Dieta zgodna z grupą krwi B

28 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Osoby, w żyłach których płynie krew grupy B, to typowi nadwrażliwcy i czuli kochankowie. Najczęściej są to ludzie bardzo spokojni, jednak ich uczucia mogą nagle eksplodować (zazdrość). Kobiety posiadające tę grupę krwi są nadwyraz impulsywne.
Dieta osób z grupą krwi B jest najbardziej urozmaicona i dopuszcza największą dowolność w doborze produktów w porównaniu z zaleceniami dla pozostałych grup. Pomimo, iż tutaj również szereg produktów zostało sklasyfikowanych jako niekorzystne, to jednak nie podlega takiemu wykluczeniu cała grupa, tak jak to miało miejsce w przypadku zaleceń dla grup A i 0. Ludzie posiadający tę grupę krwi stanowią około 18,3% populacji światowej. Do zamieszkania wybierają raczej środowisko dużych miast z nowoczesną zabudową. Jeśli sprawy zawodowe tego wymagają, to chętnie się przenoszą z miejsca na miejsce. Dobrze się czują jako handlowcy, bankowcy, ale i inne nie są im obce. Są raczej pragmatykami, tzn. oceniają wszystko na podstawie dowodów. Nad bezczynnością przeważa u nich potrzeba działania.
Grupa B rozwinęła się między 10 a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych jak i zwierzęcych. Taka genetyczna próba połączenia rozbieżnych kultur i grup ludzi wykształciła grupę B. Potomkowie koczowników z grupą krwi B osiągnęli swoistą równowagę (balance) – mogą zjadać wszystkie rodzaje pożywienia, w tym także więcej mięsa niż osoby z grupą krwi A. Stąd też zalecany jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Osoby z grupą B jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy A są przeciwwskazane. Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu – kurczaków. Silny, sprawnie działający system immunologiczny ludzi z grupą krwi B (koczownika) stawia opór groźnym chorobom typowym dla współczesnego życia. Natura obdarzyła osoby z grupą B lepszym zdrowiem niż te z pozostałymi grupami. Nie należy zapominać jednak, że cechy genetyczne tej grupy również nie są pozbawione słabych punktów. Słabym punktem koczownika jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe – choroby autoimmunologiczne, alergia na mięso kurczaka (szczególnie pierś), gluten i kukurydzę, choroby nerek, cukrzyca, kamienie żółciowe, choroby układu krążenia, a przede wszystkim zawały, wylewy i udary oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, sclerosis multiplex (stwardnienie rozsiane) oraz syndrom chronicznego zmęczenia.

Produkty wskazane:

1) Mięsa i drób: wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
2) Owoce morza: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
3) Jaja i nabiał: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
4) Oleje i tłuszcze: olej z oliwek.
5) Orzechy i pestki: większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
7) Zboża: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
8) Chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
9) Ziarna i makarony: mąka z owsa, mąka ryżowa.
10) Warzywa: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki.
11) Owoce: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
12) Soki i napoje: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny.
13) Przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
14) Herbatki ziołowe: imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
15) Używki: zielona herbata.
16) Inne przyprawy: przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.

Produkty niewskazane:

