleba esseńskiego, sałata z sałaty rzymskiej, czerwonej cebuli, marchwi i ogórka, przyprawiona oliwą z oliwek bądź sokiem z cytryny, woda lub herbata ziołowa.
Podwieczorek:
1) 2 wafle ryżowe z masłem, 1 szklanka soku warzywnego
2) 1 kawałek ciasta qui nosa, z sosem jabłkowym, zielona herbata lub ziołowa herbata.
3) tarta marchewka z selerem, tarte owoce, wafle ryżowe z odrobiną miodu.
4) pestki dyni i orzech włoski lub wafle ryżowe z masłem migdałowym, bądź figi, daktyle i suszone śliwki, woda, herbata ziołowa.
5) 18 dag soku warzywnego, wafle ryżowe z naturalną galaretką.
6) ciasteczka z wiórkami z chleba świętojańskiego, zielona lub ziołowa herbata.
Kolacja:
1) 250 g ryby pieczonej bez tłuszczu z gotowanymi brokułami, herbata zielona.
2) potrawka jagnięco- szparagowa, duszone na parze brokuły, słodkie ziemniaki.
3) duszony karczoch z sokiem cytrynowym, unikać piwa i wina.
4) ryba pieczona po arabsku, sałatka z fasolki szparagowej, zielona lub ziołowa herbata.
5) kifta z warzywami z grilla, ryż brązowy z odrobiną masła, herbata ziołowa(dozwolone piwo lub wino).

Wybrane przepisy kulinarne:

Pieczeń wołowa

Składniki: ok. 1,5 kg wołowiny, sól, pieprz do smaku, 6 ząbków czosnku, oliwa z oliwek extra virgin, liść laurowy.
Przygotowanie: Usunąć z mięsa kawałki tłuszczu i ułóż wołowinę w rondlu. Przyprawić i naciąć mięso, dodać posiekany czosnek i liść laurowy. Nasmarować oliwą z oliwek. Włożyć otwarty rondel do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 90 min. lub dopóki mięso nie będzie miękkie. Porcja na 6 osób.

Ciasto quinoa z sosem jabłkowym

Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych), suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 szklanki niesolonego masła lub 1/2 szklanki oleju canola-rzepakowego, 1 szklanka cukru lub syropu klonowego, 1 duże jajko, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dodać do 1/4 szklanki mąki rodzynki oraz orzechy i odstawić. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do pieczenia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Oddzielnie połączyć masło lub olej z cukrem i jajkiem. Wymieszać wszystkie składniki i na końcu dodać owoce i orzechy. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.

Potrawka jagnięco-szparagowa

Składniki: 0,5 kg świeżych szparagów, 25 dag pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, siekana, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz, sok z jednej cytryny.
Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, usuwając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu aż będzie jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min. lub do chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.

Sałatka ze szpinaku

Składniki: 2 pęczki świeżego szpinaku, 1 cebula dymka, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Umyć dokładnie szpinak. Posypać solą. Po paru minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.

Ryba pieczona po arabsku

Składniki: 1 duży halibut lub sieja (120-160 dag), sól i pieprz do smaku, 1/4 szklanki soku cytrynowego, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 duże cebule, posiekane i przyprawione oliwą z oliwek, 2 do 2 i 1/2 filiżanki sosu tahini.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210°C. Umyć rybę i dokładnie osuszyć. Posypać solą i polać sokiem cytrynowym. Pozostawić w zalewie na 30 min. Odsączyć rybę, wysmarować oliwą i ułożyć na rondlu. Wstawić do piekarnika na 30 min. Następnie posypać posiekaną cebulą przyprawioną oliwą z oliwek. Dodać sól oraz pieprz i piec w piekarniku do czasu, kiedy ryba będzie krucha (ok. 30-40 min.). Podawać na talerzu przystrojoną pietruszką i plasterkami cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.

Granola klonowo-orzechowa

Składniki: 4 szklanki owsa, 1 szklanka otrębów ryżowych, 1 szklanka nasion sezamu, 1/2 szklanki suszonych żurawin, 1/2 szklanki suszonych porzeczek, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1/4 szklanki miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. W dużej misce połączyć owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodać olej i wymieszać. Dolać syropu klonowego oraz miodu i dobrze wymieszać do osiągnięcia kleistej konsystencji. Przelać miksturę do nasmarowane brytfanny i wstawić na 90 min. do piekarnika, co 15 min. mieszać aż mikstura przybierze kolor brązowy. Studzić stopniowo.

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki: 45 dag zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, posiekanego, 2 do 3 łyżeczek soli.
Przygotowanie: Umyć dokładnie fasolkę i usunąć końcówki. Pociąć na 5 cm kawałki i gotować w wodzie aż będą kruche. Osuszyć. Po ostygnięciu ułożyć w salaterce. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.

Ciasteczka z wiórkami z chleba świętojańskiego


Składniki: 1/2 szklanki oleju canola-rzepakowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki owsa lub mąki z brązowego ryżu, 1 łyżeczka sody do pieczenia, 1/2 szklanki wiórków z chleba świętojańskiego (niesłodzone), szczypta kielichowca wonnego.
Przygotowanie: Nasmarować olejem dwie brytfanny do pieczenia i rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. W średniej wielkości misce połączyć olej, syrop klonowy i wanilię. Roztrzepać jajko i dodać je do mieszanki. Stopniowo dodawać mąkę i sodę do pieczenia, aż do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Zagnieść w cieście wiórki z chleba świętojańskiego i nakładać łyżką na wysmarowaną blachę. Wstawić do piekarnika na 10-15 min., dopóki ciasteczka nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Porcja na 3 lub 4 osoby.

Kifta

Składniki: 1 kg mielonej jagnięciny, 1 duża cebula, siekana, 2 lub 2,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki pieprzu i kielichowca wonnego, 1 szklanka pietruszki, siekanej, 1/2 szklanki soku cytrynowego.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w mikserze bez pietruszki i soku cytrynowego. Na rożnie: układać porcje mięsa z przyprawami na szpikulec i opiekać. W piekarniku: uformować zrazy z mięsa. Włożyć je do rondla, a następ¬nie wstawić do rozgrzanego piekarnika (około 260°C). Piec aż uzyskają barwę brązową po obu stronach. Podawać gorące posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny.
Dodała: Marta