Ile zjadasz w jednej porcji dań z fast foodów? W samym Big macu jest ponad 570 kcal, 10 dag frytek to 560 kcal, burger z bekonem to 470 kcal, wymieniać dalej? Nie od dzisiaj dietetycy ostrzegają przed zgubnymi, choć smacznymi przekąskami z barów, które są odpowiedzialne za otyłość,cholesterol i co za tym idzie miażdżycę, udary, zawał i inne cywilizacyjne choroby.Moja babcia żyła ponad 80 lat – uwierz , na pewno nie znała barów szybkiej obsługi i burgerów z majonezem.
Najgroźniejszy to oxycholesterol – utleniona pochodna tłuszczu. Utlenianie następuje podczas podgrzewania tłuszczu zwierzęcego do temp. ponad 300 stopni C. Taką temperaturę ma zwykle olej, w którym smaży się mięso, a ponieważ w barach smaży się na tym samym tłuszczu kilka lub kilkanaście razy! co jest niedopuszczalne z zasadami zdrowego żywienia – to oxycholesterol chłoniemy jak gąbka. W takim tłuszczu znajdują się również bardzo niezdrowe nadtlenki lipidów, mięso lub ziemniaki zanurzone w gorącym tłuszczu aż w połowie wchłania szkodliwe substancje. Takie smaczne frytki, są jednak bardzo zwodnicze – szkodliwe substancje krążą po naszym organizmie uszkadzając tętnice. Niektórzy producenci żywności dodają celowo do swoich produktów oxycholetserol w formie kwasów tłuszczowych trans lub częściowo uwodornionych olejów, bo poprawiają one smak i konsystencję.Oxycholesterol podwyższa poziom zwykłego cholesterolu i nasila rozwój miażdżycy o wiele bardziej niż „zwykły” cholesterol, gdyż ma większą skłonność do odkładania się w naczyniach krwionośnych. Związek ten oraz nadtlenki lipidów przejmowane są bezpośrednio przez makrofagi (komórki odpornościowe), które przekształcają się w tzw. komórki piankowe i osiadają na ściankach tętnic. Na nich z kolei osadzają sie płytki krwi i w efekcie tych procesów światło naczynia ulega zwężeniu.
W miarę rozwoju choroby coraz bardziej rośnie grubość złogów, ulegają one wapnieniu i stwardnieniu. Skutkiem tego zmniejszona jest elastyczność tętnic, gorsza zdolność do transportowania krwi i tlenu do mózgu, postępuje szybko choroba wieńcowa, odkładanie kamieni w woreczku, złe funkcjonowanie mózgu, niedokrwienie kończyn. Najlepszym wymiataczem złego cholesterolu jest min. rozpuszczalny błonnik zwany pektyną (pektyna występuje naturalnie min. w jabłkach). Powinniśmy zjadać około 40 gram błonnika dziennie. Błonnik zawarty jest również w fasolce szparagowej, szpinaku, kapuście, groszku, ryżu, suszonych owocach i pieczywie.
nadesłane: Kasjopeja
zobacz również:
najgorzej jak widzę obżerające się tłuste dzieci i ich debilnych rodziców, którzy ie widzą, że zabijają swoje dzieci!
To fakt, dzieci nie wiedza co znaczy, ze cos jest zdrowe albo nie. To rodzice powinni dopilnowac, zeby dziecko zdrowo sie odzywialo, a nie z lenistwa dawac mu fast foody bo nie trzeba meczyc sie z gotowaniem warzywek no i tak ladnie przeciez je..