1) Mięsa i drób: bekon, gęsi, kaczki, kurczaki, kuropatwy, przepiórki, serca, szynka, wieprzowina.
2) Owoce morza: barakuda, bieługa, homar, ostrygi, ośmiornice, rak, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń morski, sardela, skrzydelnik, omułki jadalne, ślimaki, węgorz, żółw, żaby.
3) Jaja i nabiał: lody, ser amerykański, ser blue, ser string.
4) Oleje i tłuszcze: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej canola.
5) Orzechy i pestki: masło sezamowe (tahini), masło słonecznikowe, masło orzechowe, orzechy filbert, orzechy nerkowca, nasiona pinii, orzechy pistacjowe, mak, pestki dyni, pestki słonecznika, siemie sezamu.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola aduke, azuki, czarna, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewica amerykańska, czerwona, zielona.
7) Zboża: amarant, gryka, jęczmień, kamut, kasha, krem z pszenicy, kukurydzianka, nasiona pszenicy, otręby pszenicy, płatki kukurydziane, siedem zbóż, żyto.
8) Chleb i grzanki: bułki kukurydziane, chleb z otrębów pszennych, chleb wieloziarnisty, 100% chleb żytni, chrupki żytnie, mąka durum, obwarzanki, chleb pełnopszenny.
9) Ziarna i makarony: dziki ryż, gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka couscous, mąka glutenowa, mąka jęczmienna, mąka pszenna, mąka pszenna bulgur, mąka żytnia, pszenna mąka durum.
10) Warzywa: awokado, dynia, karczochy amerykańskie, karczochy jerozolimskie, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała i żółta, oliwki czarne, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, oliwki zielone, pomidory, rzodkiewki, tempeh, tofu.
11) Owoce: granaty, karambola, opuncja, orzechy kokosowe, persymona, rabarbar.
12) Soki i napoje: sok pomidorowy.
13) Przyprawy: cynamon, czarny mielony pieprz, esencja migdałowa, korzennik lekarski, pieprz biały, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, syrop kukurydziany, tapioka, żelatyna.
14) Herbatki ziołowe: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieratka pospolita, lipa, podbiał, rabarbar, tasznik pospolity, kukurydza.
15) Używki: coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane, woda Selzera, woda sodowa.
16) Inne przyprawy: ketchup.
Osobom posiadającym grupę krwi B dobrze służą ćwiczenia niezbyt intensywne, z umiarkowaną dozą aktywności, ponieważ ludzie ci są bardziej harmonijni i zrównoważeni od innych grup. Może to być aerobik, tenis, kalanetiks, wędrówki, jazda na rowerze, pływanie, jogging, ćwiczenia siłowe, golf, joga lub inne. Dla zachowania równowagi dr James D`adamo proponuje trzy dni ćwiczeń intensywnych i dwa relaksacyjnych.
Wybór alternatywnego pożywienia jest zalecany przy stosowaniu lekkostrawnego jedzenia lub przy ograniczeniu spożywanych kalorii. Jednak zdarzyć się może spotkać składnik w przepisach, który znajduje się na liście produktów niewskazanych. Jeśli są to małe ilości (np. szczypta pieprzu), to mogą być one tolerowane, w zależności od tego, jak ściśle przestrzegasz diety. Należy jadać od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą krwi B. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną. Tyciu sprzyja: gryka, kukurydza, pszenica, soczewica, orzeszki ziemne i sezam, natomiast chudnięciu: zielone warzywa, mięso, jaja, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, wątróbka.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:
1) Koktajl Membrane Fluidizer (zmieszaj 1 łyżkę stołową oleju z siemienia lnianego, 1 łyżkę stołową wysokiej jakości lecytyny w granulkach i od 180 do 240 g soku owocowego. Dokładnie wymieszaj (najlepiej w shakerze) i wypij. Lecytyna to enzym znajdujący się w zwierzętach i roślinach, posiadający właściwości wzmacniające układ odpornościowy i poprawiające metabolizm), 2 kromki chleba Ezekiela z serem jogurtowo-ziołowym, gotowane jajko, herbata zielona.
