Dieta przy białaczce nie odbiega zbytnio od zwykłej, zdrowej diety, zawierającej antyoksydanty, witaminy i minerały. Jest ona polecana także dla osób zdrowych i chorych na inne rodzaje chorób nowotworowych.
Osoby chore powinny spożywać przede wszystkim takie produkty jak:
- grejpfruty,
- zielona herbata,
- jabłka,
- marchew,
- cebula,
- czosnek,
- jagody.
Wyżej wymienione produkty nie leczą białaczki tylko pomagają regenerować się organizmowi. Witamina C może zmniejszać nieprzyjemne skutki uboczne chemioterapii, witamina E natomiast zmniejsza ryzyko infekcji. Beta-karoten, według niektórych badań, spowalnia rozprzestrzenianie się choroby.
Osoba chorą powinna także spożywać dużo węglowodanów, aby mieć energię. Węglowodany w diecie powinny pochodzić z warzyw i owoców, zamiast z makaronów, białego ryżu czy ziemniaków. Energia równa się większa siła na walkę z chorobą.
Tłuszcze wbrew pozorom to zdrowa dieta, jeśli są to tłuszcze wielonienasycone takie które znajdziesz w: tranie, oliwie z oliwek, tłustych rybach, awokado, orzechach.
Osoba chora powinna unikać:
- czerwone mięso,
- żywność typu fast food,
- potrawy smażone,
- potrawy wędzone,
- żywność przetworzona,
- alkohol,
- słodkie napoje,
- nadmiar soli.
Każda choroba nowotworowa osłabia organizm. Białaczka niszczy odporność organizmu na infekcje, dlatego należy zawsze dokładnie myć wszystkie owoce i warzywa, dobrze jest także je obierać ze skórki i gotować. Zmniejszy to ryzyko dostania się bakterii do organizmu chorego.
Zobacz również:
- Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn
- Dieta na nadciśnienie – przykładowe przepisy
- Dieta lekkostrawna
- Dieta dla cukrzyków