Dieta osoby chorej na białaczkę

19 października 2022,
dodał: mgk8
Artykuł zewnętrzny

Dieta przy białaczce nie odbiega zbytnio od zwykłej, zdrowej diety, zawierającej antyoksydanty, witaminy i minerały. Jest ona polecana także dla osób zdrowych i chorych na inne rodzaje chorób nowotworowych.

Osoby chore na białaczkę powinny przede wszystkim jeść produkty zawierające m.in. witaminę C, E, A, beta-karoten, flawonoidy, cynk i selen. Zapobiegają one utlenianiu i starzeniu się komórek i neutralizują wolne rodniki. Trzeba pamiętać, że nie udowodniono w 100% ich efektywność w leczeniu białaczki.

Osoby chore powinny spożywać przede wszystkim takie produkty jak:

  • grejpfruty,
  • zielona herbata,
  • jabłka,
  • marchew,
  • cebula,
  • czosnek,
  • jagody.

Wyżej wymienione produkty nie leczą białaczki tylko pomagają regenerować się organizmowi. Witamina C może zmniejszać nieprzyjemne skutki uboczne chemioterapii, witamina E natomiast zmniejsza ryzyko infekcji. Beta-karoten, według niektórych badań, spowalnia rozprzestrzenianie się choroby.

Osoba chorą powinna także spożywać dużo węglowodanów, aby mieć energię. Węglowodany w diecie powinny pochodzić z warzyw i owoców, zamiast z makaronów, białego ryżu czy ziemniaków. Energia równa się większa siła na walkę z chorobą.

Tłuszcze wbrew pozorom to zdrowa dieta, jeśli są to tłuszcze wielonienasycone takie które znajdziesz w: tranie, oliwie z oliwek, tłustych rybach, awokado, orzechach.

Osoba chora powinna unikać:

  • czerwone mięso,
  • żywność typu fast food,
  • potrawy smażone,
  • potrawy wędzone,
  • żywność przetworzona,
  • alkohol,
  • słodkie napoje,
  • nadmiar soli.

Każda choroba nowotworowa osłabia organizm. Białaczka niszczy odporność organizmu na infekcje, dlatego należy zawsze dokładnie myć wszystkie owoce i warzywa, dobrze jest także je obierać ze skórki i gotować. Zmniejszy to ryzyko dostania się bakterii do organizmu chorego.

Zobacz również:

  1. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn
  2. Dieta na nadciśnienie – przykładowe przepisy
  3. Dieta lekkostrawna
  4. Dieta dla cukrzyków



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.