2) Koktajl Membrane Fluidizer, otręby ryżowe z bananem i chudym mlekiem, sok winogronowy, kawa.
3) Koktajl Membrane Fluidize,  granola klonowo-orzechowa z mlekiem kozim, 1 jajko gotowane na miękko, sok grejpfrutowy, zielona herbata.
4) 3 łyżki dmuchanego ryżu z chudym mlekiem, 1 jajo na miękko, zielona herbata.
5) Ziarna prosa z rodzynkami, mlekiem, syropem klonowym, 1/2 grejpfruta, herbata imbirowa.
6) Świeże figi z serem kozim, 2 tosty z chleba Ezekiela z konfiturami bananowymi, kawałki pomarańczy, zielona herbata. 7) Omlet z jednego jajka z serem feta i posiekana pietruszką, 1 tost chleba essene z musem jabłkowym, sok z papai, zielona herbata.
8) Płatki owsiane z rodzynkami, mlekiem i syropem klonowym, sos ananasowy, kawa.
9) Ser ricotta ze smażonymi bananami, sok z papai, kawa.
10) Jogurt z różnymi śliwkami, kromka chleba Ezekiela z masłem migdałowym, herbatka z mięty pieprzowej.
Obiad:
1) Sałata grecka: (sałata, ogórek, seler, feta, olej cytryna), banan, mrożona herbata ziołowa.
2) Cienki plasterek sera, cienki plasterek piersi z indyka, 2 kromki chleba orkiszowego, musztarda lub majonez, zielona sałata, herbata ziołowa.
3) Sałata ze szpinaku, 1/2 szklanki tuńczyka konserwowego (w wodzie z majonezem), 2 wafle ryżowe, herbata ziołowa.
4) Jagnięcina duszona ze szparagami, zielona sałata, herbata owocowa lub kawa.
5) Starte na gładką masę sardynki  i sałatka z chleba Ezekiela, paluszki marchwiowe, woda mineralna z cytryną.
6) Zupa kabaczkowa z imbirem, chleb waza z plasterkiem sera.
7) Pilaw faro z serem kozim, ogórek z oliwką i octem, herbata  żeńszeń.
8) Zupa wiśniowo-jogurtowa, 2 śliwki, herbata imbirowa.
9) Sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie na chlebie Ezekiela, sok marchwiowo-ogórkowy.
10) Burgery z łososiem, coleslaw, sok z marchwi i selera.
Podwieczorek:
1) Ciasto quinoa z sosem jabłkowym, herbata ziołowa.
2) Słodki jogurt owocowy, herbata ziołowa.
3) Morelowy chleb owocowy, jabłko, kawa lub herbata.
4) Jogurt owocowy.
5) Bułki orkiszowe z borówką, banan, kawa.
6) Bułeczki orkiszowe z żurawiną, 2 śliwki, herbata z owoców dzikiej róży.
7) Ryżowe ciasteczka z masłem migdałowym, winogrona, herbata imbirowa.
8) Bułeczka orkiszowa z gruszką, zielona herbata.
9) Ciasteczka z orzechów włoskich, kawałki pomarańczy, herbata z mięty pieprzowej.
10) Sałatka z różnych owoców, zielona herbata.
Kolacja:
1) Potrawka jagnięca ze szparagami, szafran z brązowym ryżem, ugotowane na parze warzywa (brokuły, chińska kapusta), mrożony jogurt, (wino).
2) Gotowana ryba, warzywa gotowane na parze, pieczone jamy z rozmarynem, mieszanka ze świeżych owoców, herbata ziołowa lub kawa, (czerwone lub białe wino).
3) Zielona sałata Fettucine, mrożony jogurt, herbata ziołowa, (czerwone lub białe wino).
4) 150 g ryby gotowanej na parze, mrożony jogurt naturalny.
5) Papryki nadziewane ziarnami orkiszu i serem kozim, sałatka z fasoli z czerwoną cebulą i sosem winaigrette, gotowany na parze kalafior z cytryną, szklanka czerwonego wina.
6) Duszony królik, duszony fenkuł z czosnkiem, sałata wymieszana z oliwa z oliwek i octem balsamicznym, herbata ziołowa
7) Wątróbka z cebulą, ziemniaki utłoczone z masłem, bakłażan pieczony na grillu, woda mineralna.
8) Smażony anioł morski, pilaw z brązowego ryżu, smażona papryka z grzybami shiitake, szklanka czerwonego wina.
9) Gulasz z dziczyzny, duszone warzywa zielone z czosnkiem, smażone na patelni słodkie ziemniaki, szklanka czerwonego wina.
10) Muszelki nadziewane sosem pesto, brokuły gotowane na parze z cytryną, sałatka mieszana, szklanka wina.

