Dieta zgodna z grupą krwi B

28 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Osoby, w żyłach których płynie krew grupy B, to typowi nadwrażliwcy i czuli kochankowie. Najczęściej są to ludzie bardzo spokojni, jednak ich uczucia mogą nagle eksplodować (zazdrość). Kobiety posiadające tę grupę krwi są nadwyraz impulsywne.
Dieta osób z grupą krwi B jest najbardziej urozmaicona i dopuszcza największą dowolność w doborze produktów w porównaniu z zaleceniami dla pozostałych grup. Pomimo, iż tutaj również szereg produktów zostało sklasyfikowanych jako niekorzystne, to jednak nie podlega takiemu wykluczeniu cała grupa, tak jak to miało miejsce w przypadku zaleceń dla grup A i 0. Ludzie posiadający tę grupę krwi stanowią około 18,3% populacji światowej. Do zamieszkania wybierają raczej środowisko dużych miast z nowoczesną zabudową. Jeśli sprawy zawodowe tego wymagają, to chętnie się przenoszą z miejsca na miejsce. Dobrze się czują jako handlowcy, bankowcy, ale i inne nie są im obce. Są raczej pragmatykami, tzn. oceniają wszystko na podstawie dowodów. Nad bezczynnością przeważa u nich potrzeba działania.
Grupa B rozwinęła się między 10 a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych jak i zwierzęcych. Taka genetyczna próba połączenia rozbieżnych kultur i grup ludzi wykształciła grupę B. Potomkowie koczowników z grupą krwi B osiągnęli swoistą równowagę (balance) – mogą zjadać wszystkie rodzaje pożywienia, w tym także więcej mięsa niż osoby z grupą krwi A. Stąd też zalecany jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Osoby z grupą B jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy A są przeciwwskazane. Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu – kurczaków. Silny, sprawnie działający system immunologiczny ludzi z grupą krwi B (koczownika) stawia opór groźnym chorobom typowym dla współczesnego życia. Natura obdarzyła osoby z grupą B lepszym zdrowiem niż te z pozostałymi grupami. Nie należy zapominać jednak, że cechy genetyczne tej grupy również nie są pozbawione słabych punktów. Słabym punktem koczownika jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe – choroby autoimmunologiczne, alergia na mięso kurczaka (szczególnie pierś), gluten i kukurydzę, choroby nerek, cukrzyca, kamienie żółciowe, choroby układu krążenia, a przede wszystkim zawały, wylewy i udary oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, sclerosis multiplex (stwardnienie rozsiane) oraz syndrom chronicznego zmęczenia.

Produkty wskazane:

1) Mięsa i drób: wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
2) Owoce morza: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
3) Jaja i nabiał: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
4) Oleje i tłuszcze: olej z oliwek.
5) Orzechy i pestki: większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
7) Zboża: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
8) Chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
9) Ziarna i makarony: mąka z owsa, mąka ryżowa.
10) Warzywa: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki.
11) Owoce: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
12) Soki i napoje: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny.
13) Przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
14) Herbatki ziołowe: imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
15) Używki: zielona herbata.
16) Inne przyprawy: przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.

Produkty niewskazane:

1) Mięsa i drób: bekon, gęsi, kaczki, kurczaki, kuropatwy, przepiórki, serca, szynka, wieprzowina.
2) Owoce morza: barakuda, bieługa, homar, ostrygi, ośmiornice, rak, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń morski, sardela, skrzydelnik, omułki jadalne, ślimaki, węgorz, żółw, żaby.
3) Jaja i nabiał: lody, ser amerykański, ser blue, ser string.
4) Oleje i tłuszcze: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej canola.
5) Orzechy i pestki: masło sezamowe (tahini), masło słonecznikowe, masło orzechowe, orzechy filbert, orzechy nerkowca, nasiona pinii, orzechy pistacjowe, mak, pestki dyni, pestki słonecznika, siemie sezamu.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola aduke, azuki, czarna, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewica amerykańska, czerwona, zielona.
7) Zboża: amarant, gryka, jęczmień, kamut, kasha, krem z pszenicy, kukurydzianka, nasiona pszenicy, otręby pszenicy, płatki kukurydziane, siedem zbóż, żyto.
8) Chleb i grzanki: bułki kukurydziane, chleb z otrębów pszennych, chleb wieloziarnisty, 100% chleb żytni, chrupki żytnie, mąka durum, obwarzanki, chleb pełnopszenny.
9) Ziarna i makarony: dziki ryż, gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka couscous, mąka glutenowa, mąka jęczmienna, mąka pszenna, mąka pszenna bulgur, mąka żytnia, pszenna mąka durum.
10) Warzywa: awokado, dynia, karczochy amerykańskie, karczochy jerozolimskie, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała i żółta, oliwki czarne, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, oliwki zielone, pomidory, rzodkiewki, tempeh, tofu.
11) Owoce: granaty, karambola, opuncja, orzechy kokosowe, persymona, rabarbar.
12) Soki i napoje: sok pomidorowy.
13) Przyprawy: cynamon, czarny mielony pieprz, esencja migdałowa, korzennik lekarski, pieprz biały, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, syrop kukurydziany, tapioka, żelatyna.
14) Herbatki ziołowe: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieratka pospolita, lipa, podbiał, rabarbar, tasznik pospolity, kukurydza.
15) Używki: coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane, woda Selzera, woda sodowa.
16) Inne przyprawy: ketchup.
Osobom posiadającym grupę krwi B dobrze służą ćwiczenia niezbyt intensywne, z umiarkowaną dozą aktywności, ponieważ ludzie ci są bardziej harmonijni i zrównoważeni od innych grup. Może to być aerobik, tenis, kalanetiks, wędrówki, jazda na rowerze, pływanie, jogging, ćwiczenia siłowe, golf, joga lub inne. Dla zachowania równowagi dr James D`adamo proponuje trzy dni ćwiczeń intensywnych i dwa relaksacyjnych.
Wybór alternatywnego pożywienia jest zalecany przy stosowaniu lekkostrawnego jedzenia lub przy ograniczeniu spożywanych kalorii. Jednak zdarzyć się może spotkać składnik w przepisach, który znajduje się na liście produktów niewskazanych. Jeśli są to małe ilości (np. szczypta pieprzu), to mogą być one tolerowane, w zależności od tego, jak ściśle przestrzegasz diety. Należy jadać od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą krwi B. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną. Tyciu sprzyja: gryka, kukurydza, pszenica, soczewica, orzeszki ziemne i sezam, natomiast chudnięciu: zielone warzywa, mięso, jaja, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, wątróbka.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:
1) Koktajl Membrane Fluidizer (zmieszaj 1 łyżkę stołową oleju z siemienia lnianego, 1 łyżkę stołową wysokiej jakości lecytyny w granulkach i od 180 do 240 g soku owocowego. Dokładnie wymieszaj (najlepiej w shakerze) i wypij. Lecytyna to enzym znajdujący się w zwierzętach i roślinach, posiadający właściwości wzmacniające układ odpornościowy i poprawiające metabolizm), 2 kromki chleba Ezekiela z serem jogurtowo-ziołowym, gotowane jajko, herbata zielona.
2) Koktajl Membrane Fluidizer, otręby ryżowe z bananem i chudym mlekiem, sok winogronowy, kawa.
3) Koktajl Membrane Fluidize,  granola klonowo-orzechowa z mlekiem kozim, 1 jajko gotowane na miękko, sok grejpfrutowy, zielona herbata.
4) 3 łyżki dmuchanego ryżu z chudym mlekiem, 1 jajo na miękko, zielona herbata.
5) Ziarna prosa z rodzynkami, mlekiem, syropem klonowym, 1/2 grejpfruta, herbata imbirowa.
6) Świeże figi z serem kozim, 2 tosty z chleba Ezekiela z konfiturami bananowymi, kawałki pomarańczy, zielona herbata. 7) Omlet z jednego jajka z serem feta i posiekana pietruszką, 1 tost chleba essene z musem jabłkowym, sok z papai, zielona herbata.
8) Płatki owsiane z rodzynkami, mlekiem i syropem klonowym, sos ananasowy, kawa.
9) Ser ricotta ze smażonymi bananami, sok z papai, kawa.
10) Jogurt z różnymi śliwkami, kromka chleba Ezekiela z masłem migdałowym, herbatka z mięty pieprzowej.
Obiad:
1) Sałata grecka: (sałata, ogórek, seler, feta, olej cytryna), banan, mrożona herbata ziołowa.
2) Cienki plasterek sera, cienki plasterek piersi z indyka, 2 kromki chleba orkiszowego, musztarda lub majonez, zielona sałata, herbata ziołowa.
3) Sałata ze szpinaku, 1/2 szklanki tuńczyka konserwowego (w wodzie z majonezem), 2 wafle ryżowe, herbata ziołowa.
4) Jagnięcina duszona ze szparagami, zielona sałata, herbata owocowa lub kawa.
5) Starte na gładką masę sardynki  i sałatka z chleba Ezekiela, paluszki marchwiowe, woda mineralna z cytryną.
6) Zupa kabaczkowa z imbirem, chleb waza z plasterkiem sera.
7) Pilaw faro z serem kozim, ogórek z oliwką i octem, herbata  żeńszeń.
8) Zupa wiśniowo-jogurtowa, 2 śliwki, herbata imbirowa.
9) Sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie na chlebie Ezekiela, sok marchwiowo-ogórkowy.
10) Burgery z łososiem, coleslaw, sok z marchwi i selera.
Podwieczorek:
1) Ciasto quinoa z sosem jabłkowym, herbata ziołowa.
2) Słodki jogurt owocowy, herbata ziołowa.
3) Morelowy chleb owocowy, jabłko, kawa lub herbata.
4) Jogurt owocowy.
5) Bułki orkiszowe z borówką, banan, kawa.
6) Bułeczki orkiszowe z żurawiną, 2 śliwki, herbata z owoców dzikiej róży.
7) Ryżowe ciasteczka z masłem migdałowym, winogrona, herbata imbirowa.
8) Bułeczka orkiszowa z gruszką, zielona herbata.
9) Ciasteczka z orzechów włoskich, kawałki pomarańczy, herbata z mięty pieprzowej.
10) Sałatka z różnych owoców, zielona herbata.
Kolacja:
1) Potrawka jagnięca ze szparagami, szafran z brązowym ryżem, ugotowane na parze warzywa (brokuły, chińska kapusta), mrożony jogurt, (wino).
2) Gotowana ryba, warzywa gotowane na parze, pieczone jamy z rozmarynem, mieszanka ze świeżych owoców, herbata ziołowa lub kawa, (czerwone lub białe wino).
3) Zielona sałata Fettucine, mrożony jogurt, herbata ziołowa, (czerwone lub białe wino).
4) 150 g ryby gotowanej na parze, mrożony jogurt naturalny.
5) Papryki nadziewane ziarnami orkiszu i serem kozim, sałatka z fasoli z czerwoną cebulą i sosem winaigrette, gotowany na parze kalafior z cytryną, szklanka czerwonego wina.
6) Duszony królik, duszony fenkuł z czosnkiem, sałata wymieszana z oliwa z oliwek i octem balsamicznym, herbata ziołowa
7) Wątróbka z cebulą, ziemniaki utłoczone z masłem, bakłażan pieczony na grillu, woda mineralna.
8) Smażony anioł morski, pilaw z brązowego ryżu, smażona papryka z grzybami shiitake, szklanka czerwonego wina.
9) Gulasz z dziczyzny, duszone warzywa zielone z czosnkiem, smażone na patelni słodkie ziemniaki, szklanka czerwonego wina.
10) Muszelki nadziewane sosem pesto, brokuły gotowane na parze z cytryną, sałatka mieszana, szklanka wina.