Przykładowe przepisy:

Ser jogurtowo-ziołowy
Składniki: 2 l jogurtu beztłuszczowego, 2 ząbki siekanego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Przełożyć jogurt do starej poszewki na poduszkę lub specjalnej tkaniny do sera. Związać tkaninę sznurkiem i pozwolić wyciekać jogurtowi do zlewu lub wanny przez 4 1/2 do 5 godzin. Wyjąć jogurt z tkaniny, wymieszać w misce z przyprawami i oliwą. Przykryć i ochładzać przez 1 do 2 godzin przed podaniem. Najlepiej podawać z surowymi warzywami.
Ciasto quinoa z sosem jabłkowym
Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych) suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego, 1/2 szklanki niesionego masła, 1 szklanka cukru lub cukru klonowego, 1 duże jajko.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dosypać do 1/4 szklanki mąki rodzynki i orzechy. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do naczynia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Dodać suszone owoce, orzechy i sos jabłkowy. Wymieszać. Wbić jajko i wymieszać składnie z cukrem i masłem. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.
Szafran z brązowym ryżem
Składniki: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin, 1 duża hiszpańska lub czerwona cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 strąki kardamonu (tylko nasiona ze środka), 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżki stołowe wody różanej, 2 szklanki brązowego ryżu basmati, 4 szklanki przefiltrowanej wody (zagotowanej).
Przygotowanie: Rozgrzać oliwę, a następnie smażyć przez 10 min. na wolnym ogniu cebulę ze wszystkimi przyprawami oprócz szafranu. W drugim naczy¬niu rozgnieść szafran i dodać do podsmażonej cebuli wraz z połową wody różanej. Dusić przez 15 min., a następnie dodać ryż z przegotowaną wodą. Całość dusić przez 35 do 40 min. Na chwilę przed podaniem do potrawy dodać resztę wody różanej. Porcja na 4 osoby.
Potrawka jagnięca ze szparagami
Składniki: 450 g świeżych szparagów, 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, pokrojona, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz do smaku, sok z jednej cytryny.
Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu aż będą jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Dusić na wolnym ogniu 15 min. lub chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.
Pieczone jamy z rozmarynem
Składniki: 5 do 6 średniej wielkości jamów, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra-virgin, 1 łyżka stołowa świeżego rozmarynu lub dwie łyżeczki suszonego, szczypta Cayenne.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki razem i ułożyć w naczyniu z Pyrexu. Piec przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C do 190°C. Potrawa ta wspaniale smakuje z zieloną sałatą lub pieczonymi warzywami. Porcja na 4 osoby.
Gotowana ryba, przepis Cheryl Miller
Składniki: 6 łyżek stołowych niesionego masła, ghee lub oleju, 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego, 1 łyżka stołowa świeżego brązowego czosnku, 4 plastry filetów z twojej ulubionej ryby, 1 szklanka dmuchanego ryżu, rozgniecionego, 2 łyżki stołowe świeżej notki z pietruszki, siekanej.
Przygotowanie: Wymieszać masło z sosem pieprzowcem i dodać czosnek. 4 łyżkami stołowymi otrzymanej mikstury polać naczynie do pieczenia ryby. Ułożyć filety w naczyniu i polać pozostałą częścią maślanej mikstury. Gotować przez 10 do 15 min. Po wyjęciu z naczynia posypać pietruszką i niezwłocznie podać. Porcja na 4 osoby.
Wspaniałe fettuccine
Składniki: 250 g fettuccine ryżowego lub orkiszowego, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin, 3/4 szklanki maślanki, 1/3 szklanki plus 2 łyżki stołowe sera parmezan, 1/4 szklanki siekanej szalotki, 2 łyżki stołowe siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 1/4 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku lub świeżo rozgnieciony, ząbek czosnku 1/4 łyżeczki roztartej skórki cytrynowej.
Przygotowanie: Ugotować fettuccine zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odlać wodę i włożyć makaron do rondla. Dodać oliwę i wymieszać. Następnie dodać maślankę, 1/3 szklanki sera parmezan, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotować wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekorować 2 łyżkami stołowymi sera parmezan i świeżą bazylią. Podawać z cytryną. Porcja na 4 osoby.
Smażony anioł morski
Składniki: 0,7 kg anioła morskiego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego oregano, brązowy ryż lub mąka orkiszowa, 1-2 jajka, sól.
Przygotowanie: Pociąć rybę na kostki o boku 2,5 cm. Rozgrzać oliwę  w ciężkim, żeliwnym rondlu  na średnim ogniu. Połączyć oregano i mąkę. Dobrze ubić jajka. Zamoczyć kilka kawałków  ryby w jajku, a potem obtoczyć je w mące. Wkładać otoczoną  w mące rybę do rondla. Uważać aby nie włożyć za dużo kawałków na raz. Delikatnie podsmażać  przez kilka minut z każdej strony, aż panier będzie chrupiący, a ryba gotowa. Doprawić solą. Danie dla 4 osób.
Duszony królik
Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, trochę śmietany i mąki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.
Dodała: Marta