Przykładowe przepisy:

Ser jogurtowo-ziołowy
Składniki: 2 l jogurtu beztłuszczowego, 2 ząbki siekanego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Przełożyć jogurt do starej poszewki na poduszkę lub specjalnej tkaniny do sera. Związać tkaninę sznurkiem i pozwolić wyciekać jogurtowi do zlewu lub wanny przez 4 1/2 do 5 godzin. Wyjąć jogurt z tkaniny, wymieszać w misce z przyprawami i oliwą. Przykryć i ochładzać przez 1 do 2 godzin przed podaniem. Najlepiej podawać z surowymi warzywami.
Ciasto quinoa z sosem jabłkowym
Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych) suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego, 1/2 szklanki niesionego masła, 1 szklanka cukru lub cukru klonowego, 1 duże jajko.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dosypać do 1/4 szklanki mąki rodzynki i orzechy. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do naczynia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Dodać suszone owoce, orzechy i sos jabłkowy. Wymieszać. Wbić jajko i wymieszać składnie z cukrem i masłem. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.
Szafran z brązowym ryżem
Składniki: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin, 1 duża hiszpańska lub czerwona cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 strąki kardamonu (tylko nasiona ze środka), 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżki stołowe wody różanej, 2 szklanki brązowego ryżu basmati, 4 szklanki przefiltrowanej wody (zagotowanej).
Przygotowanie: Rozgrzać oliwę, a następnie smażyć przez 10 min. na wolnym ogniu cebulę ze wszystkimi przyprawami oprócz szafranu. W drugim naczy¬niu rozgnieść szafran i dodać do podsmażonej cebuli wraz z połową wody różanej. Dusić przez 15 min., a następnie dodać ryż z przegotowaną wodą. Całość dusić przez 35 do 40 min. Na chwilę przed podaniem do potrawy dodać resztę wody różanej. Porcja na 4 osoby.
Potrawka jagnięca ze szparagami
Składniki: 450 g świeżych szparagów, 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, pokrojona, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz do smaku, sok z jednej cytryny.
Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu aż będą jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Dusić na wolnym ogniu 15 min. lub chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.
Pieczone jamy z rozmarynem
Składniki: 5 do 6 średniej wielkości jamów, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra-virgin, 1 łyżka stołowa świeżego rozmarynu lub dwie łyżeczki suszonego, szczypta Cayenne.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki razem i ułożyć w naczyniu z Pyrexu. Piec przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C do 190°C. Potrawa ta wspaniale smakuje z zieloną sałatą lub pieczonymi warzywami. Porcja na 4 osoby.
Gotowana ryba, przepis Cheryl Miller
Składniki: 6 łyżek stołowych niesionego masła, ghee lub oleju, 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego, 1 łyżka stołowa świeżego brązowego czosnku, 4 plastry filetów z twojej ulubionej ryby, 1 szklanka dmuchanego ryżu, rozgniecionego, 2 łyżki stołowe świeżej notki z pietruszki, siekanej.
Przygotowanie: Wymieszać masło z sosem pieprzowcem i dodać czosnek. 4 łyżkami stołowymi otrzymanej mikstury polać naczynie do pieczenia ryby. Ułożyć filety w naczyniu i polać pozostałą częścią maślanej mikstury. Gotować przez 10 do 15 min. Po wyjęciu z naczynia posypać pietruszką i niezwłocznie podać. Porcja na 4 osoby.
Wspaniałe fettuccine
Składniki: 250 g fettuccine ryżowego lub orkiszowego, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin, 3/4 szklanki maślanki, 1/3 szklanki plus 2 łyżki stołowe sera parmezan, 1/4 szklanki siekanej szalotki, 2 łyżki stołowe siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 1/4 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku lub świeżo rozgnieciony, ząbek czosnku 1/4 łyżeczki roztartej skórki cytrynowej.
Przygotowanie: Ugotować fettuccine zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odlać wodę i włożyć makaron do rondla. Dodać oliwę i wymieszać. Następnie dodać maślankę, 1/3 szklanki sera parmezan, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotować wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekorować 2 łyżkami stołowymi sera parmezan i świeżą bazylią. Podawać z cytryną. Porcja na 4 osoby.
Smażony anioł morski
Składniki: 0,7 kg anioła morskiego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego oregano, brązowy ryż lub mąka orkiszowa, 1-2 jajka, sól.
Przygotowanie: Pociąć rybę na kostki o boku 2,5 cm. Rozgrzać oliwę  w ciężkim, żeliwnym rondlu  na średnim ogniu. Połączyć oregano i mąkę. Dobrze ubić jajka. Zamoczyć kilka kawałków  ryby w jajku, a potem obtoczyć je w mące. Wkładać otoczoną  w mące rybę do rondla. Uważać aby nie włożyć za dużo kawałków na raz. Delikatnie podsmażać  przez kilka minut z każdej strony, aż panier będzie chrupiący, a ryba gotowa. Doprawić solą. Danie dla 4 osób.
Duszony królik
Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, trochę śmietany i mąki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.
Dodała: Marta



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...